Zupa z fasolki szparagowej żółtej: jak ją ugotować?

Zupa z fasolki szparagowej żółtej to bardzo lekka i smaczna potrawa, idealna na upalne dni. Sprawdź, ile kalorii ma taka zupa i jak ją przyrządzić.

Dania z fasolki szparagowej żółtej: nieśmiertelny klasyk

Fasolka szparagowa niedawno jak co roku, trafiła na stragany i do sklepów warzywnych. Warto z tego skorzystać. Można z niej wyczarować przepyszne, dietetyczne dania - fasolka ma niedużo kalorii i niski indeks glikemiczny. W sklepach znajdziemy zarówno fasolkę zieloną, jak i żółtą. Ta druga będzie zdecydowanie delikatniejsza i bardziej subtelna w smaku. Jakie dania z fasolki szparagowej można przygotować w ciągu kilkudziesięciu minut? Przede wszystkim najprostszą, ale też najbardziej znaną formę, czyli fasolkę szparagową z bułką tartą. Przepis na to danie przestawia się następująco:

  • wystarczy oczyścić i ugotować fasolkę,
  • następnie lekko zrumienić na maśle bułkę tartą,
  • potem mieszamy wszystkie składniki razem i gotowe.

Fasolkę szparagową można też śmiało wkomponować do sałatek, zup lub jako dodatek do mięsa. W daniach obiadowych może być doskonałym substytutem ziemniaków lub tradycyjnych surówek. 

Zobacz też: Fasolka szparagowa z bułką tartą: jak ją przyrządzić i ile kalorii ma jedna porcja?

Zupa z żółtej fasolki szparagowej: krem. Sprawdzony przepis

Zupa-krem z żółtej fasolki szparagowej to doskonały pomysł na obiad w tygodniu lub w niedzielę. Smaczna i szybka w przygotowaniu, na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom. 

Do jej przygotowania potrzebne będzie:

  • 500 g żółtej fasolki szparagowej
  • 300 g młodych ziemniaczków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • garść siekanego koperku i natki pietruszki
  • litr bulionu - warzywnego lub mięsnego według uznania
  • 150 g śmietany 18 proc.

Warzywa oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy bulionem. Dodajemy zieleninę, lekko solimy i dodajemy pieprz do smaku. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Blendujemy całość, a następnie zabielamy śmietanką. Możemy dodać jeszcze odrobinę przypraw. Zupę można podawać z chrupiącymi grzankami. 

Zupa-krem z fasolki szparagowej.Zupa-krem z fasolki szparagowej. Zdjęcie ilustracyjne, Lunov Mykola/shutterstock.com

Jakie przyprawy należy dodać do zupy z fasolki szparagowej?

Do zupy z żółtej fasolki szparagowej można tak naprawdę dodać wszelkie przyprawy, które lubimy. Jako bazę można zastosować popularne: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek czy świeży wyciśnięty czosnek. Wielbiciele smaków śródziemnomorskich mogą zdecydować się na mieszankę ziół prowansalskich. Nie zapomnijmy też o odrobinie soli oraz świeżo mielonego czarnego pieprzu.

Zupa z fasolki szparagowej na żeberkach: czy faktycznie taka kaloryczna?

Zupa z fasolki szparagowej na żeberkach bez wątpienia będzie bardziej kaloryczna niż ta bez dodatku mięsa. Mięso podczas gotowania wydziela tłuszcz, który odpowiada za wysoką wartość energetyczną dań z jego dodatkiem. Niemniej jednak aromat zupy z fasolki na żeberkach jest zdecydowanie bardziej kuszący niż takiej, która gotowana jest na bulionie warzywnym. Osoby dbające o linię czy zmuszone do przestrzegania restrykcyjnej diety, powinny jednak zrezygnować z wersji mięsnej.

Zupa z fasolki szparagowej bez mięsa

Zupa z fasolki szparagowej bez mięsa może być równie dobra jak ta ugotowana na bulionie drobiowym czy wieprzowo-wołowym. W tym celu użyjmy świeżych warzyw, najlepiej zakupionych u lokalnego dostawcy, którego produkty pochodzą ze sprawdzonych gospodarstw ekologicznych. Dodatkowo dodajmy ulubione przyprawy, które wyostrzą smak i aromat naszego dania.

Ile kalorii ma zupa z fasolki szparagowej?

Jeśli zastanawiasz się ile kalorii ma zupa z fasolki szparagowej, to uspokajamy. Porcja takiej zupy to około 300 kcal. Liczbę tę można zredukować pod warunkiem rezygnacji z bulionu mięsnego oraz zabielania śmietaną, która znacząco podnosi wartość energetyczną dania.

Zobacz też: Zupa z fasolki szparagowej zielonej: jak zrobić? Sprawdzone przepisy

Żółta fasolka szparagowa: właściwości

Fasolka szparagowa w żółtym wydaniu ma mnóstwo wartościowych składników, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Przede wszystkim ma ona w sobie sporą dawkę przeciwutleniaczy, które pomagają pozbyć się szkodliwych, toksycznych substancji z organizmu. Ponadto jest też cennym źródłem witamin i składników mineralnych. Posiada dużą ilość błonnika, który reguluje pracę jelit, pomaga pozbyć się kłopotu z zaparciami i wspomaga diety odchudzające. Powinna znaleźć się także w jadłospisie osób z problemami układu krążeniowego, gdyż pozytywnie wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu, który może przyczynić się do powstania zmian miażdżycowych.

Zobacz wideo Zobacz, jakie jeszcze właściwości ma fasolka szparagowa
Więcej o: