Fit sałatka z fasolki szparagowej- do grilla i do obiadu

Fit sałatka z fasolki szparagowej- sprawdź, jak w prosty i szybki sposób możesz urozmaicić swoje menu na letnie przyjęcie w ogrodzie.

Menu na grilla to już nie tylko tradycyjna kiełbasa czy karkówka. Co raz częściej stawiamy na warzywa, czy nawet rezygnujemy z mięsa. Dobrym, sezonowym dodatkiem do dań z grilla oraz wiosennej i letniej odsłony obiadu może być fit sałatka z fasolki szparagowej.

Sałatka z fasolki szparagowej żółtej czy zielonej. Którą wybrać?

Na terenie Polski występują dwie odmiany fasolki szparagowej: żółta i zielona. Żółta fasolka szparagowa charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem. Z kolei zielona ma konkretny i bardzo wyrazisty smak i lepiej smakuje w formie al dente. Którą fasolkę szparagową wybrać do sałatki? Fasolka w kolorze zielonym zawiera witaminę A oraz duże pokłady kwasu foliowego. Będzie więc odpowiednia szczególnie dla kobiet w ciąży, cukrzyków oraz osób, które zmagają się z anemią. Żółta fasolka to cenne źródło potasu i fosforu. Obie opcje będą na pewno bardzo smaczne. 

Jak zrobić sałatkę z fasolką szparagową? Jaka sałatka z fasolką szparagową sprawdzi się zwłaszcza na grilla? Poniżej prezentujemy proste przepisy, których przygotowanie zajmie ci kilka minut:

Sałatka z fasolki szparagowej na zimno

Lista składników:

  • fasolka szparagowa (0,5kg) - może być mrożona
  • szczypta soli
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • szczypta pieprzu
  • oliwa
  • 1 cebula
  • kilka ząbków czosnku (w zależności od tego, jak bardzo go lubimy)
  • 1 pęczek natki pietruszki

Krok 1

Należy umyć fasolkę szparagową oraz odciąć jej końcówki.

Krok 2

Przygotowaną wcześniej fasolkę trzeba ugotować w osolonej wodzie, aż stanie się miękka - uwaga, żeby jej nie przegotować!

Krok 3

Ugotowaną fasolkę trzeba odcedzić i odstawić do wystygnięcia.

Krok 4

Do miski należy wlać 2 łyżki octu balsamicznego, dodać soli oraz pieprzu. Całość mieszamy i dodajemy 3 łyżki oliwy. Mieszamy ponownie, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krok 5

Do opisanego powyżej sosu dodajemy drobno posiekaną cebulkę, czosnek oraz natkę pietruszki. Wszystkie składniki mieszamy.

Krok 6

Na koniec dodajemy chłodną fasolkę, mieszamy i wstawiamy do lodówki od 3 do 4 godzin.

Dania z fasolki szparagowej można mieszać z różnymi innymi warzywami. Fasolka tworzy wyjątkowo udany duet z pomidorami, szczególnie malinowymi, posypanymi pieprzem cytrynowym. Taki zestaw świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla. 

Zobacz wideo No właśnie!

Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów. A może bardziej kolorowo? 

Lista składników:

  • 2 pomidory malinowe
  • 200 g fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu winnego
  • pół łyżeczki soli
  • pół pęczka szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki chilli w płatkach

Krok 1

Fasolkę szparagową należy ugotować, odcedzić, a następnie wystudzić. Czosnek rozgnieść i rozetrzeć. Pietruszkę i szczypiorek posiekać.

Krok 2

Pomidory kroimy na małe ćwiartki

Krok 3

Następnie wymieszaj ocet winny z solą oraz cukrem. Całość powoli ucieramy i na końcu dodajemy olej. Później dodajemy też rozgnieciony czosnek oraz posiekaną pietruszkę ze szczypiorkiem.

Krok 4

Fasolkę oraz pomidory polewamy sosem i mieszamy. Na koniec całość posypujemy czarnym pieprzem oraz chili.

I tu również śmiało możecie wykorzystać tę sałatkę jako dodatek do dań z grilla. Zachwyci nie tylko wielbicieli warzyw. Jeśli chcecie jeszcze ją wzbogacić, spróbujcie dodać do niej ser feta (ok. 100 gram). Będzie naprawdę świeżo i orzeźwiająco. 

Zobacz też: Zupa z fasolki szparagowej zielonej: jak zrobić? Sprawdzone przepisy

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.