Tradycyjne tiramisu to prawdziwy deser z klasą – jego sekret to połączenie prostych, ale doskonale dobranych składników. Dziś namawiamy was na małą zmianę. Przygotujcie truskawkowe tiramisu i delektujcie się nieziemsko pyszną przekąską.
Składniki:
Deser podajemy w pucharkach.
* Jeżeli macie ochotę na mniej słodki deser, nie dodawajcie cukru – słodycz zagwarantuje masa mascarpone, a kwaskowe truskawki doskonale ją przełamią. Pamiętajcie też, aby zmniejszyć ilość cukru, gdy kupicie bardzo słodkie owoce!
** Jeśli podajecie ten deser dzieciom, nie dodawajcie oczywiście alkoholu do deseru. Zamiast niego można wykorzystać syrop truskawkowy lub domowy sok. Im dłużej postoją truskawki zasypane cukrem, tym więcej pysznego soku będzie można z nich odlać. W razie potrzeby można dodać do niego odrobinę wody i nasączyć nim biszkopty.
Truskawki dokładnie myjemy, usuwamy szypułki, posypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę (kilka truskawek można odłożyć wcześniej do ozdobienia deseru). Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, ciągle, powoli mieszając, dodajemy do niej cukier puder, a potem porcjami serek mascarpone.
Z truskawek odlewamy sok i blendujemy je na gładką masę. Sok mieszamy z wódką lub likierem, w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Do pucharków wkładamy kilka biszkoptów (podłużne należy połamać) i polewamy je odrobiną soku wymieszanego z alkoholem. Na to wykładamy porcję musu truskawkowego, a następnie krem mascarpone. W zależności od wielkości pucharka nakładamy jeszcze jedną warstwę wszystkich składników. Wierzch posypujemy odrobiną kakao i dekorujemy wedle uznania: bitą śmietaną, listkami świeżej mięty lub odłożonymi wcześniej całymi truskawkami. Tiramisu truskawkowe podajemy schłodzone.
Wskazówki: