18+
Uwaga!

Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie
dla osób dorosłych

Mam co najmniej 18 lat. Chcę wejść
Nie mam jeszcze 18 lat. Wychodzę

Jak zrobić nalewkę z malin, którą pokochają wszyscy domownicy?

Nalewka z malin krok po kroku - z alkoholem, bez alkoholu a może bez cukru? Sprawdź, jak przygotować ulubioną nalewkę na kilka różnych sposobów.

Nalewka z malin na wódce to najbardziej znany trunek, który jest powszechnie stosowany - zwłaszcza w zimie. To sprawdzony sposób na zdrowie naszych babek, które trzymały nalewkę z malin na honorowym miejscu w drewnianym kredensie. Moda na tradycyjną kuchnię powraca, a wraz z nią miłość Polaków do nalewek. Jednak współczesne nalewki muszą dostosować się do nowych wymagań.

Coraz więcej osób eliminuje z codziennej diety cukier, stąd pomysł na całkiem nowe rodzaje nalewek jak: nalewka z malinami bez cukru lub "nalewka" z malinami bez alkoholu. Poniżej prezentujemy tradycyjne przepisy oraz całkiem nowoczesne wersje tego tradycyjnego trunku.

Nalewka z malin na wódce i spirytusie - przepis krok po kroku

Do przygotowania tego trunku będą potrzebne następujące składniki:

  • dojrzałe maliny - 100 dag,
  • cukier - 40 dag,
  • spirytus 96 proc. - 0,5 l,
  • ulubiona wódka - 0,5 l.

Nalewka z malin sposób przygotowania:

  • Maliny przebieramy, płuczemy i na koniec odsączamy nadprogramową ilość wody w ręcznik papierowy.
  • Tak przygotowane maliny przekładamy do słoika, następnie zalewamy spirytusem i wódką, zakręcamy słoik i odstawiamy na pięć-sześć dni. W tym czasie należy pamiętać o codziennym wstrząsaniu słoikiem.
  • Po upływie około tygodnia syrop zlewamy do butelki, pozostałe na dnie maliny zasypujemy cukrem.

Nalewka z malin ile czasu trwa leżakowanie?

  • Po rozpuszczeniu cukru, ponownie zlewamy syrop i łączymy go z wcześniej odlaną partią. Przelewamy całość do butelek i odstawiamy na okres trzech miesięcy.
  • Po upływie tego czasu, nalewka jest gotowa do spożycia. Można ją zachować na zimne wieczory lub rozdać znajomym.

Odpowiedź na pytanie ile procent ma nalewka z malin zależy od sposobu jej przygotowania i ilości użytego alkoholu. Abstynentów powinien zainteresować przepis na nalewkę z malin bez alkoholu.

Zobacz wideo Ile wypić, żeby się nie upodlić?

Nalewka z malin bez alkoholu - sprawdź przepis na malinowy syrop

Lista składników na litr syropu:

  • maliny - 470 g,
  • jeżyny - 400 g,
  • woda - 400 ml,
  • sok z połówki cytryny,
  • miód prawdziwy - 5 łyżek,
  • rozmaryn - gałązka.

Nalewka z malin bez alkoholu - przygotowanie:

  • Do rondelka średniej wielkości włóż maliny i jeżyny. Następnie zalej je sokiem z cytryny i wodą.
  • Doprowadź składniki do wrzenia i dodaj gałązkę rozmarynu. Syrop należy co jakiś czas zamieszać, co uchroni sok przed przypaleniem. Gotuj syrop przez około 30 minut, aż zgęstnieje, a owoce całkiem się rozpadną.
  • Po upływie tego czasu, odstaw syrop na kamienny parapet lub podłogę i poczekaj, aż jego temperatura spadnie do około 40 stopni. Dodaj miód.
  • Przed przelaniem syropu do słoików należy je wcześniej wyparzyć w piekarniku w temperaturze 100 stopni lub wrzątku. Następnie przekładamy do nich syrop, mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Po otwarciu słoiczka syrop należy przechowywać w lodówce.

Dla osób na diecie lub kategorycznych przeciwników cukru w codziennym menu, polecamy przepis na nalewkę z malin bez cukru.

Nalewka z malin bez cukru - prosty przepis z dwóch składników

Przygotuj 500 g dojrzałych malin i umyj owoce. Wyparzony wcześniej słoik lub butelkę wypełnij malinami. Zalej maliny 40 proc. wódką, zakręć naczynie i odstaw w ciemne miejsce na okres trzech miesięcy, co jakiś czas wstrząśnij nalewkę. Po upływie 3 miesięcy należy przecedzić nalewkę przez kilka warstw jałowej gazy. Następnie przelać trunek do karafki lub innej czystej butelki.

Czym rozcieńczyć nalewkę z malin, gdy jest zbyt słodka?

  • Sposób nr 1 - można rozcieńczyć nalewkę alkoholem. Na przykład 40 proc. wódki w ilości pół litra skutecznie rozcieńczy 1,5 litrową nalewkę.
  • Sposób nr 2 - do zbyt słodkiej nalewki dodaj sok z cytryny.
  • Sposób nr 3 - antidotum na zbyt słodką nalewkę jest też rum.

Każdy z powyższych sposobów najlepiej przetestować na niewielkiej ilości nalewki metodą prób i błędów po to, aby nie zmarnować całej partii.

Czasami po przygotowaniu ulubionej nalewki pojawia się pytanie, dlaczego nalewka z malin jest zbyt gorzka? Najczęściej dzieje się tak dlatego, że nalewka leżakowała zbyt długo. Trzy miesiące to wystarczający okres. Gorycz może pochodzić także z pestek roślin. 

Więcej o: