W niemal każdej polskiej piwniczce lub lodówce można znaleźć sok z malin - używany od pokoleń eliksir zdrowia. Poniżej odpowiadamy na pytania, takie jak to, czy sok z malin jest zdrowy i na co pomaga? Znajdziesz tu też tradycyjny przepis na sok z malin oraz jego nowoczesną wersję bez cukru.
Zobacz wideo Zwalczają gorączkę, biegunkę i są pyszne! Trwa sezon na maliny
Sok z malin - właściwości
- Maliny są bogatym źródłem witamin i minerałów oraz kwasów organicznych.
- Sok z malin wspiera organizm w walce z przeziębieniem.
- Malinowy sok pomaga też na problemy żołądkowe.
- Co więcej obniża ciśnienie krwi.
- Reguluje pracę układu pokarmowego.
- Wspiera odporność.
- Działa przeciwzapalnie oraz chroni organizm przed miażdżycą.
- Maliny skutecznie łagodzą też bóle miesiączkowe.
- Zawarte w malinach polifenole zapobiegają powstawaniu nowotworów.
- Sok z malin warto pić także dlatego, że zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry.
Na forach internetowych internauci często szukają odpowiedzi na pytanie:
Czy sok malinowy podnosi ciśnienie?
- Odpowiedź brzmi: przeciwnie! Sok malinowy obniża ciśnienie krwi, które może podnieść tylko nalewka - czyli sok malinowy na bazie alkoholu. Należy pamiętać, że jest to wysokoprocentowy trunek!
Czy sok z malin obniża gorączkę?
- W trakcie przeziębienia lub grypy z pewnością warto sięgnąć po sok malinowy. Zawiera on naturalny kwas salicylowy (dokładnie ten sam, który jest w aspirynie czy polopirynie). Sprzyja poceniu się i w efekcie gorączka spada.
Czy sok z malin jest zdrowy?
- Dobrych właściwości jest wiele, należy jednak pamiętać, że dominującym składnikiem soku z malin jest cukier - zwłaszcza w przypadku soków kupowanych w sklepach, a nie wykonywanych samodzielnie w domu. Można go więc stosować w trakcie przeziębienia, jednak codziennie dodawanie soku z malin będzie miało wpływ na stan naszego uzębienia. Co więcej taki napój sprzyja uzależnieniu od cukru.
Poniżej prezentujemy tradycyjną recepturę oraz przepis na sok z malin bez cukru.
Sok z malin - przepis tradycyjny
Lista składników:
- maliny - 1 kg (owoce muszą być świeżo zebrane);
- cukier - 350 g.
Przygotowanie:
- Maliny przekładamy do rondla i posypujemy cukrem.
- Następnie zalewamy je połową szklanki wody.
- Kolejny krok to gotowanie wraz z regularnym mieszaniem.
- Po krótkim czasie zmniejszamy ogień i rozgniatamy maliny łyżką.
- Po rozpadzie wszystkich owoców, zdejmujemy garnek z ognia.
- Duże sitko wykładamy jałową gazą.
- Czekamy aż sok spłynie.
- Wyciskamy resztę soku.
- Sok ponownie gotujemy i jeśli nie jest wystarczająco słodki - dodajemy cukier.
- Po zagotowaniu soku należy go rozlać do czystych butelek.
- Sok z malin przechowujemy w zaciemnionym miejscu. Idealna będzie piwniczka lub dolna szafka kuchenna.
Sok z malin bez cukru - przepis
- Wybieramy ładne owoce, ważne żeby były nieuszkodzone - ok. 1 kg.
- Przebrane maliny wrzucamy do rondla i ugniatamy drewnianą łyżką.
- Sok wyciskamy przy użyciu gazy i następnie podgrzewamy go do temperatury około 85 stopni, w takich warunkach gotujemy sok przez 5 minut.
- Jeszcze gorący sok przelewamy do butelek lub słoików i dokładnie zakręcamy.
- Szklane naczynia z sokiem wkładamy do dużego garnka z wodą o temperaturze ok. 60 stopni, przykrywamy przykrywką.
- Kiedy woda zacznie delikatnie wrzeć trzymamy butelki z sokiem dokładnie przez: 0,5 l - 10 minut; 1 l - 15 minut.
Pierwsze próby z malinami bywają trudne, jak napisała jedna z internautek: "Przygotuję idealny sok według przepisu babci, gdy będę babcią". I w tym szczerym stwierdzeniu jest wiele prawdy, nestorki rodu mogą teraz triumfalnie wyciągać z kredensów swoje nalewki, jednak droga do sukcesu z pewnością nie była łatwa. Jak malinową porażkę przebić w malinowy sukces, dlaczego sok z malin jest mętny, dlaczego sok z malin się pieni?
Co zrobić, gdy sok z malin sfermentował?
Sfermentowany sok malinowy może być efektem zbyt małej ilości cukru lub pomyłki w trakcie gotowania. Nie warto się jednak poddawać - porażkę z sokiem malinowym można przekuć w sukces - na przykład przygotowując nalewkę jeżynową.
Co zrobić, gdy sok z malin jest mętny?
Dobrym sposobem jest dodatkowe przefiltrowanie soku przez gazę lub papierowy filtr do kawy. Po takim zabiegu sok powinien odzyskać swoją klarowność. Dlaczego sok z malin staje się mętny? Na to pytanie nie ma jednej odpowiedzi, ale z pewnością warto podjąć próbę naprawy sytuacji w celu uzyskania pięknego, przejrzystego soku.
Dlaczego sok z malin się pieni i co to oznacza?
Po pasteryzacji wszelkie przetwory należy ustawić do góry dnem. I tak powinno się je zostawić do wystudzenia nawet dwie doby. Brak "zassania" słoika powoduje pianę. W takim przypadku należy wymienić wieczko i pasteryzować ponownie lub spożyć sok od razu na przykład do polewy tortu lub ciasta.