Ziemniaki pieczone w ognisku - jak się za nie zabrać? Ile je piec? Podpowiadamy

Ziemniaki pieczone w ognisku to jedno z najsmaczniejszych dań, które można przygotować w wakacje. Gorące, wyjęte prosto z popiołu i pachnące dymem smakują rewelacyjnie. Jak je przygotować? Ile piec ziemniaki w ognisku? Wszystko wyjaśniamy.

Ziemniaki pieczone w ognisku - niesamowity klimat

Grono przyjaciół, dźwięki gitary i zapach dymu z ogniska to wspomnienie, które pielęgnuje w pamięci większość z nas. A jeśli dodamy do tego jeszcze pieczone ziemniaki, to będzie już prawdziwa bajka! Chcecie odtworzyć smak wiktuałów z młodzieńczych lat? Upieczcie ziemniaki na ognisku. Wyjaśniamy, w jaki sposób i jak długo piec ziemniaki, a także co zrobić, by odtworzyć ich smak w warunkach domowych.

Pieczone ziemniaki z ogniska – jak przygotować?

Aby przygotować ziemniaki z ogniska, będziecie potrzebować tylko... ziemniaków, ogniska i odrobiny cierpliwości. Do ich przyrządzenia najlepiej wybrać ziemniaki jednej wielkości (najlepiej średnie) – będą się piekły w podobnym tempie. Niektórzy do pieczenia używają folii aluminiowej, ale ziemniaki można upiec bez niej. Jeżeli używacie folii, koniecznie umyjcie ziemniaki przed pieczeniem. Jeśli pieczecie je bez niej, skórka i tak się zwęgli, więc można przygotować nawet kartofle prosto z ziemi.

Ziemniaki (owinięte w folię lub nie) należy zakopać w żarze ogniska. Najlepiej zrobić to 20-30 cm od ognia. Ile piec ziemniaki w ognisku? Mniejszym ziemniaczkom zwykle wystarczy około 45 minut, większe z nich będą potrzebowały mniej więcej godziny.

Podczas pieczenia należy pilnować żaru – musi być cały czas gorąco, aby ziemniaki mogły się upiec. Można je obracać co kilkanaście minut, dzięki czemu upieką się równomiernie. Upieczone ziemniaki są bardzo gorące. Z tych pieczonych bez folii, wyjadamy tylko miękkie wnętrze, natomiast jeśli upiekliśmy je w folii aluminiowej, skórka również jest jadalna.

Wskazówka: Pamiętajcie, by policzyć kartofle przed włożeniem ich do żaru. Będziecie wtedy wiedzieli, czy to już wszystkie sztuki – a szkoda stracić tak pyszne jedzenie, jak nawet jeden doskonale upieczony ziemniak.

Zobacz wideo

Ziemniaki jak z ogniska – przepis

Nie macie możliwości zorganizowania ogniska i przygotowania pieczonych ziemniaków? To bynajmniej nie oznacza, że musicie zrezygnować z tego przysmaku. Pieczone ziemniaki jak z ogniska przygotujecie bez problemu w warunkach domowych.

Ziemniaki jak z ogniska – sposób przygotowania

Jak zrobić pieczone ziemniaki jak z ogniska? Przygotowane bulwy należy dokładnie umyć. Następnie w głębokim talerzu lub w misce mieszamy mąkę pszenną z odrobiną soli. Jeszcze mokre ziemniaki wkładamy do mąki i mieszamy w taki sposób, aby były dobrze obtoczone. Następnie tak przygotowane ziemniaki układamy na blasze (można ją wyłożyć papierem do pieczenia) i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C. Powinno im wystarczyć około 50-60 minut.

Takie ziemniaki będą doskonałym dodatkiem do różnych dań – na przykład innych pieczonych warzyw lub mięs. Można je piec jednocześnie, na blasze na innym poziomie. Upieczone ziemniaki będą również przepyszne same, z dodatkiem masła (lub masła czosnkowego) i ulubionymi przyprawami. Jeżeli macie ochotę na bardziej sycące danie, podajcie do nich twarożek ze świeżym szczypiorkiem.