Nalewki znane są od pokoleń. Robiły je nasze babcie, teraz robimy je my. Mimo że w dzisiejszych czasach mamy dostęp do leków i suplementów, to jednak warto skorzystać z wiedzy naszych przodków i używać nalewek profilaktycznie. Tak, aby wzmocnić swój układ odpornościowy.
Zobacz wideo Domowa nalewka wiśniowa - Haps #18+
Nalewka z czerwonej porzeczki - właściwości. Na co pomaga pomaga czerwona porzeczka?
Nalewka z czerwonej porzeczki cieszy się bardzo dużą popularnością. Dzieje się to za przyczyną jej walorów zarówno smakowych, ale i zdrowotnych.
Właściwości nalewki z czerwonej porzeczki:
- Owoce czerwonej porzeczki są bogate w witaminę C, którą określa się jako witamina odporności.
- Oprócz tego ma w sobie witaminy z grupy A oraz E.
- Posiada spore ilości żelaza, potasu, pektyny, selenu i wiele przeciwutleniaczy.
- Nalewka z czerwonej porzeczki jest polecana szczególnie osobom przepracowanym i wyczerpanym, bowiem wzmacnia ona nasze siły witalne.
- Powinny ją zażywać osoby cierpiące na przewlekłe choroby autoagresyjne - takie jak astma, Hashimoto.
- Porzeczka wzmacnia nasz system autoimmunologiczny.
- Wzmacnia układ krwionośny.
- Pomaga przy niestrawności.
- Obniża gorączkę i leczy kaszel.
Jak zrobić nalewkę z czerwonej porzeczki? Nalewka z czerwonej porzeczki krok po kroku
Nalewka z czerwonej porzeczki może być zrobiona w kilku wersjach. Pokażemy recepturę na bazie wódki, spirytusu, a nawet bez cukru (to opcja dla tych, którzy szczególnie dbają o linię). Musimy pamiętać o tym, że podstawą dobrej jakości danej nalewki są owoce. Surowiec to podstawa - wybierajmy owoce, które wiemy skąd pochodzą. Najlepsze będą te, które były uprawiane ekologicznie.
Porzeczkówka - nalewka dla początkujących
Porzeczkówka to nalewka, która sprawdzi się zarówno latem podczas rodzinnego ogniska, ale i zimą, kiedy dopadnie nas choroba. Ma ona bardzo szerokie działanie i liczne właściwości prozdrowotne. Oto prosty przepis na nalewkę z czerwonej porzeczki dla początkujących:
Składniki:
- 500 g czerwonej porzeczki,
- 250 g cukru,
- 500 ml wódki.
Przygotowanie:
- Porzeczki umyć i szypułkować. Następnie przetrzeć przez sitko, przez grube oczka. Można też potłuc je przy pomocy tłuczka do ziemniaków.
- Owoce przełożyć do słoja. Pomieszać z cukrem i przykrym lnianą ściereczką.
- Odstawić na noc.
- Następnego dnia zalać alkoholem.
- Zakręcić słój i odstawić na około dwa tygodnie.
Nalewka z czerwonej porzeczki na spirytusie - receptura dla miłośników dobrego smaku
Nalewka z czerwonej porzeczki na spirytusie jest bardzo prosta w wykonaniu. Nie trzeba mieć ani doświadczenia, ani specjalistycznej wiedzy. Oto przepis:
Składniki:
- pół kilograma owoców czerwonej porzeczki,
- Spirytus 70 proc. - 0,7 litra,
- pół kilograma cukru.
Wykonanie:
- Po przebraniu i wypłukaniu owoców przekładamy je do dużego słoja.
- Całość zalewamy spirytusem. Szczelnie zamknięty słój, odstawiamy na miesiąc w ciepłe, nasłonecznione miejsce. Czas dojrzewania zależy od temperatury otoczenia - im jest wyższa, tym czas jest krótszy.
- Po około miesiącu nalew zlewamy, a pozostałe owoce w słoju przysypujemy cukrem.
- Następnie odstawiamy na około dwa tygodnie, codziennie wstrząsając zawartością naczynia. Po tym czasie można dolać sok wypuszczony przez owoce do nalewki.
Nalewka z czerwonej porzeczki na wódce - prosty przepis
Nalewka z czerwonej porzeczki na wódce to propozycja dla osób, które tolerują ten rodzaj alkoholu. Receptura poniżej:
Składniki:
- 0,5 kg czerwonych porzeczek,
- 0,25 kg cukru,
- 0,25 l wódki.
Wykonanie:
- Porzeczki obrać, umyć, zasypać cukrem i zmiksować blenderem.
- Przykryć ściereczką lub ręcznikiem papierowym zamocowanym gumką recepturką i odstawić do szafki na jeden dzień.
- Drugiego dnia dolać wódki, zakręcić i odstawić z powrotem do szafki na tydzień.
- Po tym czasie przecedzić nalewkę przez gazę lub pieluszkę tetrową.
- Podawać schłodzoną.
Nalewka z czerwonej porzeczki bez cukru - czyli zdrowszy wariant na bazie miodu
Nalewka z czerwonej porzeczki bez cukru jest kierowana do osób, które zmagają się na przykład z insulinoodpornością albo cukrzycą. W takich sytuacjach najlepiej sprawdzi się nalewka wykonana na bazie miodu. Oto sprawdzony przepis:
Składniki:
- kilogram dojrzałych owoców czerwonej porzeczki,
- 2 szklanki spirytusu,
- 2 szklanki wódki,
- szklanka miodu,
- laska wanilii,
- kawałek kory cynamonu,
- 3-4 goździki.
Wykonanie:
- Porzeczki umyj, osącz i wrzuć do słoja oraz zalej alkoholem wymieszanym z przyprawami.
- Odstaw w ciepłe miejsce na sześć tygodni, od czasu do czasu potrząsaj słoikiem.
- Po sześciu tygodniach zlej alkohol i odstaw go w ciemne miejsce.
- Owoce odsączone z alkoholu zalej płynnym miodem.
- Gdy puszczą sok, zlej go i zmieszaj z odlanym wcześniej alkoholem.
- Nalewkę przefiltruj i rozlej do butelek. Odstaw na pół roku.