Początek lata to doskonały czas na przygotowywanie dań z warzyw i owoców sezonowych. Takie potrawy są bardzo zdrowe i pożywne, a przy odrobinie pomysłowości również niskokaloryczne. Idealnie nadają się dla osób, które unikają w swojej diecie mięsa i tłuszczu. Teraz w sklepach można znaleźć np. młodą fasolkę szparagową, która dostępna będzie aż do września. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do zup, sałatek i dań mięsnych. Pamiętać jednak należy o tym, że musi być dobrze ugotowana, bo w surowym warzywie kryją się toksyczne związki niebezpieczne dla organizmu. Poniżej prezentujemy przepisy na dania z fasolki szparagowej.
Zobacz też: Fasolka szparagowa z bułką tartą: jak ją przyrządzić i ile kalorii ma jedna porcja?
Zupa-krem z zielonej fasolki szparagowej to jeden z wielu sposobów na wykorzystanie tego produktu. Jest bardzo smaczna, a jej przygotowanie nie powinno nikomu nastręczyć trudności.
Do przygotowania 4 porcji zupy potrzeba:
Warzywa oczyszczamy, myjemy i kroimy. Wrzucamy do garnka wraz z lubczykiem, zielem i liściem laurowym i zalewamy niewielką ilością wody (tyle, aby przykryło warzywa). Gotujemy, aż fasolka będzie miękka. Następnie z użyciem blendera miksujemy wszystko. Gotową zupę zabielamy śmietaną i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy jeszcze kilka minut.
Do zupy z fasolki szparagowej warto dodawać różne przyprawy, aby dodać jej wyjątkowego aromatu. Bez wątpienia przyda się ziele angielskie i liść laurowy, które znajdziemy w każdej kuchni. Fasolka szparagowa dobrze koresponduje także z czerwoną papryką, a jeśli chcemy nadać jej nieco śródziemnomorskiego wyrazu, wówczas można przyprawić ją mieszanką ziół prowansalskich. Dla osób, którym nie przeszkadza specyficzny zapach, warto zaserwować zupę z dodatkiem świeżego czosnku, który zaostrzy smak potrawy i sprawi, że będzie mieć jeszcze więcej wartości prozdrowotnych.
Zupę z fasolki szparagowej można przygotować także z użyciem wywaru mięsnego. Można do niego użyć np. żeberek. Przepis na taką zupę jest identyczny jak powyżej, tylko zamiast wody zalewamy warzywa wcześniej przygotowanym wywarem z żeberek. Aby przygotować go wystarczy umyć mięso, pokroić je na mniejsze części, dodać liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego, a następnie zalać wodą i gotować przez około 40 minut, aż mięso będzie miękkie.
Zupę z fasolki szparagowej można przygotować bez mięsa. Jest to doskonałe danie dla wegetarian. Nie traci ona na tym nic ze swojego smaku, natomiast ma zdecydowanie mniej kalorii, co sprzyja przede wszystkim osobom dbającym o linię.
Zupa z zielonej fasolki szparagowej jest daniem niskokalorycznym, o ile nie jest przygotowywana na mięsnym wywarze. Ilość kalorii uzależniona jest od wielkości porcji oraz tego jakie dodatki będą jej towarzyszyć, tzn. czy np. spożywamy ją z przysłowiową pajdą chleba. Porcja 350 g zupy gotowanej na wywarze mięsnym może mieć nawet 330 kcal, podczas gdy taka sama ilość zupy pozbawionej komponentu mięsnego ma nawet o 100-120 kcal mniej.
Zobacz też: Jak ugotować fasolkę szparagową? Najlepsze sposoby na przygotowanie fasolki
Fasolka szparagowa zielona to jedna z odmian fasoli. Jest bogata w witaminy i składniki mineralne bardzo korzystne dla organizmu. Dlatego w sezonie warto włączyć ją do swojej diety. Jakie jeszcze właściwości ma zielona fasolka szparagowa?