Fasolka szparagowa z bułką tartą: jak ją przyrządzić i ile kalorii ma jedna porcja?

Fasolka szparagowa z bułką tartą to absolutny klasyk polskiej kuchni. Jak ją przyrządzić, aby wszystkim smakowała? Sprawdź nasze przepisy na fasolkę smażoną z bułką tartą w sposób tradycyjny i dla osób na diecie.

Dania z fasolki szparagowej, czyli co można wyczarować na talerzu?

Fasolka szparagowa właśnie pojawiła się w warzywniakach i na straganach. To dobry moment, aby przypomnieć sobie jakie pyszne dania z fasolki szparagowej można zaserwować rodzinie i gościom. Dostępna od końca czerwca niemal do września fasolka doskonale sprawdzi się jako podstawa zup czy sałatek, ale również jako dodatek do dań głównych z mięsem lub bez. Jeśli zastanawiasz się, co możesz przygotować z tego warzywa to poniżej znajdziesz kilka przepisów, na to jak przyrządzić fasolkę szparagową.

  • zupa jarzynowa z fasolką - to chyba najpopularniejsze danie z tym warzywem. Fasolka doskonale komponuje się z młodymi, świeżymi marchewkami i ziemniaczkami;
  • jajecznica z fasolką szparagową to propozycja dla osób, które nie są wirtuozami kulinarnymi, za to cenią sobie szybkie i pożywne dania. Wystarczy ugotować fasolkę z odrobiną soli, a następnie dodać ją do wcześniej usmażonych jajek - proste i pyszne!
  • tuńczyk z fasolką szparagową to nieco bardziej wyrafinowana forma przygotowania tego warzywa, przeznaczona dla wielbicieli kuchni dalekiego wschodu.

Zobacz też: Botwinka do słoików. Jak przygotować botwinkę na zimę?

Fasolka szparagowa z bułką tartą: z czym ją podawać?

Fasolka szparagowa z bułką tartą to szlagier znany wszystkim z dzieciństwa. Dziś z łezką w oku wracamy do tego dania. Z czym podawać fasolkę z bułką tartą? Możliwości jest co najmniej kilka:

  • Fasolkę z bułką można serwować jako dodatek do mięsa - śmiało może zastąpić tradycyjne ziemniaki, kaszę lub sałatkę.
  • Jeśli chcesz przygotować fasolkę z bułką jako przekąskę w ciągu dnia, wtedy warto dodać do niej makaron pełnoziarnisty, a jeśli jesteś na diecie, możesz zastąpić go pomidorkami koktajlowymi
  • Fasolka szparagowa z bułką tartą doskonale sprawdzi się jako samodzielne danie, np. na kolację. Jeśli ograniczymy ilość tłuszczu potrzebnego do podsmażenia bułki do minimum wówczas zyskamy stosunkowo niskokaloryczny posiłek w sam raz przed snem.

Jaka bułka tarta najlepiej nada się do fasolki?

To, czy fasolka będzie smacznym daniem w dużej mierze zależy od tego jakiej bułki tartej użyjemy do stworzenia omasty. Najlepsza będzie bułka tarta domowej roboty - wtedy mamy pewność jakie pieczywo zostało wykorzystane do jej zrobienia i że jest ona świeża. Skorzystać też można z bułki tartej dostępnej w punktach piekarniczych. Pamiętajmy jednak, aby kupując bułkę tartą zawsze sprawdzać etykiety i eliminować te produkty, które zawierają w sobie zbędne ulepszacze. 

Zobacz też: Zabrakło bułki tartej? Zastąpi ją jeden tani składnik, który na pewno masz w domu

Fasolka szparagowa z bułką tartą: wersja fit

Fasolka szparagowa podsmażana z bułką tartą na maśle jest daniem wysokokalorycznym. Jedyną opcją na wersję fit fasolki szparagowej jest rezygnacja ze smażenia na rzecz ugotowania jej. Jeśli nie przepadasz za samą fasolką z wody, wtedy aby urozmaicić jej smak możesz dodać do gotowania ulubione przyprawy.

Zobacz wideo Właściwości fasolki szparagowej

Fasolka szparagowa z bułką tartą: czy można ją jeść będąc na diecie?

Fasolka szparagowa sama w sobie jest warzywem, które posiada niską ilość kalorii i niski indeks glikemiczny. Dlatego jak najbardziej jest ona polecana osobom znajdującym się na diecie lub walczących z nadmiarem kilogramów. Ważne jest jednak to, w jaki sposób przyrządzamy ją. Jeśli stawiamy na gotowanie z przyprawami, wówczas zyskamy danie dietetyczne, ale jeśli preferujemy smażenie fasolki z bułką tartą, wtedy niestety musimy liczyć się z tym, że potrawa będzie miała zdecydowanie zbyt dużo kalorii. 

Fasolka szparagowa z bułką tartą i masłem - ile kcal znajduje się w przeciętnej porcji?

Fasolka szparagowa z bułką tartą i masłem będzie miała zdecydowanie więcej kcal za sprawą użytego tłuszczu. W przeciętnej porcji takiego dania znajduje się 225 kcal (porcja 250 g). Wydaje się, że nie jest to dużo, jednak biorąc pod uwagę, że identyczna ilość gotowanej fasolki to tylko 83 kcal, pokazuje nam jak wielka jest różnica tkwiąca w sposobie przygotowania.

Zobacz też: Młoda kapusta z koperkiem. Lepsza z boczkiem czy z kiełbasą?