Pieczony kurczak to jedno z ulubionych dań mięsnych. A czy znacie przepis na kurczaka po góralsku? Jeśli nie, gorąco zachęcamy do jego przygotowania. Pyszne mięso ukryte pod kołderką z kapusty podane z kopytkami zasmakuje Wam bez wątpienia. Zapraszamy po przepis.
Składniki:
Krok 1: Ząbki czosnku rozdrabniamy w wyciskarce, dodajemy do nich sok z cytryny, sól, pieprz i zmielony kminek. Składniki dokładnie mieszamy, aby stworzyły pastę.
Krok 2: Całego kurczaka dzielimy na mniejsze części i nacieramy przygotowaną pastą. Odstawiamy go na 2-3 godziny do lodówki, aby mięso się dobrze zamarynowało.
Krok 3: Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na maśle. Kapustę kiszoną szatkujemy, wkładamy do garnka, dodajemy do niej cebulę i wlewamy bulion. Gotujemy przez 10-15 minut, mieszając co jakiś czas.
Krok 4: Na tłuszczu pozostałym po smażeniu cebuli podsmażamy każdy kawałek kurczaka aż do zrumienienia po obu stronach.
Krok 5: Następnie podsmażone mięso przekładamy do garnka, obkładamy kapustą i dusimy na wolnym ogniu przez około 45 minut. Przed zdjęciem potrawy z kuchenki wlewamy śmietanę, całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Kurczak po góralsku najlepiej smakuje posypany dużą ilością zieleniny (najlepiej natką pietruszki), podawany z ziemniaczanymi kluskami – kopytkami lub kluskami śląskimi. Można również podawać do niego zwykłe ziemniaki z wody, tłuczone lub w formie puree.
Zamiast dusić kurczaka w dużym garnku, równie dobrze możemy go upiec w piekarniku. Mięso oraz kapustę kiszoną i cebulkę przygotowujemy w taki sam sposób jak w powyższym przepisie. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy niewielką ilością tłuszczu. Na spód wykładamy warstwę kapusty wymieszanej z podsmażoną cebulką, na to kładziemy obsmażone z obu stron kawałki kurczaka, a na nie wykładamy pozostałą kapustę. Pieczemy pod przykryciem przez około godzinę w temperaturze 190 st. C. Około 15 minut przed zakończeniem pieczenia zdejmujemy pokrywę lub warstwę folii i wylewamy na wierzch śmietanę wymieszaną z solą, pieprzem i kminkiem. Pieczemy, aż śmietana ładnie się zrumieni. Podajemy na gorąco.