Tiramisu truskawkowe, czyli owocowa wersja popularnego deseru. Jak je zrobić? Podpowiadamy

Tiramisu truskawkowe przypadnie do gustu wszystkim, którzy lubią lekkie, owocowe desery. To doskonały pomysł na wykorzystanie świeżych truskawek, zwłaszcza jeśli szukacie przepisu łączącego proste, ale pyszne smaki. Jak zrobić truskawkowe tiramisu? Sprawdźcie.

Tiramisu truskawkowe, czyli owocowa wersja popularnego deseru

Tradycyjne tiramisu to prawdziwy deser z klasą – jego sekret  to połączenie prostych, ale doskonale dobranych składników. Dziś namawiamy was na małą zmianę. Przygotujcie truskawkowe tiramisu i delektujcie się nieziemsko pyszną przekąską.

Tiramisu truskawkowe – przepis

Składniki:

  • 400 g świeżych truskawek,
  • 200 g biszkoptów (można wykorzystać zarówno okrągłe, jak i podłużne),
  • 250 g serka mascarpone,
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 2 łyżki cukru*,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 3 łyżki wódki lub likieru truskawkowego**,
  • kakao do posypania

Deser podajemy w pucharkach.

* Jeżeli macie ochotę na mniej słodki deser, nie dodawajcie cukru – słodycz zagwarantuje masa mascarpone, a kwaskowe truskawki doskonale ją przełamią. Pamiętajcie też, aby zmniejszyć ilość cukru, gdy kupicie bardzo słodkie owoce!

** Jeśli podajecie ten deser dzieciom, nie dodawajcie oczywiście alkoholu do deseru. Zamiast niego można wykorzystać syrop truskawkowy lub domowy sok. Im dłużej postoją truskawki zasypane cukrem, tym więcej pysznego soku będzie można z nich odlać. W razie potrzeby można dodać do niego odrobinę wody i nasączyć nim biszkopty.

Tiramisu truskawkowe – sposób przygotowania

Truskawki dokładnie myjemy, usuwamy szypułki, posypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę (kilka truskawek można odłożyć wcześniej do ozdobienia deseru). Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, ciągle, powoli mieszając, dodajemy do niej cukier puder, a potem porcjami serek mascarpone.

Z truskawek odlewamy sok i blendujemy je na gładką masę. Sok mieszamy z wódką lub likierem, w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Do pucharków wkładamy kilka biszkoptów (podłużne należy połamać) i polewamy je odrobiną soku wymieszanego z alkoholem. Na to wykładamy porcję musu truskawkowego, a następnie krem mascarpone. W zależności od wielkości pucharka nakładamy jeszcze jedną warstwę wszystkich składników. Wierzch posypujemy odrobiną kakao i dekorujemy wedle uznania: bitą śmietaną, listkami świeżej mięty lub odłożonymi wcześniej całymi truskawkami. Tiramisu truskawkowe podajemy schłodzone.

Zobacz wideo

Wskazówki:

  • tiramisu truskawkowe możecie także zrobić w małej, prostokątnej blaszce i kroić jak ciasto,
  • zamiast kupionych biszkoptów, warto wykorzystać własnoręcznie upieczony biszkopt. Truskawkowe tiramisu to rewelacyjny pomysł, jeśli zdarzy nam się wypadek podczas pieczenia lub krojenia. Do tiramisu można wykorzystać nierówno przekrojone ciasto lub ocalałe po przypaleniu z jednej strony. Gdy je pokruszymy i podamy w pucharkach z pozostałymi składnikami, niedoskonałości nie będzie widać!
  • truskawkowe tiramisu to danie nie tylko na lato, lecz także na jesienne czy zimowe wieczory. Mrożone truskawki, truskawki z kompotu lub mus truskawkowy ze słoika rewelacyjnie nadadzą się do przygotowania tego dania.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.