Ciasto z truskawkami na szybko - gdy goście u drzwi
Nie ma to jak SMS od bliskiej osoby "jestem w pobliżu, wpadnę na kawkę"! W takiej sytuacji mamy zwykle dwie myśli: "jaki tu bałagan!" i "co ja podam do tej kawy?!". Tym razem nie mamy trików na sprzątanie, ale z chęcią wam poradzimy, jak zrobić pyszne ciasto z truskawkami na szybko. Sprawdźcie przepis.
Ciasto z truskawkami na szybko – przepis
Składniki (na małą kwadratową formę)
- 300 g mąki pszennej tortowej,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 4 duże jajka,
- 200 ml oleju roślinnego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 150 g cukru,
- 500 g truskawek,
- cukier puder
Ciasto z truskawkami na szybko – sposób przygotowania
- Truskawki dokładnie umyj i usuń ich szypułki. Duże truskawki poprzekrawaj na połówki.
- Jajka wbij do miski, dodaj cukier i ucieraj, aż cukier się rozpuści i powstanie puszysta masa. Przesiej do niej obie mąki, dodaj także proszek do pieczenia, wlej olej roślinny i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką, aby składniki się połączyły.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wlej do niej ciasto, a następnie na wierzchu poukładaj truskawki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez około godzinę, aż ciasto wyrośnie, a wierzch ładnie się przyrumieni.
- Przed podaniem przestudź i oprósz cukrem pudrem.
Zobacz wideo Zobacz także nasz przepis na browniei z truskawkami i musem czekoladowym. Musisz tego spróbować!
Masz ochotę na coś innego? Wypróbuj przepis na galette -, rustykalne, bardzo proste kruche ciasto z truskawkami. Możesz także wykorzystać do niego gotowe ciasto francuskie.
Galette, kruche ciasto z truskawkami na szybko – przepis
Składniki:
Na ciasto:
- 300 g mąki pszennej krupczatki + trochę mąki do podsypania,
- 200 g zimnego masła lub margaryny,
- 100 g cukru,
- 2 średnie jajka
Lub płat ciasta francuskiego
Dodatkowo:
- 400 g truskawek,
- cukier puder do posypania
Galette, czyli rustykalne kruche ciasto z truskawkami na szybko – sposób przygotowania
- Do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone na kawałki masło oraz cukier, wbij jedno jajko. Wszystko składniki połącz ręką i szybko zagnieć kulę ciasta. Wstaw ją na 30 minut do lodówki.
- W tym czasie umyj truskawki i usuń ich szypułki. Pokrój je na cienkie plasterki.
- Schłodzone ciasto podsyp mąką i rozwałkuj na okrągły placek. Na środku ułóż pokrojone w plasterki truskawki, zostawiając szerokie wolne brzegi. Następnie brzegi zawiń do środka i posmaruj rozkłóconym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez około pół godziny, aż ciasto się ładnie zrumieni. Po upieczeniu oprósz ciasto cukrem pudrem.
- Jeżeli używasz ciasta francuskiego, po prostu wykrój z niej jak największe koło, ułóż na nim truskawki, zawiń brzegi (możesz wykorzystać też odcięte kawałki) i dalej postępuj jak w powyższym przepisie. Ciasto francuskie piecz do zrumienienia.