Lody truskawkowe domowe - jak je zrobić? Mamy kilka przepisów
Jak zrobić lody truskawkowe?
Pyszne lody truskawkowe można znaleźć w każdym sklepie. Dziś jednak zachęcamy was do samodzielnego zrobienia tego przysmaku – domowy wyrób to kontrola nad jakością składników i pewność, że w składzie nie ma niepotrzebnych dodatków. Mamy dla was kilka przepisów – znajdziecie coś dla tych, którzy nie przejmują się kaloriami, ale też dla osób na diecie. Nie zapominamy również o weganach i osobach z nietolerancjami pokarmowymi.
Lody truskawkowe domowe na bazie śmietanki i mascarpone – przepis
Składniki:
- 400 g świeżych truskawek,
- 200 g serka mascarpone,
- 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc.,
- 4 łyżki cukru
Lody truskawkowe domowe na bazie śmietanki i mascarpone – sposób przygotowania
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i wrzucamy razem z cukrem do rondelka. Dusimy, cały czas mieszając, aż owoce puszczą sok i zaczną się rozpadać. Wtedy zdejmujemy je z kuchenki i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Potem wstawiamy do lodówki, żeby się schłodziły.
Śmietankę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do niej serem mascarpone oraz truskawki razem z sokiem. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką lub mikserem na mniejszych obrotach. Składniki nie muszą być dobrze połączone. Masę przelewamy do pojemnika, w której będzie mrożona i wstawiamy do zamrażalnika. Mrozimy przez około 5-6 godzin, co godzinę lody warto wymieszać.
Lody truskawkowe na bazie jogurtu greckiego – przepis
Składniki:
- 400 g świeżych truskawek,
- 250 g jogurtu naturalnego greckiego,
- 2 łyżki cukru pudru lub płynnego miodu
Lody truskawkowe na bazie jogurtu greckiego – sposób przygotowania
Do misy blendera wrzucamy umyte, oczyszczone z szypułek truskawki, jogurt naturalny oraz miód bądź cukier. Wszystko blendujemy – na gładką masę lub z kawałkami owoców. Masę przelewamy do pojemnika, w którym lody będą mrożone i wstawiamy je do lodówki na 5-6 godzin. Co godzinę lody mieszamy łyżką lub mikserem, aby nabrały lepszej konsystencji.
Najprostsze wegańskie i dietetyczne lody truskawkowe na bazie bananów – przepis
Składniki:
- 400 g świeżych truskawek,
- 4 mocno dojrzałe banany,
- opcjonalnie (lub jeśli banany nie są wystarczająco dojrzałe) płynny miód lub cukier do smaku
Wegańskie lody truskawkowe na bazie bananów – sposób przygotowania
Banany obieramy ze skórki, kroimy na dwucentymetrowe kawałki i umieszczamy w pojemniku, który wkładamy do zamrażalnika na 4-5 godzin. Gdy będą zupełnie twarde, wyjmujemy je, wsypujemy do misy blendera i dodajemy umyte, pozbawione szypułek truskawki. Wszystko blendujemy na gładką masę i podajemy od razu.
Wskazówka: Lody na bazie bananów lub jogurtu będą mniej wodniste, jeśli odsączymy nadmiar soku z owoców. W tym celu posypujemy owoce cukrem i odstawiamy do lodówki na godzinę. Sok zlewamy i wykorzystujemy do herbaty, a truskawki dodajemy do pozostałych składników na lody.
-
Szyba od piekarnika - nie do doczyszczenia? Błąd. Jeden trik ułatwi zadanie
-
W ząbku czosnku pojawiły się zielone kiełki. Czy można go zjeść? Zdania są podzielone
-
Sernik z mlekiem w proszku - delikatny i puszysty. Jak go zrobić? Mamy przepis
-
Krojenie truskawek żyletkami i wywabianie robaków z mięsa napojem. Badaczka obala bezsensowne triki z TikToka
-
Kroisz pomidora, a tam niespodzianka. To wcale nie są robaki