Z warzyw z rosołu tylko sałatka jarzynowa? Oto przepis na genialne kotlety
Kotlety z warzyw z rosołu, bo ile można jeść sałatkę jarzynową
Wszyscy wiemy, jak ważne jest niemarnowanie jedzenia. Wykorzystanie warzyw, na których gotował się rosół lub bulion, to jeden z kroków w dobrą stronę. Wiele osób przyrządza z nich sałatkę jarzynową. Dobrze wiemy, że na polskich stołach to prawdziwa królowa, ale ile można ją jeść! Dziś mamy dla was inną propozycję – kotlety z warzyw z rosołu. To rozwiązanie ma same zalety. Nie dość, że wykorzystujecie ugotowane warzywa, to macie prosty i bardzo smaczny obiad na następny dzień. Sprawdźcie, jak zrobić kotlety z warzyw z rosołu.
Kolety z warzyw z rosołu – przepis
Składniki:
- 400 g warzyw z rosołu (marchewka, seler, pietruszka, ewentualnie biała część pora, cebula),
- 2 średnie jajka,
- pół szklanki bułki tartej,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- łyżka jogurtu naturalnego,
- sól i pieprz do smaku,
- ulubione przyprawy, np. cząber, rozmaryn, tymianek,
- olej rzepakowy do smażenia
Kotlety z warzyw z rosołu – sposób przygotowania
Warzywa z rosołu studzimy i dobrze odcedzamy. Ścieramy je na tarce lub rozgniatamy widelcem, usuwamy łykowate kawałki. Do masy warzywnej wbijamy dwa jajka, wsypujemy mąkę oraz bułkę tartą. Dodajemy jogurt naturalny i ulubione przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Z masy warzywnej formujemy kulki wielkości sporych śliwek, kładziemy je na patelni i rozpłaszczamy. Smażymy po obu stronach na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy z kwaśną śmietaną, wędzonym twarogiem lub innym ulubionym dodatkiem.
Kotlety mielone z dodatkiem warzyw z rosołu – przepis
Nie wyobrażasz sobie obiadu bez dodatku mięsa? Przygotuj odchudzoną wersję kotletów mielonych. W wersji zero waste możesz użyć mięsa, na którym gotowany był rosół, ale zwykłe mielone mięso też będzie bardzo dobre. Jak zrobić kotlety mielone z warzywami z rosołu?
Składniki:
- 250-300 g mięsa mielonego lub rozdrobnionego mięsa z rosołu,
- 250-300 g warzyw z rosołu (marchewka, pietruszka, seler),
- 1 cebula,
- 1 duże jajko,
- posiekana natka pietruszki,
- 3 łyżki bułki tartej,
- ulubione przyprawy,
- sól i pieprz do smaku,
- olej rzepakowy do smażenia
Kotlety mielone z warzywami z rosołu – sposób przygotowania
Ugotowane warzywa dobrze odcedzamy i studzimy, a następnie ścieramy na tarce lub drobno kroimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Składniki dodajemy do mielonego mięsa, wbijamy również jajko, wsypujemy bułkę tartą i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Masę mieszamy, a potem doprawiamy ulubionymi przyprawami, solą i pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Z masy formujemy kotlety na kształt tradycyjnych mielonych. Smażymy po obu stronach, aż się zrumienią. Podajemy z ziemniakami i buraczkami lub ulubioną surówką.
-
Sałatka jarzynowa na Wielkanoc. Bez niej trudno wyobrazić sobie święta. Mamy przepis
-
Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Będzie odmrażanie gastronomii? Wiceminister rozwoju o możliwości otwarcia knajp. Bardzo ostrożnie