Jeśli byliście kiedyś w Holandii, bez wątpienia jedliście kibbeling. Jeżeli nie – mamy nadzieję, że was zachęcimy spróbowania tego dania. I choć wycieczka do Holandii na pewno kusi, wcale nie musicie kupować biletu na samolot do tego kraju. Wystarczy dorsz, trochę piwa, kilka innych składników. Sprawdźcie, czym jest kibbeling i jak go przygotować.
Kibbeling to jedno z najsłynniejszych dań w Holandii. Można tam dostać je w bardzo wielu miejscach - między innymi budkach ze street foodem. To małe kawałki dorsza smażone w piwnej panierce na głębokim oleju. Najczęściej podaje się je z sosem czosnkowym lub duńskim sosem remoulade, niekiedy z dodatkiem frytek. Kibbeling najlepiej smakuje na ciepło i wcale nie jest trudne do przygotowania w warunkach domowych.
Składniki:
Dorsza kroimy w kostkę (na kawałki o wielkości około 2 x 2 cm). Obie mąki wsypujemy do dużej miski, następnie dodajemy do nich proszek do pieczenia. Suche składniki łączymy. Następnie wlewamy do nich piwo, wbijamy jajka i całość dokładnie mieszamy, aż konsystencja będzie jednolita. Na koniec całość doprawiamy odrobiną soli i pieprzu do smaku.
W dużym garnku rozgrzewamy olej rzepakowy (można użyć także innego tłuszczu o wysokiej temperaturze dymienia). Każdy kawałek dorsza zanurzamy w cieście i smażymy przez kilka minut, aż panierka ładnie się przyrumieni. Usmażone kawałki ryby kładziemy na papierowym ręczniku, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z frytkami i sosem czosnkowym lub duńskim sosem remoulade.
Uwaga! Aby usmażone kawałki ryby były smaczne i chrupiące, pamiętaj, aby wrzucać je dopiero wtedy, gdy olej będzie dobrze rozgrzany. Nie smaż także zbyt wielu kawałków ryby jednocześnie, ponieważ każdy z nich obniża temperaturę tłuszczu. Panierka usmażona w zbyt niskiej temperaturze mocno nasiąknie olejem i będzie nieapetycznie rozmoczona.
Składniki:
Cebulę oraz korniszony siekamy w drobną kosteczkę. W misce mieszamy jogurt grecki, musztardę i majonez. Dodajemy do nich pokrojone warzywa, a także siekany koperek, kurkumę oraz szczyptę cukru. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.