Co podać, gdy wpadają niezapowiedziani goście? Ciasto z truskawkami na szybko [PRZEPIS]

Niezapowiedziane wizyty gości większość z nas wprawiają w lekką panikę. Jeśli jednak macie podstawowe składniki do ciast zawsze w szafce, a za rogiem stragan z truskawkami, nie ma powodów do obaw! Przedstawiamy przepis na proste ciasto z truskawkami na szybko.

Ciasto z truskawkami na szybko - gdy goście u drzwi

Nie ma to jak SMS od bliskiej osoby "jestem w pobliżu, wpadnę na kawkę"! W takiej sytuacji mamy zwykle dwie myśli: "jaki tu bałagan!" i "co ja podam do tej kawy?!". Tym razem nie mamy trików na sprzątanie, ale z chęcią wam poradzimy, jak zrobić pyszne ciasto z truskawkami na szybko. Sprawdźcie przepis.

Ciasto z truskawkami na szybko – przepis

Składniki (na małą kwadratową formę)

  • 300 g mąki pszennej tortowej,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 4 duże jajka,
  • 200 ml oleju roślinnego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150 g cukru,
  • 500 g truskawek,
  • cukier puder

Ciasto z truskawkami na szybko – sposób przygotowania

  1. Truskawki dokładnie umyj i usuń ich szypułki. Duże truskawki poprzekrawaj na połówki.
  2. Jajka wbij do miski, dodaj cukier i ucieraj, aż cukier się rozpuści i powstanie puszysta masa. Przesiej do niej obie mąki, dodaj także proszek do pieczenia, wlej olej roślinny i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką, aby składniki się połączyły.
  3. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wlej do niej ciasto, a następnie na wierzchu poukładaj truskawki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez około godzinę, aż ciasto wyrośnie, a wierzch ładnie się przyrumieni.
  4. Przed podaniem przestudź i oprósz cukrem pudrem.
Zobacz wideo Zobacz także nasz przepis na browniei z truskawkami i musem czekoladowym. Musisz tego spróbować!

Masz ochotę na coś innego? Wypróbuj przepis na galette -, rustykalne, bardzo proste kruche ciasto z truskawkami. Możesz także wykorzystać do niego gotowe ciasto francuskie.

Galette, kruche ciasto z truskawkami na szybko – przepis

Składniki:

Na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej krupczatki + trochę mąki do podsypania,
  • 200 g zimnego masła lub margaryny,
  • 100 g cukru,
  • 2 średnie jajka

Lub płat ciasta francuskiego

Dodatkowo:

  • 400 g truskawek,
  • cukier puder do posypania

Galette, czyli rustykalne kruche ciasto z truskawkami na szybko – sposób przygotowania

  1. Do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone na kawałki masło oraz cukier, wbij jedno jajko. Wszystko składniki połącz ręką i szybko zagnieć kulę ciasta. Wstaw ją na 30 minut do lodówki.
  2. W tym czasie umyj truskawki i usuń ich szypułki. Pokrój je na cienkie plasterki.
  3. Schłodzone ciasto podsyp mąką i rozwałkuj na okrągły placek. Na środku ułóż pokrojone w plasterki truskawki, zostawiając szerokie wolne brzegi. Następnie brzegi zawiń do środka i posmaruj rozkłóconym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez około pół godziny, aż ciasto się ładnie zrumieni. Po upieczeniu oprósz ciasto cukrem pudrem.
  4. Jeżeli używasz ciasta francuskiego, po prostu wykrój z niej jak największe koło, ułóż na nim truskawki, zawiń brzegi (możesz wykorzystać też odcięte kawałki) i dalej postępuj jak w powyższym przepisie. Ciasto francuskie piecz do zrumienienia. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA