Kibbeling nie brzmi atrakcyjnie. Jednak jeśli raz spróbujesz tej holenderskiej przekąski, nigdy o niej nie zapomnisz

Macie ochotę na kibbeling? Zapewne wiele osób pomyślało teraz: na co? Spieszymy z wyjaśnieniami. Kibbeling to bardzo popularna holenderska potrawa. Pod tajemniczą nazwą kryje się dorsz smażony w cieście. Co warto wiedzieć o tym daniu? Jak przyrządzić kibbeling? Sprawdźcie!

Kibbeling, czyli holenderski rarytas

Jeśli byliście kiedyś w Holandii, bez wątpienia jedliście kibbeling. Jeżeli nie – mamy nadzieję, że was zachęcimy spróbowania tego dania. I choć wycieczka do Holandii na pewno kusi, wcale nie musicie kupować biletu na samolot do tego kraju. Wystarczy dorsz, trochę piwa, kilka innych składników. Sprawdźcie, czym jest kibbeling i jak go przygotować.

Kibbeling – co to jest?

Kibbeling to jedno z najsłynniejszych dań w Holandii. Można tam dostać je w bardzo wielu miejscach - między innymi budkach ze street foodem. To małe kawałki dorsza smażone w piwnej panierce na głębokim oleju. Najczęściej podaje się je z sosem czosnkowym lub duńskim sosem remoulade, niekiedy z dodatkiem frytek. Kibbeling najlepiej smakuje na ciepło i wcale nie jest trudne do przygotowania w warunkach domowych.

Kibbeling – przepis

Składniki:

  • 400 g fileta z dorsza,
  • 8 łyżek mąki pszennej,
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej,
  • 1/2 szklanki jasnego piwa,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  •  sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia

Kibbeling (smażony dorsz w cieście piwnym) – sposób przygotowania

Dorsza kroimy w kostkę (na kawałki o wielkości około 2 x 2 cm). Obie mąki wsypujemy do dużej miski, następnie dodajemy do nich proszek do pieczenia. Suche składniki łączymy. Następnie wlewamy do nich piwo, wbijamy jajka i całość dokładnie mieszamy, aż konsystencja będzie jednolita. Na koniec całość doprawiamy odrobiną soli i pieprzu do smaku.

W dużym garnku rozgrzewamy olej rzepakowy (można użyć także innego tłuszczu o wysokiej temperaturze dymienia). Każdy kawałek dorsza zanurzamy w cieście i smażymy przez kilka minut, aż panierka ładnie się przyrumieni. Usmażone kawałki ryby kładziemy na papierowym ręczniku, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z frytkami i sosem czosnkowym lub duńskim sosem remoulade.

Uwaga! Aby usmażone kawałki ryby były smaczne i chrupiące, pamiętaj, aby wrzucać je dopiero wtedy, gdy olej będzie dobrze rozgrzany. Nie smaż także zbyt wielu kawałków ryby jednocześnie, ponieważ każdy z nich obniża temperaturę tłuszczu. Panierka usmażona w zbyt niskiej temperaturze mocno nasiąknie olejem i będzie nieapetycznie rozmoczona.

Zobacz wideo

Sos remoulade (sos duński) do kibbeling – przepis

Składniki:

  • 200 g jogurtu greckiego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 korniszony,
  • 1/2 cebuli,
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • szczypta kurkumy,
  • odrobina cukru,
  • sól i pieprz do smaku

Remoulade – sos duński do kibbeling. Sposób przygotowania

Cebulę oraz korniszony siekamy w drobną kosteczkę. W misce mieszamy jogurt grecki, musztardę i majonez. Dodajemy do nich pokrojone warzywa, a także siekany koperek, kurkumę oraz szczyptę cukru. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.