18+
Uwaga!

Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie dla osób dorosłych

Mam co najmniej 18 lat. Chcę wejść
Nie mam jeszcze 18 lat. Wychodzę

Nalewka wiśniowa - domowy przepis na trunek na wódce i z miodem

Nalewki to trunki, które są kuszące nie tylko ze względu na smak. Warto poznać przepis na domową nawlekę wiśniową, ponieważ zawiera ona także właściwości lecznicze. Jakie dokładnie?

Właściwości lecznicze nalewki z wiśni znane są nie od dzisiaj. Jak się bowiem okazuje, niewielkie ilości tego trunku mogą wspomagać nasz organizm i łagodzić wiele dolegliwości. Co zatem leczy nalewka z wiśni?

Zobacz wideo Jak pozbyć się pestek czereśni bez drylownicy? Mamy sposób

Nalewka z wiśni - właściwości lecznicze

  1. Wspiera układ krążenia, ponieważ zawarty w niej potas reguluje ciśnienie tętnicze i wzmacnia naczynia krwionośne.
  2. Wspomaga rozprowadzać tlen po całym organizmie - ze względu na znajdujące się w niej żelazo.
  3. Pozytywnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci - to zasługa zawartego w niej cynku.
  4. Stymuluje pracę żołądka, pomagając jednocześnie pozbyć się z organizmu toksyn - polecana jest zatem w czasie problemów z trawieniem.
  5. Pomaga w łagodzeniu zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS) - zawiera hormony roślinne zwane fitoestrogenami.
  6. Wzmacnia układ odpornościowy, a spotkać można również opinię, wskazującą na jej właściwości obniżające gorączkę.

Warto również wiedzieć o tym, że działanie lecznicze wykazują także liście drzewa wiśniowego - dodane do kąpieli pomagają w łagodzeniu bóli reumatycznych.

Mimo iż właściwości lecznicze nalewki z wiśni są niemałe, nie należy przesadzać z jej zażywaniem. Nie chodzi wyłącznie o alkohol w niej zawarty, lecz także o jej wysoką kaloryczność - spowodowaną znajdującym się w niej cukrze. Jeden kieliszek nalewki to około 100 kcal. 

Nalewka z wiśni - owoce należy drylować czy nie?

Nalewka z wiśni domowej roboty, to - w sezonie owocowania tego drzewa - dla wielu z nas niemalże obowiązkowe zadanie. Wykonanie tego rodzaju trunku nie jest wcale trudne i nie zajmuje nadmiernie dużo czasu. Jak się okazuje, najdłuższym okazuje się moment drylowania owoców, chociaż spokojnie można wykonać nalewkę także z owocem zawierającym pestki - wówczas wiśniówka będzie miała charakterystyczny, migdałowy posmak. Poza tym czas przygotowania będzie nieco krótszy.

Przepis na wiśniówkę - nalewka z wiśni na wódce. Jaka baza alkoholowa będzie najlepsza?

Nalewka na wódce to jedna z podstawowych wersji alkoholowego trunku z owoców. Do jej wykonania wykorzystuje się także spirytus, brandy czy koniak. Warto jednak pamiętać o tym, że zbyt silne stężenie alkoholu może doprowadzić do zamykania roślinnych ścian komórkowych, w efekcie czego zaburzony zostaje proces ekstrakcji i nalewka nie osiąga odpowiedniego smaku. Najbezpieczniejszym rozwiązaniem będzie zatem zastosowanie spirytusu 70-proc. jak go uzyskać? Należy zmieszać 95-proc. spirytus z 40-proc. wódką w stosunku 1:1 lub połączyć 95-proc. spirytus z 400 ml wody źródlanej. 

Nalewka z wiśni - przepis na spirytusie krok po kroku

Jeśli na alkoholową bazę nalewki z wiśni wybraliśmy spirytus, do jej przygotowania potrzebne nam będą:

  • 1,5 l spirytusu,
  • 1 kg wiśni,
  • 2 szklanki cukru.

Sposób przygotowania nalewki krok po kroku:

  1. Na początku owoce należy pozbawić liści i szypułek, przepłukać oraz wsypać do dużego szklanego naczynia. Warto wybierać duże wiśnie i te z tych słodkich odmian.
  2. Zalać wiśnie spirytusem w taki sposób, aby płyn co najmniej o centymetr zakrywał owoce. Słój należy szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne, chłodne miejsce - raz na jakiś czas warto poruszać naczyniem.
  3. Proces "tworzenia" nalewki można podzielić na trzy fazy, z których każda trwa dwa tygodnie - łącznie czas przygotowania zajmie więc sześć tygodni. W tym czasie warto od czasu do czasu delikatnie poruszać naczyniem z płynem. Pierwszy etap to czas pierwszych 14 dni. Kiedy nalewka nabierze przyjemnego wiśniowego koloru, należy ją przecedzić i przelać do innego szklanego naczynia, a wiśnie zostawić w pierwszym słoju i zasypać cukrem - oba naczynia odstawić na kolejne dwa tygodnie. Po tym czasie w naczyniu z owocami powinien powstać syrop, do którego dolewamy nieco wody, a następnie, odcedzając, dodajemy do spirytusowej nalewki z drugiego słoja. Tego rodzaju trunek odstawiamy na kolejne dwa tygodnie, aby dojrzał. 
  4. Powstałą w ten sposób nalewkę z wiśni, przelewamy do butelek.

Nalewka z wiśni z miodem

Nalewka z wiśni z miodem to propozycja doskonała na długie, zimowe i mroźne wieczory. Ponadto, polecana jest szczególnie osobom mającym problemy z krążeniem. Miód - szczególnie gryczany, posiada dużo żelaza, dzięki czemu pozytywnie wpływa na układ krążenia, a jeśli dorzucimy do tego jeszcze liście szałwii - zdecydowanie poprawimy wydolność naszego serca. Zastanawiasz się, jak zrobić taką nalewkę z dodatkiem miodu i szałwii? Nic prostszego! Przygotuj:

  • 2 kg wiśni,
  • 2,5 l czystej wódki,
  • 1/4 l spirytusu,
  • 1,5 l wody,
  • 1/4 l miodu gryczanego,
  • 1,5 kg cukru,
  • 5 g suszonych liści szałwii.

Wiśnie należy wydrylować, zalać wódką, zamknąć w szklanym gąsiorze i odstawić. W tym samym czasie wlać do słoika wodę, spirytus i miód oraz wsypać cukier i liście szałwii - wszystko dokładnie zmieszać w słoiku, dokładnie nim potrząsając. Oba naczynia odstawić na miesiąc w zacienione miejsce. Po tym czasie płyn alkoholowo-miodowy przelać do gąsiora z owocami i dokładnie wymieszać. Powstałą nalewkę odsączyć i rozlać do butelek. Szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne, ciemne miejsce, aby dojrzała. Najlepsza do spożycia jest po około pięciu miesiącach.  

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.