Zupa z fasolki szparagowej żółtej: jak ją ugotować?
Dania z fasolki szparagowej żółtej: nieśmiertelny klasyk
Fasolka szparagowa niedawno jak co roku, trafiła na stragany i do sklepów warzywnych. Warto z tego skorzystać. Można z niej wyczarować przepyszne, dietetyczne dania - fasolka ma niedużo kalorii i niski indeks glikemiczny. W sklepach znajdziemy zarówno fasolkę zieloną, jak i żółtą. Ta druga będzie zdecydowanie delikatniejsza i bardziej subtelna w smaku. Jakie dania z fasolki szparagowej można przygotować w ciągu kilkudziesięciu minut? Przede wszystkim najprostszą, ale też najbardziej znaną formę, czyli fasolkę szparagową z bułką tartą. Przepis na to danie przestawia się następująco:
- wystarczy oczyścić i ugotować fasolkę,
- następnie lekko zrumienić na maśle bułkę tartą,
- potem mieszamy wszystkie składniki razem i gotowe.
Fasolkę szparagową można też śmiało wkomponować do sałatek, zup lub jako dodatek do mięsa. W daniach obiadowych może być doskonałym substytutem ziemniaków lub tradycyjnych surówek.
Zobacz też: Fasolka szparagowa z bułką tartą: jak ją przyrządzić i ile kalorii ma jedna porcja?
Zupa z żółtej fasolki szparagowej: krem. Sprawdzony przepis
Zupa-krem z żółtej fasolki szparagowej to doskonały pomysł na obiad w tygodniu lub w niedzielę. Smaczna i szybka w przygotowaniu, na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom.
Do jej przygotowania potrzebne będzie:
- 500 g żółtej fasolki szparagowej
- 300 g młodych ziemniaczków
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- garść siekanego koperku i natki pietruszki
- litr bulionu - warzywnego lub mięsnego według uznania
- 150 g śmietany 18 proc.
Warzywa oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy bulionem. Dodajemy zieleninę, lekko solimy i dodajemy pieprz do smaku. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Blendujemy całość, a następnie zabielamy śmietanką. Możemy dodać jeszcze odrobinę przypraw. Zupę można podawać z chrupiącymi grzankami.
Zupa-krem z fasolki szparagowej. Zdjęcie ilustracyjne, Lunov Mykola/shutterstock.com
Jakie przyprawy należy dodać do zupy z fasolki szparagowej?
Do zupy z żółtej fasolki szparagowej można tak naprawdę dodać wszelkie przyprawy, które lubimy. Jako bazę można zastosować popularne: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek czy świeży wyciśnięty czosnek. Wielbiciele smaków śródziemnomorskich mogą zdecydować się na mieszankę ziół prowansalskich. Nie zapomnijmy też o odrobinie soli oraz świeżo mielonego czarnego pieprzu.
Zupa z fasolki szparagowej na żeberkach: czy faktycznie taka kaloryczna?
Zupa z fasolki szparagowej na żeberkach bez wątpienia będzie bardziej kaloryczna niż ta bez dodatku mięsa. Mięso podczas gotowania wydziela tłuszcz, który odpowiada za wysoką wartość energetyczną dań z jego dodatkiem. Niemniej jednak aromat zupy z fasolki na żeberkach jest zdecydowanie bardziej kuszący niż takiej, która gotowana jest na bulionie warzywnym. Osoby dbające o linię czy zmuszone do przestrzegania restrykcyjnej diety, powinny jednak zrezygnować z wersji mięsnej.
Zupa z fasolki szparagowej bez mięsa
Zupa z fasolki szparagowej bez mięsa może być równie dobra jak ta ugotowana na bulionie drobiowym czy wieprzowo-wołowym. W tym celu użyjmy świeżych warzyw, najlepiej zakupionych u lokalnego dostawcy, którego produkty pochodzą ze sprawdzonych gospodarstw ekologicznych. Dodatkowo dodajmy ulubione przyprawy, które wyostrzą smak i aromat naszego dania.
Ile kalorii ma zupa z fasolki szparagowej?
Jeśli zastanawiasz się ile kalorii ma zupa z fasolki szparagowej, to uspokajamy. Porcja takiej zupy to około 300 kcal. Liczbę tę można zredukować pod warunkiem rezygnacji z bulionu mięsnego oraz zabielania śmietaną, która znacząco podnosi wartość energetyczną dania.
Zobacz też: Zupa z fasolki szparagowej zielonej: jak zrobić? Sprawdzone przepisy
Żółta fasolka szparagowa: właściwości
Fasolka szparagowa w żółtym wydaniu ma mnóstwo wartościowych składników, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Przede wszystkim ma ona w sobie sporą dawkę przeciwutleniaczy, które pomagają pozbyć się szkodliwych, toksycznych substancji z organizmu. Ponadto jest też cennym źródłem witamin i składników mineralnych. Posiada dużą ilość błonnika, który reguluje pracę jelit, pomaga pozbyć się kłopotu z zaparciami i wspomaga diety odchudzające. Powinna znaleźć się także w jadłospisie osób z problemami układu krążeniowego, gdyż pozytywnie wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu, który może przyczynić się do powstania zmian miażdżycowych.
-
Toruńska knajpa nie obsługuje policjantów. Komentujący podzieleni. Właściciele: Plakat nie zniknie, zdania nie zmienimy
-
Sposób Makłowicza na wykorzystanie czerstwego chleba? Zapomnijcie o bułce tartej
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Zabrakło mascarpone do deseru? Zrobienie go w domu jest banalnie proste
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku
- Rusza wiosenny konkurs Salatino. Część nagród zaprojektowali fani marki
- Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
- Myjesz jajka przed włożeniem do lodówki? Mogą się szybciej zepsuć