Nalewka z malin na wódce to najbardziej znany trunek, który jest powszechnie stosowany - zwłaszcza w zimie. To sprawdzony sposób na zdrowie naszych babek, które trzymały nalewkę z malin na honorowym miejscu w drewnianym kredensie. Moda na tradycyjną kuchnię powraca, a wraz z nią miłość Polaków do nalewek. Jednak współczesne nalewki muszą dostosować się do nowych wymagań.
Coraz więcej osób eliminuje z codziennej diety cukier, stąd pomysł na całkiem nowe rodzaje nalewek jak: nalewka z malinami bez cukru lub "nalewka" z malinami bez alkoholu. Poniżej prezentujemy tradycyjne przepisy oraz całkiem nowoczesne wersje tego tradycyjnego trunku.
Nalewka z malin na wódce i spirytusie - przepis krok po kroku
Do przygotowania tego trunku będą potrzebne następujące składniki:
- dojrzałe maliny - 100 dag,
- cukier - 40 dag,
- spirytus 96 proc. - 0,5 l,
- ulubiona wódka - 0,5 l.
Nalewka z malin sposób przygotowania:
- Maliny przebieramy, płuczemy i na koniec odsączamy nadprogramową ilość wody w ręcznik papierowy.
- Tak przygotowane maliny przekładamy do słoika, następnie zalewamy spirytusem i wódką, zakręcamy słoik i odstawiamy na pięć-sześć dni. W tym czasie należy pamiętać o codziennym wstrząsaniu słoikiem.
- Po upływie około tygodnia syrop zlewamy do butelki, pozostałe na dnie maliny zasypujemy cukrem.
Nalewka z malin ile czasu trwa leżakowanie?
- Po rozpuszczeniu cukru, ponownie zlewamy syrop i łączymy go z wcześniej odlaną partią. Przelewamy całość do butelek i odstawiamy na okres trzech miesięcy.
- Po upływie tego czasu, nalewka jest gotowa do spożycia. Można ją zachować na zimne wieczory lub rozdać znajomym.
Odpowiedź na pytanie ile procent ma nalewka z malin zależy od sposobu jej przygotowania i ilości użytego alkoholu. Abstynentów powinien zainteresować przepis na nalewkę z malin bez alkoholu.
Zobacz wideo Ile wypić, żeby się nie upodlić?
Nalewka z malin bez alkoholu - sprawdź przepis na malinowy syrop
Lista składników na litr syropu:
- maliny - 470 g,
- jeżyny - 400 g,
- woda - 400 ml,
- sok z połówki cytryny,
- miód prawdziwy - 5 łyżek,
- rozmaryn - gałązka.
Nalewka z malin bez alkoholu - przygotowanie:
- Do rondelka średniej wielkości włóż maliny i jeżyny. Następnie zalej je sokiem z cytryny i wodą.
- Doprowadź składniki do wrzenia i dodaj gałązkę rozmarynu. Syrop należy co jakiś czas zamieszać, co uchroni sok przed przypaleniem. Gotuj syrop przez około 30 minut, aż zgęstnieje, a owoce całkiem się rozpadną.
- Po upływie tego czasu, odstaw syrop na kamienny parapet lub podłogę i poczekaj, aż jego temperatura spadnie do około 40 stopni. Dodaj miód.
- Przed przelaniem syropu do słoików należy je wcześniej wyparzyć w piekarniku w temperaturze 100 stopni lub wrzątku. Następnie przekładamy do nich syrop, mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Po otwarciu słoiczka syrop należy przechowywać w lodówce.
Dla osób na diecie lub kategorycznych przeciwników cukru w codziennym menu, polecamy przepis na nalewkę z malin bez cukru.
Nalewka z malin bez cukru - prosty przepis z dwóch składników
Przygotuj 500 g dojrzałych malin i umyj owoce. Wyparzony wcześniej słoik lub butelkę wypełnij malinami. Zalej maliny 40 proc. wódką, zakręć naczynie i odstaw w ciemne miejsce na okres trzech miesięcy, co jakiś czas wstrząśnij nalewkę. Po upływie 3 miesięcy należy przecedzić nalewkę przez kilka warstw jałowej gazy. Następnie przelać trunek do karafki lub innej czystej butelki.
Czym rozcieńczyć nalewkę z malin, gdy jest zbyt słodka?
- Sposób nr 1 - można rozcieńczyć nalewkę alkoholem. Na przykład 40 proc. wódki w ilości pół litra skutecznie rozcieńczy 1,5 litrową nalewkę.
- Sposób nr 2 - do zbyt słodkiej nalewki dodaj sok z cytryny.
- Sposób nr 3 - antidotum na zbyt słodką nalewkę jest też rum.
Każdy z powyższych sposobów najlepiej przetestować na niewielkiej ilości nalewki metodą prób i błędów po to, aby nie zmarnować całej partii.
Czasami po przygotowaniu ulubionej nalewki pojawia się pytanie, dlaczego nalewka z malin jest zbyt gorzka? Najczęściej dzieje się tak dlatego, że nalewka leżakowała zbyt długo. Trzy miesiące to wystarczający okres. Gorycz może pochodzić także z pestek roślin.