• Link został skopiowany

Lemoniada - idealny sposób na orzeźwienie w upalne dni

Lemoniada to doskonały napój na gorące popołudnia. Orzeźwia, pobudza i dodaje energii. Bez trudu można przygotować ją samodzielnie w domu. Oto kilka propozycji, które przypadną do gustu niejednemu smakoszowi.
Lemoniada to idealny napój na gorące lato. Zdjęcie ilustracyjne
Marina-foodblogger/shutterstock.com

Domowa lemoniada - dlaczego warto ją pić?

Domowa lemoniada to napój, który pokochało już wielu. Jest łatwa w wykonaniu, smaczna, a do tego bardzo zdrowa! Bogata w witaminy i składniki, które wpływają pozytywnie na nasze ciało. Idealna w upalne dni. Doskonale sprawdzi się jako napój na rodzinnych imprezach, grillach z przyjaciółmi czy innych uroczystościach.

Domowa lemoniada, wykonana samodzielnie jest o wiele zdrowsza niż ta, którą kupimy w sklepie. Posiada bowiem mniejszą ilość cukru. Poza tym znamy pochodzenie owoców, które wykorzystamy do przygotowania lemoniady.

Zobacz też: Sok z wiśni. Jak przygotować go krok po kroku w domu?

Domowa lemoniada rabarbarowa - przepis dla fanów rabarbaru

Domowa lemoniada rabarbarowa jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. Rabarbar to wyjątkowe warzywo o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Zawiera on dużo witamin (A, C, E). Jest bogaty w błonnik, który doskonale działa na nasz układ trawienny. Ponadto posiada właściwości antynowotworowe. Należy dodać, że rabarbar zawiera także estrogeny, które łagodzą przebieg menopauzy. Oprócz tego jest on bogaty w: potas, wapń, fosfor, magnez oraz kwas foliowy. Oto nasz przepis na domową lemoniadę rabarbarową:

Składniki:

  • 600 g rabarbaru (może być mrożony)
  • 2,5 litry wody
  • 4 średnie cytryny
  • cukier

Wykonanie:

  1. Cytryny dokładnie czyścimy
  2. Dwie cytryny kroimy w plastry. Z pozostałych trzeba wycisnąć sok
  3. Rabarbar należy najpierw oczyścić. Pokroić i przełożyć do wcześniej przygotowanego garnka.
  4. Następnie dodać wody, tak aby przykryć cały rabarbar. Gotować przez 10 minut.
  5. Przecedzić przez sito
  6. Dodać sok z cytryny, plastry cytryny i cukier
Lemoniada rabarbarowa. Zdjęcie ilustracyjne
Lemoniada rabarbarowa. Zdjęcie ilustracyjne iuliia_n/shutterstock.com

Domowa lemoniada arbuzowa - sposób na młody wygląd i upalne lato

Domowa lemoniada arbuzowa to chyba jedna z najbardziej lubianych propozycji. Słodki i soczysty smak arbuza sprawia, że lemoniada jest wyśmienita. Jednak to nie jedyna zaleta spożywania tego napoju. W arbuzie znajdziemy między innymi witaminy: C, B oraz potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, miedź. Arbuz wpływa zarówno na naszą odporność, jak i wygląd skóry. Posiada przeciwutleniacze, co przyczynia się do spowolnienia procesu starzenia się. Przepis na lemoniadę arbuzową:

Składniki:

  • 1 duży arbuza
  • 4 cytryny
  • 2 l wody
  • cukier
  • mięta

Przygotowanie:

  1. Zagotować ok. 100 ml wody z cukrem (4-5 łyżek)
  2. Arbuza obrać i zblendować
  3. Dwie cytryny pokroić na plastry, z dwóch pozostałych wycisnąć sok
  4. Do pozostałej wody, dodać zblendowanego arbuza, słodki syrop cukrowy oraz wcześniej przygotowane cytryny
  5. Dodać kostki lodu
Lemoniada arbuzowa. Zdjęcie ilustracyjne
Lemoniada arbuzowa. Zdjęcie ilustracyjne YuliiaOsadcha/shutterstock.com

Domowa lemoniada truskawkowa - jak ją przygotować?

Domowa lemoniada truskawkowa szczególnie uwielbiana jest przez dzieci. Truskawki posiadają dużo witaminy C. Polecane są reumatykom i osobom, które mają problemy z wątrobą. Owoce, te działają bardzo dobrze na serce - obniżają poziom złego cholesterolu, a także normalizują ciśnienie tętnicze. Receptura na lemoniadę truskawkową:

Składniki:

  • 500-700 g truskawek
  • 2 cytryna
  • 1 litr wody
  • cukier

Wykonanie:

  1. Truskawki, sok z cytryny i 3 łyżki cukru miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy.
  2. Dodajemy 1 l wody.
  3. Możemy również dodać kostki lodu i świeżą miętę.
Lemoniada truskawkowa. Zdjęcie ilustracyjne
Lemoniada truskawkowa. Zdjęcie ilustracyjne KristinaSh/shutterstock.com

Lemoniada ogórkowa, czyli o tym jak ugasić pragnienie w gorący dzień

Lemoniada ogórkowa to bardzo dobra propozycja dla osób, które dbają o linię. Ogórek składa się aż w 97 proc. z wody. To sprawia, że posiada on bardzo mało kalorii. Co więcej, wspaniale gasi pragnienie i nawadnia nasz organizm. Jednak to nie jedyna zaleta tego warzywa. Ogórek działa moczopędnie, dlatego jest on polecany w przypadku choroby nerek czy przy infekcjach układu moczowego. Ponadto oczyszcza nasz organizm z toksyn. Przepis na zdrową lemoniadę ogórkową:

Składniki:

  • 1 cały długi ogórek, lub 3 małe
  • 3 cytryny
  • liście świeżej mięty
  • 1,5 litra wody

Wykonanie:

  1. Ogórka zetrzeć na tarce (część można pokroić w plastry do dekoracji napoju), następnie wycisnąć z powstałej masy sok.
  2. Z dwóch cytryn wycisnąć sok, jedną pokroić w plastry
  3. Połączyć sok z ogórka, przygotowane cytryny, dolać wodę, dodać listki mięty
  4. Opcjonalnie można dodać lód, cukier albo miód.
Lemoniada ogórkowa. Zdjęcie ilustracyjne
Lemoniada ogórkowa. Zdjęcie ilustracyjne Yulia Grigoryeva/shutterstock.com

Zobacz też: Dżem agrestowy: przepis. Jak zrobić go w domu?

Zobacz wideo Drinki w skorupie po cytrynie
Więcej o: