Menu na grilla to już nie tylko tradycyjna kiełbasa czy karkówka. Co raz częściej stawiamy na warzywa, czy nawet rezygnujemy z mięsa. Dobrym, sezonowym dodatkiem do dań z grilla oraz wiosennej i letniej odsłony obiadu może być fit sałatka z fasolki szparagowej.
Na terenie Polski występują dwie odmiany fasolki szparagowej: żółta i zielona. Żółta fasolka szparagowa charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem. Z kolei zielona ma konkretny i bardzo wyrazisty smak i lepiej smakuje w formie al dente. Którą fasolkę szparagową wybrać do sałatki? Fasolka w kolorze zielonym zawiera witaminę A oraz duże pokłady kwasu foliowego. Będzie więc odpowiednia szczególnie dla kobiet w ciąży, cukrzyków oraz osób, które zmagają się z anemią. Żółta fasolka to cenne źródło potasu i fosforu. Obie opcje będą na pewno bardzo smaczne.
Jak zrobić sałatkę z fasolką szparagową? Jaka sałatka z fasolką szparagową sprawdzi się zwłaszcza na grilla? Poniżej prezentujemy proste przepisy, których przygotowanie zajmie ci kilka minut:
Lista składników:
Krok 1
Należy umyć fasolkę szparagową oraz odciąć jej końcówki.
Krok 2
Przygotowaną wcześniej fasolkę trzeba ugotować w osolonej wodzie, aż stanie się miękka - uwaga, żeby jej nie przegotować!
Krok 3
Ugotowaną fasolkę trzeba odcedzić i odstawić do wystygnięcia.
Krok 4
Do miski należy wlać 2 łyżki octu balsamicznego, dodać soli oraz pieprzu. Całość mieszamy i dodajemy 3 łyżki oliwy. Mieszamy ponownie, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 5
Do opisanego powyżej sosu dodajemy drobno posiekaną cebulkę, czosnek oraz natkę pietruszki. Wszystkie składniki mieszamy.
Krok 6
Na koniec dodajemy chłodną fasolkę, mieszamy i wstawiamy do lodówki od 3 do 4 godzin.
Dania z fasolki szparagowej można mieszać z różnymi innymi warzywami. Fasolka tworzy wyjątkowo udany duet z pomidorami, szczególnie malinowymi, posypanymi pieprzem cytrynowym. Taki zestaw świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla.
Lista składników:
Krok 1
Fasolkę szparagową należy ugotować, odcedzić, a następnie wystudzić. Czosnek rozgnieść i rozetrzeć. Pietruszkę i szczypiorek posiekać.
Krok 2
Pomidory kroimy na małe ćwiartki
Krok 3
Następnie wymieszaj ocet winny z solą oraz cukrem. Całość powoli ucieramy i na końcu dodajemy olej. Później dodajemy też rozgnieciony czosnek oraz posiekaną pietruszkę ze szczypiorkiem.
Krok 4
Fasolkę oraz pomidory polewamy sosem i mieszamy. Na koniec całość posypujemy czarnym pieprzem oraz chili.
I tu również śmiało możecie wykorzystać tę sałatkę jako dodatek do dań z grilla. Zachwyci nie tylko wielbicieli warzyw. Jeśli chcecie jeszcze ją wzbogacić, spróbujcie dodać do niej ser feta (ok. 100 gram). Będzie naprawdę świeżo i orzeźwiająco.
Zobacz też: Zupa z fasolki szparagowej zielonej: jak zrobić? Sprawdzone przepisy