Deser z kaszą manną w czasach przedszkolnych wyglądał bardzo prosto: kasza na mleku na słodko polana syropem owocowym. Dziś mamy dla was trochę ciekawsze propozycje. Sprawdźcie, jak przygotować pyszne desery z kaszą manną!
Składniki:
Mleko zagotowujemy w dużym garnku i wsypujemy do niego kaszę mannę. Mieszamy, aż całość się zagotuje, zdejmujemy z ognia i odstawiamy. W dwóch szklankach gorącej wody rozpuszczamy galaretki i dokładnie mieszamy. Następnie powoli przelewamy rozpuszczoną galaretkę do ugotowanej kaszy i mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Rozlewamy ją do silikonowych bądź metalowych foremek na babeczki, studzimy, a potem wstawiamy do lodówki na kilka godzin (a najlepiej całą noc). Po tym czasie wyjmujemy babeczki z foremek, dekorujemy świeżymi owocami i podajemy.
Składniki:
Kaszę manną gotujemy z dodatkiem szklanki mleka. Pozostałą ilość mleka zagotowujemy w osobnym garnku z dodatkiem masła, kakao i połowy przygotowanego cukru. Gdy cukier i masło się rozpuszczą, dodajemy je do kaszy, wsypujemy posiekane migdały lub orzechy i dokładnie mieszamy. Na spodzie prostokątnej formy rozkładamy połowę herbatników, wylewamy na nią masę i przykrywamy drugą połową ciasteczek. Całość studzimy i wstawiamy do lodówki, aby masa dobrze stężała.
Owoce wkładamy do niewielkiego garnka, wsypujemy drugą połowę cukru i dusimy, cały czas mieszając. Deser podajemy po schłodzeniu z dodatkiem sosu owocowego.
Składniki:
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier i połowę ilości wody. Wsypujemy kaszę mannę i mieszając, gotujemy, aż zgęstnieje. Pilnujemy, by kasza się nie przypaliła, w razie potrzeby dolewamy wodę. Do masy dodajemy 2 łyżki wiórków i łyżkę migdałów, dokładnie mieszamy, odstawiamy do wystudzenia. Białą czekoladę kroimy na niewielkie kawałki. Gdy masa wystygnie, formujemy kulki z kaszy i do każdej wciskamy kawałek czekolady. Kulki obtaczamy w pozostałych wiórkach wymieszanych z migdałami. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, podajemy schłodzone.