Z warzyw z rosołu tylko sałatka jarzynowa? Oto przepis na genialne kotlety

Po przyrządzeniu rosołu wiele osób używa ugotowanych warzyw do przygotowania sałatki jarzynowej. To świetny pomysł, ale oczywiście nie jest to jedyna opcja. Dziś mamy dla was przepis na genialne kotlety z warzyw z rosołu. Sprawdźcie, jak je zrobić.

Kotlety z warzyw z rosołu, bo ile można jeść sałatkę jarzynową

Wszyscy wiemy, jak ważne jest niemarnowanie jedzenia. Wykorzystanie warzyw, na których gotował się rosół lub bulion, to jeden z kroków w dobrą stronę. Wiele osób przyrządza z nich sałatkę jarzynową. Dobrze wiemy, że na polskich stołach to prawdziwa królowa, ale ile można ją jeść! Dziś mamy dla was inną propozycję – kotlety z warzyw z rosołu. To rozwiązanie ma same zalety. Nie dość, że wykorzystujecie ugotowane warzywa, to macie prosty i bardzo smaczny obiad na następny dzień. Sprawdźcie, jak zrobić kotlety z warzyw z rosołu.

Kolety z warzyw z rosołu – przepis

Składniki:

  • 400 g warzyw z rosołu (marchewka, seler, pietruszka, ewentualnie biała część pora, cebula),
  • 2 średnie jajka,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • łyżka jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ulubione przyprawy, np. cząber, rozmaryn, tymianek,
  • olej rzepakowy do smażenia

Kotlety z warzyw z rosołu – sposób przygotowania

Warzywa z rosołu studzimy i dobrze odcedzamy. Ścieramy je na tarce lub rozgniatamy widelcem, usuwamy łykowate kawałki. Do masy warzywnej wbijamy dwa jajka, wsypujemy mąkę oraz bułkę tartą. Dodajemy jogurt naturalny i ulubione przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Z masy warzywnej formujemy kulki wielkości sporych śliwek, kładziemy je na patelni i rozpłaszczamy. Smażymy po obu stronach na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy z kwaśną śmietaną, wędzonym twarogiem lub innym ulubionym dodatkiem.

Zobacz wideo

Kotlety mielone z dodatkiem warzyw z rosołu – przepis

Nie wyobrażasz sobie obiadu bez dodatku mięsa? Przygotuj odchudzoną wersję kotletów mielonych. W wersji zero waste możesz użyć mięsa, na którym gotowany był rosół, ale zwykłe mielone mięso też będzie bardzo dobre. Jak zrobić kotlety mielone z warzywami z rosołu?

Składniki:

  • 250-300 g mięsa mielonego lub rozdrobnionego mięsa z rosołu,
  • 250-300 g warzyw z rosołu (marchewka, pietruszka, seler),
  • 1 cebula,
  • 1 duże jajko,
  • posiekana natka pietruszki,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • ulubione przyprawy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia

Kotlety mielone z warzywami z rosołu – sposób przygotowania

Ugotowane warzywa dobrze odcedzamy i studzimy, a następnie ścieramy na tarce lub drobno kroimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Składniki dodajemy do mielonego mięsa, wbijamy również jajko, wsypujemy bułkę tartą i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Masę mieszamy, a potem doprawiamy ulubionymi przyprawami, solą i pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Z masy formujemy kotlety na kształt tradycyjnych mielonych. Smażymy po obu stronach, aż się zrumienią. Podajemy z ziemniakami i buraczkami lub ulubioną surówką. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA