Grillowane warzywa to nie tylko posiłek dla wegan podczas rodzinnego grilla, lecz także doskonały dodatek do innych potraw. Miękkie w środku, lekko przypieczone i nasiąknięte grillowym aromatem smakują naprawdę wyśmienicie... ale tylko wtedy, gdy są dobrze przygotowane. Dziś podpowiadamy, czego nie robić, aby warzywa wyszły idealnie.
Na grillu można przygotować każde warzywo, ale są wśród nich takie, które nadają się do tego lepiej i gorzej. Cebula, papryka i cukinia powinny być naszym pierwszym wyborem – szybko robią się miękkie i ładnie przypieczone. Twardsze warzywa, takie jak ziemniaki czy dynia, są trudniejsze w przygotowaniu. Miąższ wolniej staje się miękki, przez co ich powierzchnia szybko się przypala i efekt jest mierny.
Porada: Jeśli podgotujesz twarde warzywa przed grillowaniem, zmniejszasz ryzyko przypalenia. Jak czytamy na portalu the Kitchn, większości warzyw wystarczy jedynie podgotowanie, by były półmiękkie lub podgrzanie ich w mikrofali.
Tak samo mięso, jak i warzywa potrzebują przypraw, aby stały się prawdziwie pysznym daniem. Nie wystarczy posypiać ich solą. Przypraw je tak mocno, jak kurczaka, pieczeń czy steki. Mieszaj ulubione zioła i nie żałuj ich.
Porada: Sprawdzone mieszanki przypraw i znane nam połączenia (takie, jakich używamy np. do mięs) są idealnym rozwiązaniem. Najlepiej zamarynować produkty na kilka godzin przed grillowaniem.
Jeśli pokryjesz warzywa sosem na bazie cukru (na przykład barbecue, słodko-kwaśnym lub balsamico), podczas grillowania się skarmelizuje. To sprawi, że warzywa łatwiej będą się przypalać.
Porada: Zamiast używać marynaty na bazie takich sosów, wypróbuj te na oliwie lub occie winnym. Smak będzie bardziej wyrazisty, a powierzchnia nie powinna się przypalić.
Pokrycie rusztu oliwą to najlepsze, co możesz zrobić, by warzywa nie przywierały. Dzięki temu unikniesz odrywania przypalonych kawałków, a potem także mozolnego czyszczenia kratki.
Porada: Przetrzyj kratki papierowym ręcznikiem nasączonym oliwą lub olejem rzepakowym. Jeśli ruszt jest gorący, użyj szczypców. To najlepsza metoda, która uchroni przed przypaleniem i przywieraniem warzyw.
Małe warzywa często wpadają przez ruszt prosto do węgla. W taki sposób najłatwiej stracić pyszną brukselkę, różyczkę kalafiora czy szparagi.
Porada: Jeśli chcesz grillować tak małe warzywa, jak cieciorka, użyj tacki. Większe warzywa nabij na szpikulce do grillowania i połóż na ruszcie.
Rodzi się w tobie pokusa, by włożyć warzywa w największy ogień i mieć je jak najszybciej gotowe? Nie należy jej ulegać.
Porada: Podczas grillowania większości produktów najlepiej zacząć od wysokiej temperatury, a potem powoli ją zmniejszać, aż do zakończenia procesu na średnim ogniu. Możesz także położyć warzywa najpierw w najgorętszym miejscu, a potem przesunąć tam, gdzie jest chłodniej. Obie metody zapewnią chrupiący wierzch i miękki, smaczny miąższ.
Przyrządzanie warzyw na grillu nie powinno trwać długo. Łatwo je zatem przeciągnąć. Pilnuj warzyw i pamiętaj, że potrzebują mniej czasu niż podczas pieczenia w piekarniku.
Porada: Grilluj warzywa przez połowę czasu, przez który pieczesz je w piekarniku. Jeśli obawiasz się, że będą surowe, po prostu odkrój kawałek i spróbuj.