18+
Uwaga!

Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie dla osób dorosłych

Mam co najmniej 18 lat. Chcę wejść
Nie mam jeszcze 18 lat. Wychodzę

Nalewka z czerwonej porzeczki - zdrowie ukryte w butelce porzeczkówki

Nalewka z czerwonej porzeczki to trunek, który nie tylko służy nam na weselach czy spotkaniach z rodziną i przyjaciółmi, ale także jako naturalny lek. O właściwościach porzeczkówki napiszemy w poniższym artykule.

Nalewki znane są od pokoleń. Robiły je nasze babcie, teraz robimy je my. Mimo że w dzisiejszych czasach mamy dostęp do leków i suplementów, to jednak warto skorzystać z wiedzy naszych przodków i używać nalewek profilaktycznie. Tak, aby wzmocnić swój układ odpornościowy.

Zobacz wideo Domowa nalewka wiśniowa - Haps #18+

Nalewka z czerwonej porzeczki - właściwości. Na co pomaga pomaga czerwona porzeczka?

Nalewka z czerwonej porzeczki cieszy się bardzo dużą popularnością. Dzieje się to za przyczyną jej walorów zarówno smakowych, ale i zdrowotnych.

Właściwości nalewki z czerwonej porzeczki:

  • Owoce czerwonej porzeczki są bogate w witaminę C, którą określa się jako witamina odporności.
  • Oprócz tego ma w sobie witaminy z grupy A oraz E.
  • Posiada spore ilości żelaza, potasu, pektyny, selenu i wiele przeciwutleniaczy.
  • Nalewka z czerwonej porzeczki jest polecana szczególnie osobom przepracowanym i wyczerpanym, bowiem wzmacnia ona nasze siły witalne.
  • Powinny ją zażywać osoby cierpiące na przewlekłe choroby autoagresyjne - takie jak astma, Hashimoto.
  • Porzeczka wzmacnia nasz system autoimmunologiczny.
  • Wzmacnia układ krwionośny.
  • Pomaga przy niestrawności.
  • Obniża gorączkę i leczy kaszel.

Jak zrobić nalewkę z czerwonej porzeczki? Nalewka z czerwonej porzeczki krok po kroku

Nalewka z czerwonej porzeczki może być zrobiona w kilku wersjach. Pokażemy recepturę na bazie wódki, spirytusu, a nawet bez cukru (to opcja dla tych, którzy szczególnie dbają o linię). Musimy pamiętać o tym, że podstawą dobrej jakości danej nalewki są owoce. Surowiec to podstawa - wybierajmy owoce, które wiemy skąd pochodzą. Najlepsze będą te, które były uprawiane ekologicznie. 

Porzeczkówka - nalewka dla początkujących

Porzeczkówka to nalewka, która sprawdzi się zarówno latem podczas rodzinnego ogniska, ale i zimą, kiedy dopadnie nas choroba. Ma ona bardzo szerokie działanie i liczne właściwości prozdrowotne. Oto prosty przepis na nalewkę z czerwonej porzeczki dla początkujących:

Składniki:

  • 500 g czerwonej porzeczki,
  • 250 g cukru,
  • 500 ml wódki.

Przygotowanie:

  1. Porzeczki umyć i szypułkować. Następnie przetrzeć przez sitko, przez grube oczka. Można też potłuc je przy pomocy tłuczka do ziemniaków. 
  2. Owoce przełożyć do słoja. Pomieszać z cukrem i przykrym lnianą ściereczką.
  3. Odstawić na noc.
  4. Następnego dnia zalać alkoholem.
  5. Zakręcić słój i odstawić na około dwa tygodnie.

Nalewka z rabarbaru - dwa przepisy do wypróbowania w lecie. Jak przygotować nalewkę?Nalewka z rabarbaru - dwa przepisy do wypróbowania w lecie

Nalewka z czerwonej porzeczki na spirytusie - receptura dla miłośników dobrego smaku

Nalewka z czerwonej porzeczki na spirytusie jest bardzo prosta w wykonaniu. Nie trzeba mieć ani doświadczenia, ani specjalistycznej wiedzy. Oto przepis:

Składniki:

  • pół kilograma owoców czerwonej porzeczki,
  • Spirytus 70 proc. - 0,7 litra,
  • pół kilograma cukru.

Wykonanie:

  1. Po przebraniu i wypłukaniu owoców przekładamy je do dużego słoja.
  2. Całość zalewamy spirytusem. Szczelnie zamknięty słój, odstawiamy na miesiąc w ciepłe, nasłonecznione miejsce. Czas dojrzewania zależy od temperatury otoczenia - im jest wyższa, tym czas jest krótszy.
  3. Po około miesiącu nalew zlewamy, a pozostałe owoce w słoju przysypujemy cukrem.
  4. Następnie odstawiamy na około dwa tygodnie, codziennie wstrząsając zawartością naczynia. Po tym czasie można dolać sok wypuszczony przez owoce do nalewki.

nalewka z malin (zdjęcie ilustracyjne)Nalewka z malin - przepisy, które warto wypróbować przed nadejściem zimy

Nalewka z czerwonej porzeczki na wódce - prosty przepis

Nalewka z czerwonej porzeczki na wódce to propozycja dla osób, które tolerują ten rodzaj alkoholu. Receptura poniżej:

Składniki:

  • 0,5 kg czerwonych porzeczek,
  • 0,25 kg cukru,
  • 0,25 l wódki.

Wykonanie:

  1. Porzeczki obrać, umyć, zasypać cukrem i zmiksować blenderem.
  2. Przykryć ściereczką lub ręcznikiem papierowym zamocowanym gumką recepturką i odstawić do szafki na jeden dzień.
  3. Drugiego dnia dolać wódki, zakręcić i odstawić z powrotem do szafki na tydzień.
  4. Po tym czasie przecedzić nalewkę przez gazę lub pieluszkę tetrową.
  5. Podawać schłodzoną.

Nalewka z czerwonej porzeczki bez cukru - czyli zdrowszy wariant na bazie miodu

Nalewka z czerwonej porzeczki bez cukru jest kierowana do osób, które zmagają się na przykład z insulinoodpornością albo cukrzycą. W takich sytuacjach najlepiej sprawdzi się nalewka wykonana na bazie miodu. Oto sprawdzony przepis:

Składniki:

  • kilogram dojrzałych owoców czerwonej porzeczki,
  • 2 szklanki spirytusu,
  • 2 szklanki wódki,
  • szklanka miodu,
  • laska wanilii,
  • kawałek kory cynamonu,
  • 3-4 goździki.

 Wykonanie:

  • Porzeczki umyj, osącz i wrzuć do słoja oraz zalej alkoholem wymieszanym z przyprawami.
  • Odstaw w ciepłe miejsce na sześć tygodni, od czasu do czasu potrząsaj słoikiem.
  • Po sześciu tygodniach zlej alkohol i odstaw go w ciemne miejsce.
  • Owoce odsączone z alkoholu zalej płynnym miodem.
  • Gdy puszczą sok, zlej go i zmieszaj z odlanym wcześniej alkoholem.
  • Nalewkę przefiltruj i rozlej do butelek. Odstaw na pół roku.

mniszek lekarski (zdjęcie ilustracyjne)Miodek majowy na odporność. Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego?

Więcej o: