Grzeszne przyjemności, czyli ziemniaczany wulkan z serową lawą. Jak go zrobić? [PRZEPIS]

Dania z dużą ilością żółtego sera nie należą do najzdrowszych, ale raz na jakiś czas przecież można sobie na nie pozwolić. Może tym razem wypróbujecie przepis na ziemniaczany wulkan z serową lawą? Niezapomniane doznania - zarówno smakowe, jak i wizualne - gwarantowane. Jak zrobić takie danie? Podpowiadamy.

Ziemniaczano-serowy comfort food

Macie ochotę na prawdziwą bombę smaków? Przygotujcie ziemniaczany wulkan z serową lawą. Ta potrawa bez wątpienia sprawi, że wasze kubki smakowe eksplodują z rozkoszy. Tylko uważajcie – to także bomba… a raczej wulkan kaloryczny. Ale cóż – na takie potrawy też czasem można sobie pozwolić.

Ziemniaczany wulkan z serową lawą – przepis

Składniki:

  • ok. 600-700 g ziemniaków,
  • 1/2 szklanki tartego żółtego sera,
  • 4 łyżki masła,
  • 2 żółtka,
  • kilka łyżek mleka,
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku

Ziemniaczany wulkan z serową lawą – przygotowanie

Przygotowujemy puree ziemniaczane: Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości. Następnie przeciskamy je przez praskę lub gęste sitko, bądź rozdrabniamy tłuczkiem. Dodajemy do nich dwie łyżki masła oraz trochę mleka – tyle, aby konsystencja zrobiła się kremowa. Doprawiamy solą, słodką papryką i granulowanym czosnkiem, wszystko dokładnie mieszamy.

Przygotowujemy lawę: żółtka mieszamy z masłem i startym żółtym serem. Dodajemy szczyptę soli.

Przygotowujemy potrawę: Do okrągłego naczynia żaroodpornego nakładamy 3/4 puree ziemniaczanego, a w środku robimy wgłębienie na nadzienie serowe. Przygotowaną "lawę" wlewamy we wgłębienie, przykrywamy ją pozostałymi ziemniakami, a całość posypujemy bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i pieczemy przez około 15 minut, aż bułka tarta lekko się przyrumieni.

Zobacz wideo Zobaczcie także: Ziemniaki na baczkość z fondue

Wskazówki:

- doprawcie puree ziemniaczane ulubionymi przyprawami – dobrze sprawdzi się kminek, cząber lub rozmaryn. Można je także wymieszać z bułką tartą, by wzbogacić smak posypki.

- najlepszy efekt uzyskacie, jeśli dobrze przykryjecie serową lawę pozostałym puree. Jeśli nadzienie wypłynie, zapiecze się i nie będzie efektu wulkanu,

- nie przypalcie potrawy – obserwujcie ją podczas pieczenia. Jeśli wierzch ładnie się spiecze szybciej, wyjmijcie ją, jeśli zaś będzie potrzebowała więcej czasu, poczekajcie jeszcze 2-3 minuty. Piekarnik piekarnikowi nierówny!

- Podawajcie od razu – po kilkunastu minutach w temperaturze pokojowej ser zacznie twardnieć. Przed podaniem możecie posypać potrawę posiekaną natką pietruszki. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA