Sernik gotowany na herbatnikach - prosty deser bez pieczenia. Podpowiadamy, jak się za niego zabrać

Chcesz podać własnoręcznie przygotowane ciasto, a akurat zepsuł się piekarnik? Nie rezygnuj z jego przygotowania. Przygotuj sernik gotowany na ciastkach. To prosty deser, podczas robienia którego nie musisz nic a nic piec. Sprawdź, jak przyrządzić gotowany sernik na ciastkach. Wszystko wyjaśniamy.

Sernik gotowany - przepis na ciasto bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia to świetny pomysł dla osób, które nie dysponują piekarnikiem lub po prostu chcą spróbować w kuchni czegoś nowego. Dziś przedstawiamy sernik gotowany na spodzie z ciastek. To bardzo smaczna alternatywa dla tradycyjnego pieczonego sernika – bynajmniej nie ustępuje mu smakiem.

Sernik gotowany na herbatnikach – przepis

Do przygotowania masy serowej:

  • 1 kg mielonego twarogu sernikowego z wiaderka (lub 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego w maszynce do mięsa),
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 4 jajka,
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (bez cukru),
  • 200 g masła,
  • 200 ml mleka

Na polewę:

  • 1/2 mlecznej czekolady,
  • 1/2 gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżka mleka

Dodatkowo:

  • 400-500 g herbatników lub kruchych ciastek

Sernik gotowany na herbatnikach – sposób przygotowania krok po kroku

Krok 1: W garnku rozpuść masło z dodatkiem cukru. Gdy cukier dobrze się rozpuści, zmniejsz ogień, by masło się nie zagotowało.

Krok 2: Do roztopionego masła dodaj ser twarogowy, a następnie wbij jajka i wszystko wymieszaj.

Krok 3: Budyń rozmieszaj z mlekiem w kubku, a potem wlej do masy serowej, dokładnie połącz. Całość, ciągle mieszając, gotuj przez kilka minut na małym ogniu.

Krok 4: Wyłóż prostokątną formę papierem do pieczenia i ułóż warstwę herbatników. Wyłóż na nią 1/3 przygotowanej masy. Na nie połóż drugą warstwę ciasteczek i wylej kolejną część twarogu. Połóż jeszcze jedną warstwę ciastek i wyłóż pozostałą masę serową. Tak przygotowane ciasto wystudź, a następnie schowaj do lodówki na całą noc.

Krok 5: Gdy ciasto będzie schłodzone, przygotuj polewę. W tym celu połam obie czekolady na kawałki i wrzuć do garnuszka. Dodaj do nich 2 łyżki masła i łyżkę mleka, podgrzewaj, aż czekolada stanie się płynna, a wszystkie składniki dobrze się połączą. Schłodzone ciasto polej tak przygotowaną polewą, poczekaj, aż przestygnie i ponownie wstaw do lodówki na około 2-3 godziny. Sernik podawaj schłodzony.

Zobacz wideo

Sernik gotowany – przepis w innej odsłonie

Chcesz przygotować coś ciekawszego niż podstawowa wersja sernika? Mamy dwie propozycje. Do masy serowej możesz dodać sok z cytryny i skórkę pomarańczową. Tak zrobiony sernik będzie smakował doskonale, jeśli podasz go z kandyzowanymi owocami. Druga propozycja to zmniejszenie ilości masy serowej o połowę i zastąpienie jej masą kajmakową. Wtedy możemy położyć dwie warstwy masy – jedna z nich będzie serowa, a druga kajmakowa. W wypadku tej wersji możesz zmniejszyć ilość cukru dodawanego do sera lub przygotować polewę na bazie wyłącznie gorzkiej czekolady. Ciasto będzie najlepsze, gdy smaki dobrze się zrównoważą, a nie będą zbyt słodkie. 

Więcej o: