Jak zrobić domowy sok z malin? Proste przepisy, które przypomną smaki z dzieciństwa

Jak zrobić domowy sok z malin - antidotum na przeziębienie i idealny składnik do deserów? Warto sprawdzić nasze dwa proste przepisy na sok z tych owoców z lub bez dodatku cukru.

W niemal każdej polskiej piwniczce lub lodówce można znaleźć sok z malin - używany od pokoleń eliksir zdrowia. Poniżej odpowiadamy na pytania, takie jak to, czy sok z malin jest zdrowy i na co pomaga? Znajdziesz tu też tradycyjny przepis na sok z malin oraz jego nowoczesną wersję bez cukru

Zobacz wideo Zwalczają gorączkę, biegunkę i są pyszne! Trwa sezon na maliny

Sok z malin - właściwości

  • Maliny są bogatym źródłem witamin i minerałów oraz kwasów organicznych. 
  • Sok z malin wspiera organizm w walce z przeziębieniem. 
  • Malinowy sok pomaga też na problemy żołądkowe. 
  • Co więcej obniża ciśnienie krwi. 
  • Reguluje pracę układu pokarmowego. 
  • Wspiera odporność. 
  • Działa przeciwzapalnie oraz chroni organizm przed miażdżycą. 
  • Maliny skutecznie łagodzą też bóle miesiączkowe. 
  • Zawarte w malinach polifenole zapobiegają powstawaniu nowotworów. 
  • Sok z malin warto pić także dlatego, że zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry

Na forach internetowych internauci często szukają odpowiedzi na pytanie: 

Czy sok malinowy podnosi ciśnienie?

  • Odpowiedź brzmi: przeciwnie! Sok malinowy obniża ciśnienie krwi, które może podnieść tylko nalewka - czyli sok malinowy na bazie alkoholu. Należy pamiętać, że jest to wysokoprocentowy trunek! 

Czy sok z malin obniża gorączkę? 

  • W trakcie przeziębienia lub grypy z pewnością warto sięgnąć po sok malinowy. Zawiera on naturalny kwas salicylowy (dokładnie ten sam, który jest w aspirynie czy polopirynie). Sprzyja poceniu się i w efekcie gorączka spada. 

Czy sok z malin jest zdrowy?

  • Dobrych właściwości jest wiele, należy jednak pamiętać, że dominującym składnikiem soku z malin jest cukier - zwłaszcza w przypadku soków kupowanych w sklepach, a nie wykonywanych samodzielnie w domu. Można go więc stosować w trakcie przeziębienia, jednak codziennie dodawanie soku z malin będzie miało wpływ na stan naszego uzębienia. Co więcej taki napój sprzyja uzależnieniu od cukru.

Poniżej prezentujemy tradycyjną recepturę oraz przepis na sok z malin bez cukru.

Sok z malin - przepis tradycyjny

Lista składników

  • maliny - 1 kg (owoce muszą być świeżo zebrane);
  • cukier - 350 g.

Przygotowanie

  • Maliny przekładamy do rondla i posypujemy cukrem. 
  • Następnie zalewamy je połową szklanki wody. 
  • Kolejny krok to gotowanie wraz z regularnym mieszaniem. 
  • Po krótkim czasie zmniejszamy ogień i rozgniatamy maliny łyżką. 
  • Po rozpadzie wszystkich owoców, zdejmujemy garnek z ognia. 
  • Duże sitko wykładamy jałową gazą.
  • Czekamy aż sok spłynie. 
  • Wyciskamy resztę soku. 
  • Sok ponownie gotujemy i jeśli nie jest wystarczająco słodki - dodajemy cukier. 
  • Po zagotowaniu soku należy go rozlać do czystych butelek.
  • Sok z malin przechowujemy w zaciemnionym miejscu. Idealna będzie piwniczka lub dolna szafka kuchenna. 

Sok z malin bez cukru - przepis 

  • Wybieramy ładne owoce, ważne żeby były nieuszkodzone - ok. 1 kg.
  • Przebrane maliny wrzucamy do rondla i ugniatamy drewnianą łyżką. 
  • Sok wyciskamy przy użyciu gazy i następnie podgrzewamy go do temperatury około 85 stopni, w takich warunkach gotujemy sok przez 5 minut. 
  • Jeszcze gorący sok przelewamy do butelek lub słoików i dokładnie zakręcamy. 
  • Szklane naczynia z sokiem wkładamy do dużego garnka z wodą o temperaturze ok. 60 stopni, przykrywamy przykrywką. 
  • Kiedy woda zacznie delikatnie wrzeć trzymamy butelki z sokiem dokładnie przez: 0,5 l - 10 minut; 1 l - 15 minut.

Pierwsze próby z malinami bywają trudne, jak napisała jedna z internautek: "Przygotuję idealny sok według przepisu babci, gdy będę babcią". I w tym szczerym stwierdzeniu jest wiele prawdy, nestorki rodu mogą teraz triumfalnie wyciągać z kredensów swoje nalewki, jednak droga do sukcesu z pewnością nie była łatwa. Jak malinową porażkę przebić w malinowy sukces, dlaczego sok z malin jest mętny, dlaczego sok z malin się pieni? 

Co zrobić, gdy sok z malin sfermentował?

Sfermentowany sok malinowy może być efektem zbyt małej ilości cukru lub pomyłki w trakcie gotowania. Nie warto się jednak poddawać - porażkę z sokiem malinowym można przekuć w sukces - na przykład przygotowując nalewkę jeżynową. 

Co zrobić, gdy sok z malin jest mętny? 

Dobrym sposobem jest dodatkowe przefiltrowanie soku przez gazę lub papierowy filtr do kawy. Po takim zabiegu sok powinien odzyskać swoją klarowność. Dlaczego sok z malin staje się mętny? Na to pytanie nie ma jednej odpowiedzi, ale z pewnością warto podjąć próbę naprawy sytuacji w celu uzyskania pięknego, przejrzystego soku. 

Dlaczego sok z malin się pieni i co to oznacza?

Po pasteryzacji wszelkie przetwory należy ustawić do góry dnem. I tak powinno się je zostawić do wystudzenia nawet dwie doby. Brak "zassania" słoika powoduje pianę. W takim przypadku należy wymienić wieczko i pasteryzować ponownie lub spożyć sok od razu na przykład do polewy tortu lub ciasta

Więcej o:
Copyright © Agora SA