Wydaje się, że nie ma nic łatwiejszego niż przygotowanie pysznych pieczonych ziemniaczków. Nie zawsze jednak wychodzą tak dobrze podpieczone i chrupiące, jak byśmy chcieli. Dziś podpowiemy wam, jak przygotować idealnie przypieczone ziemniaki prosto z piekarnika. To nie jest trudne - sekretem jest zgniecenie każdego ziemniaczka przed upieczeniem. Co jeszcze trzeba zrobić? Sprawdźcie.
Składniki:
Rozgrzewamy piekarnik do 220 st. C. Dokładnie umyte i wyszorowane ziemniaki (młodych ziemniaczków nie trzeba obierać ze skórki, wystarczy, by były czyste) wkładamy do garnka, dodajemy sól i wlewamy wodę - tyle, aby zakryła ziemniaki. Całość gotujemy, a gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykrywką przez około 15 minut, aż w każdy ziemniak można będzie z łatwością wbić widelec. Odlewamy ziemniaki, osuszamy je dokładnie ręcznikiem papierowym i umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Gdy ziemniaki przestygną, zgniatamy każdy z nich. Dodajemy oliwę, rozdrobniony czosnek, doprawiamy solą i pieprzem, dobrze obtaczamy w nich ziemniaczki. Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut. W połowie czasu pieczenia przewracamy je na drugą stronę.
Plastry boczku kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na patelni. Gdy wytopi się z nich tłuszcz, dodajemy ocet, miód i odrobinę soli oraz pieprzu. Upieczone ziemniaczki obtaczamy w wytopionym tłuszczu, podajemy na gorąco z kwaśną śmietaną lub białym serem oraz ulubionymi ziołami.
Wskazówka: jeżeli ziemniaczki mają być dodatkiem do innego dania, można nie doprawiać ich skwarkami z boczku oraz wytopionym tłuszczem. Chociaż to bardzo smaczne połączenie, powinny z niego zrezygnować osoby, które muszą ograniczać tłuszcz w diecie lub te na diecie niskokalorycznej.
Ziemniaki, podobnie jak inne warzywa, mają swoje odmiany. Niektóre z nich lepiej nadają się do sałatek, inne są doskonałe do zrobienia kopytek czy placków ziemniaczanych. A które najlepiej upiec? Do pieczenia najlepiej kupić ziemniaki odmiany typu B, ewentualnie typu AB. Nie będą ani zbyt mączyste, ani zbyt twarde do takiego przygotowania, a po upieczeniu staną się chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku. Ziemniaki typu AB to m.in. Denar, Impala, Korona, Lord czy Vineta, ziemniaki typu B to m.in. Irga, Ruta, Bila, Irys i Gloria.