Pyszne lody truskawkowe można znaleźć w każdym sklepie. Dziś jednak zachęcamy was do samodzielnego zrobienia tego przysmaku – domowy wyrób to kontrola nad jakością składników i pewność, że w składzie nie ma niepotrzebnych dodatków. Mamy dla was kilka przepisów – znajdziecie coś dla tych, którzy nie przejmują się kaloriami, ale też dla osób na diecie. Nie zapominamy również o weganach i osobach z nietolerancjami pokarmowymi.
Składniki:
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i wrzucamy razem z cukrem do rondelka. Dusimy, cały czas mieszając, aż owoce puszczą sok i zaczną się rozpadać. Wtedy zdejmujemy je z kuchenki i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Potem wstawiamy do lodówki, żeby się schłodziły.
Śmietankę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do niej serem mascarpone oraz truskawki razem z sokiem. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką lub mikserem na mniejszych obrotach. Składniki nie muszą być dobrze połączone. Masę przelewamy do pojemnika, w której będzie mrożona i wstawiamy do zamrażalnika. Mrozimy przez około 5-6 godzin, co godzinę lody warto wymieszać.
Składniki:
Do misy blendera wrzucamy umyte, oczyszczone z szypułek truskawki, jogurt naturalny oraz miód bądź cukier. Wszystko blendujemy – na gładką masę lub z kawałkami owoców. Masę przelewamy do pojemnika, w którym lody będą mrożone i wstawiamy je do lodówki na 5-6 godzin. Co godzinę lody mieszamy łyżką lub mikserem, aby nabrały lepszej konsystencji.
Składniki:
Banany obieramy ze skórki, kroimy na dwucentymetrowe kawałki i umieszczamy w pojemniku, który wkładamy do zamrażalnika na 4-5 godzin. Gdy będą zupełnie twarde, wyjmujemy je, wsypujemy do misy blendera i dodajemy umyte, pozbawione szypułek truskawki. Wszystko blendujemy na gładką masę i podajemy od razu.
Wskazówka: Lody na bazie bananów lub jogurtu będą mniej wodniste, jeśli odsączymy nadmiar soku z owoców. W tym celu posypujemy owoce cukrem i odstawiamy do lodówki na godzinę. Sok zlewamy i wykorzystujemy do herbaty, a truskawki dodajemy do pozostałych składników na lody.