Kurczak po góralsku, czyli w kapuścianej kołderce. Jak go zrobić? Podpowiadamy

Kurczak po góralsku, czyli zapiekany z kiszoną kapustą, to danie, które jest doskonale znane na Podhalu. W innych częściach Polski nie jest tak popularne - a szkoda, bo to prawdziwy przysmak. Sprawdźcie przepis na pysznego kurczaka po góralsku i przygotujcie go na niedzielny obiad.

Pieczony kurczak to jedno z ulubionych dań mięsnych. A czy znacie przepis na kurczaka po góralsku? Jeśli nie, gorąco zachęcamy do jego przygotowania. Pyszne mięso ukryte pod kołderką z kapusty podane z kopytkami zasmakuje Wam bez wątpienia. Zapraszamy po przepis.

Kurczak po góralsku (kurczak z kapustą kiszoną) – przepis

Składniki:

  • 1 cały kurczak (około 1,5 kg) lub 4 duże udka,
  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 2 średnie cebule,
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • szklanka śmietany 18 proc.,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła + odrobina oleju rzepakowego,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
  • posiekana natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Kurczak po góralsku (kurczak z kapustą kiszoną) – sposób przygotowania krok po kroku

Krok 1: Ząbki czosnku rozdrabniamy w wyciskarce, dodajemy do nich sok z cytryny, sól, pieprz i zmielony kminek. Składniki dokładnie mieszamy, aby stworzyły pastę.

Krok 2: Całego kurczaka dzielimy na mniejsze części i nacieramy przygotowaną pastą. Odstawiamy go na 2-3 godziny do lodówki, aby mięso się dobrze zamarynowało.

Krok 3: Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na maśle. Kapustę kiszoną szatkujemy, wkładamy do garnka, dodajemy do niej cebulę i wlewamy bulion. Gotujemy przez 10-15 minut, mieszając co jakiś czas.  

Krok 4: Na tłuszczu pozostałym po smażeniu cebuli podsmażamy każdy kawałek kurczaka aż do zrumienienia po obu stronach.

Krok 5: Następnie podsmażone mięso przekładamy do garnka, obkładamy kapustą i dusimy na wolnym ogniu przez około 45 minut. Przed zdjęciem potrawy z kuchenki wlewamy śmietanę, całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Zobacz wideo

Jak podaje się kurczaka po góralsku?

Kurczak po góralsku najlepiej smakuje posypany dużą ilością zieleniny (najlepiej natką pietruszki), podawany z ziemniaczanymi kluskami – kopytkami lub kluskami śląskimi. Można również podawać do niego zwykłe ziemniaki z wody, tłuczone lub w formie puree.

Jak zrobić kurczaka po góralsku? Drugi sposób przygotowania

Zamiast dusić kurczaka w dużym garnku, równie dobrze możemy go upiec w piekarniku. Mięso oraz kapustę kiszoną i cebulkę przygotowujemy w taki sam sposób jak w powyższym przepisie. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy niewielką ilością tłuszczu. Na spód wykładamy warstwę kapusty wymieszanej z podsmażoną cebulką, na to kładziemy obsmażone z obu stron kawałki kurczaka, a na nie wykładamy pozostałą kapustę. Pieczemy pod przykryciem przez około godzinę w temperaturze 190 st. C. Około 15 minut przed zakończeniem pieczenia zdejmujemy pokrywę lub warstwę folii i wylewamy na wierzch śmietanę wymieszaną z solą, pieprzem i kminkiem. Pieczemy, aż śmietana ładnie się zrumieni. Podajemy na gorąco.