Nalewka z malin - przepisy, które warto wypróbować przed nadejściem zimy
Nalewka z malin - przepisy, które warto wypróbować przed nadejściem zimy
REKLAMA
KLI
Nalewka z malin - na co pomaga i jak przygotować ten pyszny trunek na bazie owoców lata? Poznaj nasze cztery przepisy na nalewkę z malinami oraz z miętą albo miodem.
4
fot. pexels.com/zdjęcie ilustracyjne
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Nalewka z malin to tradycyjny sposób na przeziębienie - dorośli spożywali nalewkę właśnie w celach profilaktycznych. Aktualnie wraca moda na tradycyjną polską kuchnię a wraz z nią jak bumerang powracają też nalewki. Poniżej prezentujemy kilka sprawdzonych przepisów na nalewkę z malin.
REKLAMA
Zobacz wideo Tarta z malinami. Idealny finał romantycznej kolacji
Nalewka z malin i mięty - nuta orzeźwienia
Taką nalewką można wznieść toast lub ratować się przed przeziębieniem. Poniżej podajemy przepis na pyszną nalewkę z malin i mięty. Oprócz podstawowych składników ważnym czynnikiem jest także cierpliwość, która zostanie wynagrodzona całym bogactwem zaskakujących smaków.
Składniki:
2 kg malin,
0,5 litra spirytusu,
1,5 litra wódki,
2 pęczki świeżej mięty,
kilogram cukru.
Przygotowanie:
Oczyszczone i opłukane maliny należy odsączyć przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie zasypujemy je cukrem i odstawiamy na dobę do momentu, aż puszczą sok.
Po upływie tego czasu, maliny należy zalać wódką i dodać do nich dużo listków mięty (około 30). Taką kolorową miksturę odstawiamy na tydzień w nasłonecznione miejsce. Idealny będzie parapet kuchenny. Raz na jakiś czas należy potrząsnąć słojem - to gwarantuje, że cukier szybciej się rozpuści i połączy ze sobą pozostałe składniki.
Po tygodniu do słoika należy dodać spirytus i odstawić na trzy tygodnie.
Tak powstałą nalewkę przecedzamy przez sito lub jałową gazę i przelewamy do butelek.
Przebrane, oczyszczone i umyte maliny należy przełożyć do słoika.
Następnie zasypujemy je cukrem (0,5 kg).
Kolejny krok to dodanie spirytusu (0,5 l) oraz wódki (0,35 l).
Całość mieszamy i odstawiamy na sześć tygodni.
Naczynie zakręcamy i odstawiamy na kolejne pięć tygodni.
Po tym czasie nalewkę odcedzamy, przelewamy do butelek i odstawiamy na kolejne sześć miesięcy.
Nalewka z malin i cytryny - kwaśne smaki
Składniki:
kilogram malin,
cytryna,
pół kilo cukru,
0,73 l wódki,
szklanka wody.
Sposób przygotowania:
Zagotuj wodę z cukrem i sokiem z cytryny.
Włóż do miski przebrane, oczyszczone i umyte maliny, a następnie rozgnieć je i zalej wodą z cukrem i cytryną.
Odstaw na jeden dzień.
Zagotuj, przecedź przez gazę i wymieszaj z alkoholem.
Tak powstałą malinówkę przelej do butelek.
Przechowuj w ciemnym miejscu.
Nalewka z liści malin i aronii - aromatyczny bukiet smaków
Lista składników:
litr wody,
kilogram aronii,
pół litra wódki 40-45 proc.,
3/4 szklanki spirytusu,
pół szklanki cukru,
2 łyżki kwasku cytrynowego,
liście malin - 50 sztuk.
Sposób przygotowania:
Owoce aronii dokładnie umyj i włóż do rondla. Dodaj umyte wcześniej liście malin oraz wodę.
Całość gotuj na małym ogniu przez pół godziny. Następnie odstaw na dobę. Garnek, gdy już się wychłodzi wstaw do lodówki. Po 24 godz. odcedź.
Odciśnij owoce i liście, następnie trzeba je wyrzucić, a do powstałego soku dodać cukier oraz kwasek cytrynowy. Następnie podgrzewać do momentu, aż cukier się rozpuści.
Do wychłodzonego soku dodać alkohol i rozlać nalewkę do butelek.