Fasolka szparagowa niedawno jak co roku, trafiła na stragany i do sklepów warzywnych. Warto z tego skorzystać. Można z niej wyczarować przepyszne, dietetyczne dania - fasolka ma niedużo kalorii i niski indeks glikemiczny. W sklepach znajdziemy zarówno fasolkę zieloną, jak i żółtą. Ta druga będzie zdecydowanie delikatniejsza i bardziej subtelna w smaku. Jakie dania z fasolki szparagowej można przygotować w ciągu kilkudziesięciu minut? Przede wszystkim najprostszą, ale też najbardziej znaną formę, czyli fasolkę szparagową z bułką tartą. Przepis na to danie przestawia się następująco:
Fasolkę szparagową można też śmiało wkomponować do sałatek, zup lub jako dodatek do mięsa. W daniach obiadowych może być doskonałym substytutem ziemniaków lub tradycyjnych surówek.
Zobacz też: Fasolka szparagowa z bułką tartą: jak ją przyrządzić i ile kalorii ma jedna porcja?
Zupa-krem z żółtej fasolki szparagowej to doskonały pomysł na obiad w tygodniu lub w niedzielę. Smaczna i szybka w przygotowaniu, na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom.
Do jej przygotowania potrzebne będzie:
Warzywa oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy bulionem. Dodajemy zieleninę, lekko solimy i dodajemy pieprz do smaku. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Blendujemy całość, a następnie zabielamy śmietanką. Możemy dodać jeszcze odrobinę przypraw. Zupę można podawać z chrupiącymi grzankami.
Zupa-krem z fasolki szparagowej. Zdjęcie ilustracyjne, Lunov Mykola/shutterstock.com
Do zupy z żółtej fasolki szparagowej można tak naprawdę dodać wszelkie przyprawy, które lubimy. Jako bazę można zastosować popularne: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek czy świeży wyciśnięty czosnek. Wielbiciele smaków śródziemnomorskich mogą zdecydować się na mieszankę ziół prowansalskich. Nie zapomnijmy też o odrobinie soli oraz świeżo mielonego czarnego pieprzu.
Zupa z fasolki szparagowej na żeberkach bez wątpienia będzie bardziej kaloryczna niż ta bez dodatku mięsa. Mięso podczas gotowania wydziela tłuszcz, który odpowiada za wysoką wartość energetyczną dań z jego dodatkiem. Niemniej jednak aromat zupy z fasolki na żeberkach jest zdecydowanie bardziej kuszący niż takiej, która gotowana jest na bulionie warzywnym. Osoby dbające o linię czy zmuszone do przestrzegania restrykcyjnej diety, powinny jednak zrezygnować z wersji mięsnej.
Zupa z fasolki szparagowej bez mięsa może być równie dobra jak ta ugotowana na bulionie drobiowym czy wieprzowo-wołowym. W tym celu użyjmy świeżych warzyw, najlepiej zakupionych u lokalnego dostawcy, którego produkty pochodzą ze sprawdzonych gospodarstw ekologicznych. Dodatkowo dodajmy ulubione przyprawy, które wyostrzą smak i aromat naszego dania.
Jeśli zastanawiasz się ile kalorii ma zupa z fasolki szparagowej, to uspokajamy. Porcja takiej zupy to około 300 kcal. Liczbę tę można zredukować pod warunkiem rezygnacji z bulionu mięsnego oraz zabielania śmietaną, która znacząco podnosi wartość energetyczną dania.
Zobacz też: Zupa z fasolki szparagowej zielonej: jak zrobić? Sprawdzone przepisy
Fasolka szparagowa w żółtym wydaniu ma mnóstwo wartościowych składników, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Przede wszystkim ma ona w sobie sporą dawkę przeciwutleniaczy, które pomagają pozbyć się szkodliwych, toksycznych substancji z organizmu. Ponadto jest też cennym źródłem witamin i składników mineralnych. Posiada dużą ilość błonnika, który reguluje pracę jelit, pomaga pozbyć się kłopotu z zaparciami i wspomaga diety odchudzające. Powinna znaleźć się także w jadłospisie osób z problemami układu krążeniowego, gdyż pozytywnie wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu, który może przyczynić się do powstania zmian miażdżycowych.