Nalewka z malin to tradycyjny sposób na przeziębienie - dorośli spożywali nalewkę właśnie w celach profilaktycznych. Aktualnie wraca moda na tradycyjną polską kuchnię a wraz z nią jak bumerang powracają też nalewki. Poniżej prezentujemy kilka sprawdzonych przepisów na nalewkę z malin.
Zobacz wideo
Tarta z malinami. Idealny finał romantycznej kolacji
Nalewka z malin i mięty - nuta orzeźwienia
Taką nalewką można wznieść toast lub ratować się przed przeziębieniem. Poniżej podajemy przepis na pyszną nalewkę z malin i mięty. Oprócz podstawowych składników ważnym czynnikiem jest także cierpliwość, która zostanie wynagrodzona całym bogactwem zaskakujących smaków.
Składniki:
- 2 kg malin,
- 0,5 litra spirytusu,
- 1,5 litra wódki,
- 2 pęczki świeżej mięty,
- kilogram cukru.
Przygotowanie:
- Oczyszczone i opłukane maliny należy odsączyć przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie zasypujemy je cukrem i odstawiamy na dobę do momentu, aż puszczą sok.
- Po upływie tego czasu, maliny należy zalać wódką i dodać do nich dużo listków mięty (około 30). Taką kolorową miksturę odstawiamy na tydzień w nasłonecznione miejsce. Idealny będzie parapet kuchenny. Raz na jakiś czas należy potrząsnąć słojem - to gwarantuje, że cukier szybciej się rozpuści i połączy ze sobą pozostałe składniki.
- Po tygodniu do słoika należy dodać spirytus i odstawić na trzy tygodnie.
- Tak powstałą nalewkę przecedzamy przez sito lub jałową gazę i przelewamy do butelek.
Nalewka z mięty. Jak przygotować smaczną i leczniczą miętówkę?
Nalewka z malin z miodem - z nutką słodyczy
Składniki:
- kilogram malin,
- pół kilograma cukru,
- miód akacjowy - pół szklanki,
- 0,35 l wódki.
- 0,5 l spirytusu.
Przygotowanie:
- Przebrane, oczyszczone i umyte maliny należy przełożyć do słoika.
- Następnie zasypujemy je cukrem (0,5 kg).
- Kolejny krok to dodanie spirytusu (0,5 l) oraz wódki (0,35 l).
- Całość mieszamy i odstawiamy na sześć tygodni.
- Naczynie zakręcamy i odstawiamy na kolejne pięć tygodni.
- Po tym czasie nalewkę odcedzamy, przelewamy do butelek i odstawiamy na kolejne sześć miesięcy.
Nalewka z malin i cytryny - kwaśne smaki
Składniki:
- kilogram malin,
- cytryna,
- pół kilo cukru,
- 0,73 l wódki,
- szklanka wody.
Sposób przygotowania:
- Zagotuj wodę z cukrem i sokiem z cytryny.
- Włóż do miski przebrane, oczyszczone i umyte maliny, a następnie rozgnieć je i zalej wodą z cukrem i cytryną.
- Odstaw na jeden dzień.
- Zagotuj, przecedź przez gazę i wymieszaj z alkoholem.
- Tak powstałą malinówkę przelej do butelek.
- Przechowuj w ciemnym miejscu.
Nalewka z rabarbaru - dwa przepisy do wypróbowania w lecie
Nalewka z liści malin i aronii - aromatyczny bukiet smaków
Lista składników:
- litr wody,
- kilogram aronii,
- pół litra wódki 40-45 proc.,
- 3/4 szklanki spirytusu,
- pół szklanki cukru,
- 2 łyżki kwasku cytrynowego,
- liście malin - 50 sztuk.
Sposób przygotowania:
- Owoce aronii dokładnie umyj i włóż do rondla. Dodaj umyte wcześniej liście malin oraz wodę.
- Całość gotuj na małym ogniu przez pół godziny. Następnie odstaw na dobę. Garnek, gdy już się wychłodzi wstaw do lodówki. Po 24 godz. odcedź.
- Odciśnij owoce i liście, następnie trzeba je wyrzucić, a do powstałego soku dodać cukier oraz kwasek cytrynowy. Następnie podgrzewać do momentu, aż cukier się rozpuści.
- Do wychłodzonego soku dodać alkohol i rozlać nalewkę do butelek.
- Nalewka będzie gotowa po upływie trzech tygodni.