Lemoniada - idealny sposób na orzeźwienie w upalne dni

Lemoniada to doskonały napój na gorące popołudnia. Orzeźwia, pobudza i dodaje energii. Bez trudu można przygotować ją samodzielnie w domu. Oto kilka propozycji, które przypadną do gustu niejednemu smakoszowi.

Domowa lemoniada - dlaczego warto ją pić?

Domowa lemoniada to napój, który pokochało już wielu. Jest łatwa w wykonaniu, smaczna, a do tego bardzo zdrowa! Bogata w witaminy i składniki, które wpływają pozytywnie na nasze ciało. Idealna w upalne dni. Doskonale sprawdzi się jako napój na rodzinnych imprezach, grillach z przyjaciółmi czy innych uroczystościach.

Domowa lemoniada, wykonana samodzielnie jest o wiele zdrowsza niż ta, którą kupimy w sklepie. Posiada bowiem mniejszą ilość cukru. Poza tym znamy pochodzenie owoców, które wykorzystamy do przygotowania lemoniady.

Zobacz też: Sok z wiśni. Jak przygotować go krok po kroku w domu?

Domowa lemoniada rabarbarowa - przepis dla fanów rabarbaru

Domowa lemoniada rabarbarowa jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. Rabarbar to wyjątkowe warzywo o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Zawiera on dużo witamin (A, C, E). Jest bogaty w błonnik, który doskonale działa na nasz układ trawienny. Ponadto posiada właściwości antynowotworowe. Należy dodać, że rabarbar zawiera także estrogeny, które łagodzą przebieg menopauzy. Oprócz tego jest on bogaty w: potas, wapń, fosfor, magnez oraz kwas foliowy. Oto nasz przepis na domową lemoniadę rabarbarową:

Składniki:

  • 600 g rabarbaru (może być mrożony)
  • 2,5 litry wody
  • 4 średnie cytryny
  • cukier

Wykonanie:

  1. Cytryny dokładnie czyścimy
  2. Dwie cytryny kroimy w plastry. Z pozostałych trzeba wycisnąć sok
  3. Rabarbar należy najpierw oczyścić. Pokroić i przełożyć do wcześniej przygotowanego garnka.
  4. Następnie dodać wody, tak aby przykryć cały rabarbar. Gotować przez 10 minut.
  5. Przecedzić przez sito
  6. Dodać sok z cytryny, plastry cytryny i cukier

Lemoniada rabarbarowa. Zdjęcie ilustracyjneLemoniada rabarbarowa. Zdjęcie ilustracyjne iuliia_n/shutterstock.com

Domowa lemoniada arbuzowa - sposób na młody wygląd i upalne lato

Domowa lemoniada arbuzowa to chyba jedna z najbardziej lubianych propozycji. Słodki i soczysty smak arbuza sprawia, że lemoniada jest wyśmienita. Jednak to nie jedyna zaleta spożywania tego napoju. W arbuzie znajdziemy między innymi witaminy: C, B oraz potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, miedź. Arbuz wpływa zarówno na naszą odporność, jak i wygląd skóry. Posiada przeciwutleniacze, co przyczynia się do spowolnienia procesu starzenia się. Przepis na lemoniadę arbuzową:

Składniki:

  • 1 duży arbuza
  • 4 cytryny
  • 2 l wody
  • cukier
  • mięta

Przygotowanie:

  1. Zagotować ok. 100 ml wody z cukrem (4-5 łyżek)
  2. Arbuza obrać i zblendować
  3. Dwie cytryny pokroić na plastry, z dwóch pozostałych wycisnąć sok
  4. Do pozostałej wody, dodać zblendowanego arbuza, słodki syrop cukrowy oraz wcześniej przygotowane cytryny
  5. Dodać kostki lodu

Lemoniada arbuzowa. Zdjęcie ilustracyjneLemoniada arbuzowa. Zdjęcie ilustracyjne YuliiaOsadcha/shutterstock.com

Domowa lemoniada truskawkowa - jak ją przygotować?

Domowa lemoniada truskawkowa szczególnie uwielbiana jest przez dzieci. Truskawki posiadają dużo witaminy C. Polecane są reumatykom i osobom, które mają problemy z wątrobą. Owoce, te działają bardzo dobrze na serce - obniżają poziom złego cholesterolu, a także normalizują ciśnienie tętnicze. Receptura na lemoniadę truskawkową:

Składniki:

  • 500-700 g truskawek
  • 2 cytryna
  • 1 litr wody
  • cukier

Wykonanie:

  1. Truskawki, sok z cytryny i 3 łyżki cukru miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy.
  2. Dodajemy 1 l wody.
  3. Możemy również dodać kostki lodu i świeżą miętę.

Lemoniada truskawkowa. Zdjęcie ilustracyjneLemoniada truskawkowa. Zdjęcie ilustracyjne KristinaSh/shutterstock.com

Lemoniada ogórkowa, czyli o tym jak ugasić pragnienie w gorący dzień

Lemoniada ogórkowa to bardzo dobra propozycja dla osób, które dbają o linię. Ogórek składa się aż w 97 proc. z wody. To sprawia, że posiada on bardzo mało kalorii. Co więcej, wspaniale gasi pragnienie i nawadnia nasz organizm. Jednak to nie jedyna zaleta tego warzywa. Ogórek działa moczopędnie, dlatego jest on polecany w przypadku choroby nerek czy przy infekcjach układu moczowego. Ponadto oczyszcza nasz organizm z toksyn. Przepis na zdrową lemoniadę ogórkową:

Składniki:

  • 1 cały długi ogórek, lub 3 małe
  • 3 cytryny
  • liście świeżej mięty
  • 1,5 litra wody

Wykonanie:

  1. Ogórka zetrzeć na tarce (część można pokroić w plastry do dekoracji napoju), następnie wycisnąć z powstałej masy sok.
  2. Z dwóch cytryn wycisnąć sok, jedną pokroić w plastry
  3. Połączyć sok z ogórka, przygotowane cytryny, dolać wodę, dodać listki mięty
  4. Opcjonalnie można dodać lód, cukier albo miód.

Lemoniada ogórkowa. Zdjęcie ilustracyjneLemoniada ogórkowa. Zdjęcie ilustracyjne Yulia Grigoryeva/shutterstock.com

Zobacz też: Dżem agrestowy: przepis. Jak zrobić go w domu?

Zobacz wideo Drinki w skorupie po cytrynie