Wszyscy wiemy, jak ważne jest niemarnowanie jedzenia. Wykorzystanie warzyw, na których gotował się rosół lub bulion, to jeden z kroków w dobrą stronę. Wiele osób przyrządza z nich sałatkę jarzynową. Dobrze wiemy, że na polskich stołach to prawdziwa królowa, ale ile można ją jeść! Dziś mamy dla was inną propozycję – kotlety z warzyw z rosołu. To rozwiązanie ma same zalety. Nie dość, że wykorzystujecie ugotowane warzywa, to macie prosty i bardzo smaczny obiad na następny dzień. Sprawdźcie, jak zrobić kotlety z warzyw z rosołu.
Składniki:
Warzywa z rosołu studzimy i dobrze odcedzamy. Ścieramy je na tarce lub rozgniatamy widelcem, usuwamy łykowate kawałki. Do masy warzywnej wbijamy dwa jajka, wsypujemy mąkę oraz bułkę tartą. Dodajemy jogurt naturalny i ulubione przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Z masy warzywnej formujemy kulki wielkości sporych śliwek, kładziemy je na patelni i rozpłaszczamy. Smażymy po obu stronach na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy z kwaśną śmietaną, wędzonym twarogiem lub innym ulubionym dodatkiem.
Nie wyobrażasz sobie obiadu bez dodatku mięsa? Przygotuj odchudzoną wersję kotletów mielonych. W wersji zero waste możesz użyć mięsa, na którym gotowany był rosół, ale zwykłe mielone mięso też będzie bardzo dobre. Jak zrobić kotlety mielone z warzywami z rosołu?
Składniki:
Ugotowane warzywa dobrze odcedzamy i studzimy, a następnie ścieramy na tarce lub drobno kroimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Składniki dodajemy do mielonego mięsa, wbijamy również jajko, wsypujemy bułkę tartą i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Masę mieszamy, a potem doprawiamy ulubionymi przyprawami, solą i pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Z masy formujemy kotlety na kształt tradycyjnych mielonych. Smażymy po obu stronach, aż się zrumienią. Podajemy z ziemniakami i buraczkami lub ulubioną surówką.