Jak przechowywać truskawki, by jak najdłużej zachowały świeżość? Sprawdzamy

Łubianki pełne pięknych, czerwonych truskawek kuszą ze straganów. W końcu kupujemy pełen kosz, przynosimy do domu, a na drugi dzień klops. Truskawki zaczynają gnić lub po prostu tracić świeżość. Jak przechowywać je, by jak najdłużej pozostały świeże? Sprawdźcie nasze sposoby.

 Jak przechowywać świeże truskawki?

Trudno się oprzeć dorodnym, czerwonym truskawkom. Na sezon na te owoce czeka mnóstwo osób. Nawet jeśli zarzekamy się, że w czerwcu i lipcu nasza dieta może składać się wyłącznie z truskawek, to w praktyce niewykonalne i część z nich zostaje na kolejne dni. Jak przechowywać truskawki, by jak najdłużej zachowały świeżość? Co robić, by nie zgniły? Podpowiadamy.

Wybieramy najlepsze truskawki

Najlepiej byłoby zrywać truskawki prosto z krzaczka, ale wielu z nas nie ma takiej możliwości. Gdy wybieramy truskawki, zwróćmy uwagę, co oferuje sprzedawca. Jeśli owoce są nadgniłe, przejdźmy się na inny stragan. Nie kupujmy też truskawek trzymanych w folii ani tych, które zostały już wcześniej obrane z szypułek.

Wyjmujemy z foliówki i segregujemy

Przewiewne łubianki to rzeczywiście dobry sposób na przechowywanie truskawek. Jeśli jednak kupujemy je do woreczka foliowego, wyjmijmy owoce od razu po przyniesieniu ich do domu. Wtedy warto też przejrzeć owoce – jeśli znajdziemy zgniłe sztuki, trzeba je wyrzucić. Najlepiej osobno trzymać lekko "naruszone" (np. zgniecione czy skaleczone) owoce osobno – i wykorzystać je na dżem lub kompot – a osobno te jędrne, najładniejsze sztuki. Gdy robimy inne zakupy, truskawki kupmy na samym końcu, by jak najmniej się zgniotły.

Zobacz wideo Zdarzyło się wam poplamić ubranie truskawkami? Bez obaw! Sprawdźcie nasze myki na doczyszczenie tkanin.

Myjemy truskawki dopiero przed spożyciem

Truskawki najlepiej zachowują świeżość, gdy myjemy je dopiero tuż przed spożyciem lub wykorzystaniem. Używamy do tego zimnej wody – najlepiej wrzucić truskawki na sitko i zanurzyć je w misce z wodą (którą potem śmiało można wykorzystać do podlania kwiatów). W ten sposób wypłuczemy piasek, nie naruszając zbytnio owoców. Truskawek nie należy także długo moczyć, ponieważ staną się gąbczaste i stracą smak. Szypułki truskawek zdejmujemy tuż przed jedzeniem lub wykorzystaniem w kuchni – choć wcale nie musimy ich oddzielać, bowiem są jadalne i pełne witamin (więcej o tym: Wyrzucasz szypułki z truskawek? Pozbawiasz się źródła cennych składników).

Przechowujemy truskawki na świeżym powietrzu

Truskawki najlepiej przechowywać na świeżym powietrzu, przez jeden, maksymalnie dwa dni. Proces tracenia jędrności i świeżości jest po tym czasie naturalny. Na komfort przechowywania owoców na świeżym powietrzu jednak większość z nas nie może sobie pozwolić. Co wtedy?

Na sam dół lodówki

Dobrym miejscem na przechowywanie truskawek jest dolna szuflada w lodówce. Panują tam najlepsze dla nich warunki. Truskawki przekładamy do miseczki lub pojemnika na żywność, przykrywamy i wkładamy do lodówki. Jeśli chcemy mieć ładne truskawki np. do ciasta, pamiętamy, aby nie upychać ich w naczyniu, bo bez wątpienia się rozpadną i stracą kształt.

Co jeśli już "po ptokach"?

Nie udało się przechować truskawek w stanie idealnym? Nie należy ich wyrzucać! Może w przepisie da się wykorzystać pokrojone truskawki lub dżem na ich bazie, a nie całe owoce? Jeśli to niemożliwe, lepiej kupić drugą porcję – mniejszą – i wykorzystać od razu, a z "gorszych" truskawek zrobić pyszny kompot (zobacz także: Zostało ci trochę mocno dojrzałych czereśni albo truskawek? Nie trzeba ich wyrzucać. Oto co z nimi zrobić).