Sernik gotowany na herbatnikach - prosty deser bez pieczenia. Podpowiadamy, jak się za niego zabrać
Sernik gotowany - przepis na ciasto bez pieczenia
Ciasto bez pieczenia to świetny pomysł dla osób, które nie dysponują piekarnikiem lub po prostu chcą spróbować w kuchni czegoś nowego. Dziś przedstawiamy sernik gotowany na spodzie z ciastek. To bardzo smaczna alternatywa dla tradycyjnego pieczonego sernika – bynajmniej nie ustępuje mu smakiem.
Sernik gotowany na herbatnikach – przepis
Do przygotowania masy serowej:
- 1 kg mielonego twarogu sernikowego z wiaderka (lub 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego w maszynce do mięsa),
- 3/4 szklanki cukru,
- 4 jajka,
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (bez cukru),
- 200 g masła,
- 200 ml mleka
Na polewę:
- 1/2 mlecznej czekolady,
- 1/2 gorzkiej czekolady,
- 2 łyżki masła,
- łyżka mleka
Dodatkowo:
- 400-500 g herbatników lub kruchych ciastek
Sernik gotowany na herbatnikach – sposób przygotowania krok po kroku
Krok 1: W garnku rozpuść masło z dodatkiem cukru. Gdy cukier dobrze się rozpuści, zmniejsz ogień, by masło się nie zagotowało.
Krok 2: Do roztopionego masła dodaj ser twarogowy, a następnie wbij jajka i wszystko wymieszaj.
Krok 3: Budyń rozmieszaj z mlekiem w kubku, a potem wlej do masy serowej, dokładnie połącz. Całość, ciągle mieszając, gotuj przez kilka minut na małym ogniu.
Krok 4: Wyłóż prostokątną formę papierem do pieczenia i ułóż warstwę herbatników. Wyłóż na nią 1/3 przygotowanej masy. Na nie połóż drugą warstwę ciasteczek i wylej kolejną część twarogu. Połóż jeszcze jedną warstwę ciastek i wyłóż pozostałą masę serową. Tak przygotowane ciasto wystudź, a następnie schowaj do lodówki na całą noc.
Krok 5: Gdy ciasto będzie schłodzone, przygotuj polewę. W tym celu połam obie czekolady na kawałki i wrzuć do garnuszka. Dodaj do nich 2 łyżki masła i łyżkę mleka, podgrzewaj, aż czekolada stanie się płynna, a wszystkie składniki dobrze się połączą. Schłodzone ciasto polej tak przygotowaną polewą, poczekaj, aż przestygnie i ponownie wstaw do lodówki na około 2-3 godziny. Sernik podawaj schłodzony.
Sernik gotowany – przepis w innej odsłonie
Chcesz przygotować coś ciekawszego niż podstawowa wersja sernika? Mamy dwie propozycje. Do masy serowej możesz dodać sok z cytryny i skórkę pomarańczową. Tak zrobiony sernik będzie smakował doskonale, jeśli podasz go z kandyzowanymi owocami. Druga propozycja to zmniejszenie ilości masy serowej o połowę i zastąpienie jej masą kajmakową. Wtedy możemy położyć dwie warstwy masy – jedna z nich będzie serowa, a druga kajmakowa. W wypadku tej wersji możesz zmniejszyć ilość cukru dodawanego do sera lub przygotować polewę na bazie wyłącznie gorzkiej czekolady. Ciasto będzie najlepsze, gdy smaki dobrze się zrównoważą, a nie będą zbyt słodkie.
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
-
Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej, a tym bardziej o wyrzucaniu. Zrób pizzę zero waste
-
Sernik jak ser z dziurami. Przepis na niebanalny deser robi furorę w sieci
-
Pewnie znacie już peskatarianizm i fleksitarianizm. A słyszeliście o klimatarianizmie?
-
Kolejny genialny trik z internetu? Tortilla burger to teraz hit. Próbowaliście?
- Wykwintność i prostota w jednym, czyli karnawał z Appetitą!
- DIETA DLA MÓZGU: Dietetyk ujawnia, jak dobra dieta może poprawić nasze zdrowie psychiczne
- Nowość w portfolio Milka & Oreo - ciastka Milka Oreo Sensations
- Restauracja Magdy Gessler otwarta pomimo zakazu. Restauratorka: "Nie zgadzam się z postanowieniem"
- Zainspiruj się warzywnie z Bonduelle!