18+
Uwaga!

Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie
dla osób dorosłych

Mam co najmniej 18 lat. Chcę wejść
Nie mam jeszcze 18 lat. Wychodzę

Nalewka z malin - przepisy, które warto wypróbować przed nadejściem zimy

Nalewka z malin - na co pomaga i jak przygotować ten pyszny trunek na bazie owoców lata? Poznaj nasze cztery przepisy na nalewkę z malinami oraz z miętą albo miodem.

Nalewka z malin to tradycyjny sposób na przeziębienie - dorośli spożywali nalewkę właśnie w celach profilaktycznych. Aktualnie wraca moda na tradycyjną polską kuchnię a wraz z nią jak bumerang powracają też nalewki. Poniżej prezentujemy kilka sprawdzonych przepisów na nalewkę z malin.

Zobacz wideo Tarta z malinami. Idealny finał romantycznej kolacji

Nalewka z malin i mięty - nuta orzeźwienia 

Taką nalewką można wznieść toast lub ratować się przed przeziębieniem. Poniżej podajemy przepis na pyszną nalewkę z malin i mięty. Oprócz podstawowych składników ważnym czynnikiem jest także cierpliwość, która zostanie wynagrodzona całym bogactwem zaskakujących smaków.   

Składniki: 

  • 2 kg malin,
  • 0,5 litra spirytusu, 
  • 1,5 litra wódki,
  • 2 pęczki świeżej mięty,
  • kilogram cukru. 

Przygotowanie:

  1. Oczyszczone i opłukane maliny należy odsączyć przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie zasypujemy je cukrem i odstawiamy na dobę do momentu, aż puszczą sok.
  2. Po upływie tego czasu, maliny należy zalać wódką i dodać do nich dużo listków mięty (około 30). Taką kolorową miksturę odstawiamy na tydzień w nasłonecznione miejsce. Idealny będzie parapet kuchenny. Raz na jakiś czas należy potrząsnąć słojem - to gwarantuje, że cukier szybciej się rozpuści i połączy ze sobą pozostałe składniki.
  3. Po tygodniu do słoika należy dodać spirytus i odstawić na trzy tygodnie.
  4. Tak powstałą nalewkę przecedzamy przez sito lub jałową gazę i przelewamy do butelek. 

Nalewka z malin z miodem - z nutką słodyczy 

Składniki: 

  • kilogram malin,
  • pół kilograma cukru,
  • miód akacjowy - pół szklanki,
  • 0,35 l wódki. 
  • 0,5 l spirytusu.

Przygotowanie: 

  • Przebrane, oczyszczone i umyte maliny należy przełożyć do słoika. 
  • Następnie zasypujemy je cukrem (0,5  kg).
  • Kolejny krok to dodanie spirytusu (0,5 l) oraz wódki (0,35 l). 
  • Całość mieszamy i odstawiamy na sześć tygodni. 
  • Naczynie zakręcamy i odstawiamy na kolejne pięć tygodni. 
  • Po tym czasie nalewkę odcedzamy, przelewamy do butelek i odstawiamy na kolejne sześć miesięcy. 

Nalewka z malin i cytryny - kwaśne smaki 

Składniki:

  • kilogram malin,
  • cytryna,
  • pół kilo cukru,
  • 0,73 l wódki,
  • szklanka wody.

Sposób przygotowania:

  • Zagotuj wodę z cukrem i sokiem z cytryny. 
  • Włóż do miski przebrane, oczyszczone i umyte maliny, a następnie rozgnieć je i zalej wodą z cukrem i cytryną. 
  • Odstaw na jeden dzień. 
  • Zagotuj, przecedź przez gazę i wymieszaj z alkoholem. 
  • Tak powstałą malinówkę przelej do butelek. 
  • Przechowuj w ciemnym miejscu. 

Nalewka z liści malin i aronii - aromatyczny bukiet smaków 

Lista składników:

  • litr wody,
  • kilogram aronii,
  • pół litra wódki 40-45 proc.,
  • 3/4 szklanki spirytusu,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 łyżki kwasku cytrynowego,
  • liście malin - 50 sztuk. 

Sposób przygotowania: 

  • Owoce aronii dokładnie umyj i włóż do rondla. Dodaj umyte wcześniej liście malin oraz wodę. 
  • Całość gotuj na małym ogniu przez pół godziny. Następnie odstaw na dobę. Garnek, gdy już się wychłodzi wstaw do lodówki. Po 24 godz. odcedź. 
  • Odciśnij owoce i liście, następnie trzeba je wyrzucić, a do powstałego soku dodać cukier oraz kwasek cytrynowy. Następnie podgrzewać do momentu, aż cukier się rozpuści. 
  • Do wychłodzonego soku dodać alkohol i rozlać nalewkę do butelek. 
  • Nalewka będzie gotowa po upływie trzech tygodni. 
Więcej o: