Deser z kaszą manną to koszmar z dzieciństwa? Przygotuj brownie lub pralinki i odczaruj przykre wspomnienie

Deser z kaszą manną kojarzy wam się z posiłkiem dla małych dzieci? Nic bardziej mylnego! Na bazie tej kaszy można przygotować pyszne słodkości, które bez wątpienia zasmakują wszystkim. Sprawdźcie nasze przepisy na desery z kaszą manną - zapraszamy.

Deser z kaszą manną nie musi być nudny

Deser z kaszą manną w czasach przedszkolnych wyglądał bardzo prosto: kasza na mleku na słodko polana syropem owocowym. Dziś mamy dla was trochę ciekawsze propozycje. Sprawdźcie, jak przygotować pyszne desery z kaszą manną!

Babeczki z kaszy manny i galaretki – przepis

Składniki:

  • 10 łyżek kaszy manny,
  • 2 galaretki owocowe (dowolne – o tym samym smaku),
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 szklanki wody,
  • owoce do ozdoby: truskawki, maliny, borówki itd.

Babeczki z kaszy manny i galaretki – sposób przygotowania

Mleko zagotowujemy w dużym garnku i wsypujemy do niego kaszę mannę. Mieszamy, aż całość się zagotuje, zdejmujemy z ognia i odstawiamy. W dwóch szklankach gorącej wody rozpuszczamy galaretki i dokładnie mieszamy. Następnie powoli przelewamy rozpuszczoną galaretkę do ugotowanej kaszy i mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Rozlewamy ją do silikonowych bądź metalowych foremek na babeczki, studzimy, a potem wstawiamy do lodówki na kilka godzin (a najlepiej całą noc). Po tym czasie wyjmujemy babeczki z foremek, dekorujemy świeżymi owocami i podajemy.

Zobacz wideo

"Brownie" z kaszy manny z sosem owocowym – przepis

Składniki:

  • 250 g suchej kaszy manny,
  • 3 łyżki kakao,
  • 200 g masła,
  • 3/4 litra mleka,
  • 1 szklanka cukru,
  • pokruszone orzechy lub migdały,
  • 250 g truskawek, malin lub jagód,
  • ok. 200 g herbatników

"Brownie" z kaszy manny z sosem owocowym – sposób przygotowania

Kaszę manną gotujemy z dodatkiem szklanki mleka. Pozostałą ilość mleka zagotowujemy w osobnym garnku z dodatkiem masła, kakao i połowy przygotowanego cukru. Gdy cukier i masło się rozpuszczą, dodajemy je do kaszy, wsypujemy posiekane migdały lub orzechy i dokładnie mieszamy. Na spodzie prostokątnej formy rozkładamy połowę herbatników, wylewamy na nią masę i przykrywamy drugą połową ciasteczek. Całość studzimy i wstawiamy do lodówki, aby masa dobrze stężała.

Owoce wkładamy do niewielkiego garnka, wsypujemy drugą połowę cukru i dusimy, cały czas mieszając. Deser podajemy po schłodzeniu z dodatkiem sosu owocowego.

Lekkie pralinki z kaszy manny – przepis

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy manny,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 5 łyżek wiórków kokosowych,
  • 3 łyżki posiekanych migdałów,
  • 1/2 tabliczki białej czekolady

Lekkie pralinki z kaszy manny – sposób przygotowania

Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier i połowę ilości wody. Wsypujemy kaszę mannę i mieszając, gotujemy, aż zgęstnieje. Pilnujemy, by kasza się nie przypaliła, w razie potrzeby dolewamy wodę. Do masy dodajemy 2 łyżki wiórków i łyżkę migdałów, dokładnie mieszamy, odstawiamy do wystudzenia. Białą czekoladę kroimy na niewielkie kawałki. Gdy masa wystygnie, formujemy kulki z kaszy i do każdej wciskamy kawałek czekolady. Kulki obtaczamy w pozostałych wiórkach wymieszanych z migdałami. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, podajemy schłodzone. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA