Ciasto katarzynka jest pyszne, aromatyczne i opiera się na sprawdzonych połączeniach smakowych. Puszyste korzenne pierniczki idealnie współgrają ze słodkimi powidłami śliwkowymi i łagodnością masy budyniowej. Sprawdźcie, jak upiec ciasto piernikowe katarzynka.
Składniki:
Na biszkopt (blacha o wymiarach 32 x 21 cm):
Na krem:
Na polewę czekoladową:
Dodatkowo:
Przygotuj biszkopt: Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, następnie, na mniejszych obrotach miksera, stopniowo dodawaj do nich cukier. Gdy cukier się rozpuści, powoli mieszając, dodawaj pojedynczo żółtka. Do masy wlej olej roślinny, dodaj mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wszystko dobrze połącz i wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia bądź natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Piecz w temperaturze około 180 st. C przez około 40 minut, do suchego patyczka. Następnie wyjmij biszkopt, wystudź i przekrój poziomo na dwa blaty.
Wskazówka: Jeśli chcesz, by ciasto było bardziej kakaowe, dodaj do biszkoptu 2 łyżki niesłodzonego kakao.
Przygotuj krem: Olej około 50 ml mleka i rozmieszaj w nim (na zimno) proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotuj z dodatkiem cukru. Następnie wlej do niego mleko z proszkiem budyniowym, zmniejsz ogień i mieszaj powoli, aż powstanie gęsty budyń. Odstaw go do przestudzenia. Masło utrzyj na puch i powoli dodawaj do niego wystudzony budyń. Zmiksuj, aby powstała gładka masa.
Przygotuj polewę: Czekoladę połam na kawałki i włóż do garnuszka razem z masłem i mlekiem. Podgrzewaj, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Wszystko wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
Przygotuj ciasto piernikowe katarzynka: Na pierwszym blacie biszkoptowym rozsmaruj powidła śliwkowe, a na nich w niewielkich odległościach ułóż pierniczki. Na pierniczki wyłóż przygotowaną masę budyniową, połóż drugi biszkopt i delikatnie dociśnij. Wierzch polej polewą czekoladową i przyozdób wedle uznania. Ciasto wstaw do lodówki albo w inne chłodne miejsce na całą noc lub przynajmniej 5-6 godzin, aby pierniczki zmiękły.