Uwaga!

Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie dla osób dorosłych

  • Link został skopiowany

Nalewka wiśniowa - domowy przepis na trunek na wódce i z miodem

Nalewki to trunki, które są kuszące nie tylko ze względu na smak. Warto poznać przepis na domową nawlekę wiśniową, ponieważ zawiera ona także właściwości lecznicze. Jakie dokładnie?
Nalewka wiśniowa - domowy przepis na leczniczy trunek na wódce i z miodem
fot. pixabay.com/zdjęcie ilustracyjne

Właściwości lecznicze nalewki z wiśni znane są nie od dzisiaj. Jak się bowiem okazuje, niewielkie ilości tego trunku mogą wspomagać nasz organizm i łagodzić wiele dolegliwości. Co zatem leczy nalewka z wiśni?

Zobacz wideo Jak pozbyć się pestek czereśni bez drylownicy? Mamy sposób

Nalewka z wiśni - właściwości lecznicze

  1. Wspiera układ krążenia, ponieważ zawarty w niej potas reguluje ciśnienie tętnicze i wzmacnia naczynia krwionośne.
  2. Wspomaga rozprowadzać tlen po całym organizmie - ze względu na znajdujące się w niej żelazo.
  3. Pozytywnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci - to zasługa zawartego w niej cynku.
  4. Stymuluje pracę żołądka, pomagając jednocześnie pozbyć się z organizmu toksyn - polecana jest zatem w czasie problemów z trawieniem.
  5. Pomaga w łagodzeniu zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS) - zawiera hormony roślinne zwane fitoestrogenami.
  6. Wzmacnia układ odpornościowy, a spotkać można również opinię, wskazującą na jej właściwości obniżające gorączkę.

Warto również wiedzieć o tym, że działanie lecznicze wykazują także liście drzewa wiśniowego - dodane do kąpieli pomagają w łagodzeniu bóli reumatycznych.

Mimo iż właściwości lecznicze nalewki z wiśni są niemałe, nie należy przesadzać z jej zażywaniem. Nie chodzi wyłącznie o alkohol w niej zawarty, lecz także o jej wysoką kaloryczność - spowodowaną znajdującym się w niej cukrze. Jeden kieliszek nalewki to około 100 kcal. 

Nalewka z wiśni - owoce należy drylować czy nie?

Nalewka z wiśni domowej roboty, to - w sezonie owocowania tego drzewa - dla wielu z nas niemalże obowiązkowe zadanie. Wykonanie tego rodzaju trunku nie jest wcale trudne i nie zajmuje nadmiernie dużo czasu. Jak się okazuje, najdłuższym okazuje się moment drylowania owoców, chociaż spokojnie można wykonać nalewkę także z owocem zawierającym pestki - wówczas wiśniówka będzie miała charakterystyczny, migdałowy posmak. Poza tym czas przygotowania będzie nieco krótszy.

Przepis na wiśniówkę - nalewka z wiśni na wódce. Jaka baza alkoholowa będzie najlepsza?

Nalewka na wódce to jedna z podstawowych wersji alkoholowego trunku z owoców. Do jej wykonania wykorzystuje się także spirytus, brandy czy koniak. Warto jednak pamiętać o tym, że zbyt silne stężenie alkoholu może doprowadzić do zamykania roślinnych ścian komórkowych, w efekcie czego zaburzony zostaje proces ekstrakcji i nalewka nie osiąga odpowiedniego smaku. Najbezpieczniejszym rozwiązaniem będzie zatem zastosowanie spirytusu 70-proc. jak go uzyskać? Należy zmieszać 95-proc. spirytus z 40-proc. wódką w stosunku 1:1 lub połączyć 95-proc. spirytus z 400 ml wody źródlanej. 

Nalewka z wiśni - przepis na spirytusie krok po kroku

Jeśli na alkoholową bazę nalewki z wiśni wybraliśmy spirytus, do jej przygotowania potrzebne nam będą:

  • 1,5 l spirytusu,
  • 1 kg wiśni,
  • 2 szklanki cukru.

Sposób przygotowania nalewki krok po kroku:

  1. Na początku owoce należy pozbawić liści i szypułek, przepłukać oraz wsypać do dużego szklanego naczynia. Warto wybierać duże wiśnie i te z tych słodkich odmian.
  2. Zalać wiśnie spirytusem w taki sposób, aby płyn co najmniej o centymetr zakrywał owoce. Słój należy szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne, chłodne miejsce - raz na jakiś czas warto poruszać naczyniem.
  3. Proces "tworzenia" nalewki można podzielić na trzy fazy, z których każda trwa dwa tygodnie - łącznie czas przygotowania zajmie więc sześć tygodni. W tym czasie warto od czasu do czasu delikatnie poruszać naczyniem z płynem. Pierwszy etap to czas pierwszych 14 dni. Kiedy nalewka nabierze przyjemnego wiśniowego koloru, należy ją przecedzić i przelać do innego szklanego naczynia, a wiśnie zostawić w pierwszym słoju i zasypać cukrem - oba naczynia odstawić na kolejne dwa tygodnie. Po tym czasie w naczyniu z owocami powinien powstać syrop, do którego dolewamy nieco wody, a następnie, odcedzając, dodajemy do spirytusowej nalewki z drugiego słoja. Tego rodzaju trunek odstawiamy na kolejne dwa tygodnie, aby dojrzał. 
  4. Powstałą w ten sposób nalewkę z wiśni, przelewamy do butelek.

Nalewka z wiśni z miodem

Nalewka z wiśni z miodem to propozycja doskonała na długie, zimowe i mroźne wieczory. Ponadto, polecana jest szczególnie osobom mającym problemy z krążeniem. Miód - szczególnie gryczany, posiada dużo żelaza, dzięki czemu pozytywnie wpływa na układ krążenia, a jeśli dorzucimy do tego jeszcze liście szałwii - zdecydowanie poprawimy wydolność naszego serca. Zastanawiasz się, jak zrobić taką nalewkę z dodatkiem miodu i szałwii? Nic prostszego! Przygotuj:

  • 2 kg wiśni,
  • 2,5 l czystej wódki,
  • 1/4 l spirytusu,
  • 1,5 l wody,
  • 1/4 l miodu gryczanego,
  • 1,5 kg cukru,
  • 5 g suszonych liści szałwii.

Wiśnie należy wydrylować, zalać wódką, zamknąć w szklanym gąsiorze i odstawić. W tym samym czasie wlać do słoika wodę, spirytus i miód oraz wsypać cukier i liście szałwii - wszystko dokładnie zmieszać w słoiku, dokładnie nim potrząsając. Oba naczynia odstawić na miesiąc w zacienione miejsce. Po tym czasie płyn alkoholowo-miodowy przelać do gąsiora z owocami i dokładnie wymieszać. Powstałą nalewkę odsączyć i rozlać do butelek. Szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne, ciemne miejsce, aby dojrzała. Najlepsza do spożycia jest po około pięciu miesiącach.  

Więcej o: