Ciasto piernikowe katarzynka - idealne do kawy [PRZEPIS]

Ciasto katarzynka to pyszny deser, który rewelacyjnie sprawdzi się do popołudniowej kawy. Pyszny wypiek z delikatnym kremem, wyrazistymi powidłami i cudownymi korzennymi pierniczkami bez wątpienia posmakuje wszystkim łasuchom. Jak zrobić ciasto piernikowe katarzynka? Podajemy przepis.

Ciasto katarzynka na co dzień i od święta

Ciasto katarzynka jest pyszne, aromatyczne i opiera się na sprawdzonych połączeniach smakowych. Puszyste korzenne pierniczki idealnie współgrają ze słodkimi powidłami śliwkowymi i łagodnością masy budyniowej. Sprawdźcie, jak upiec ciasto piernikowe katarzynka.

Ciasto piernikowe katarzynka – przepis

Składniki:

Na biszkopt (blacha o wymiarach 32 x 21 cm):

  • 6 jajek średniej wielkości,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli

Na krem:

  • 300 ml mleka,
  • 100 g cukru,
  • 200 g masła (w temperaturze pokojowej),
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez dodatku cukru

Na polewę czekoladową:

  • tabliczka gorzkiej czekolady (lub 1/2 gorzkiej czekolady i 1/2 mlecznej),
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • ok. 20 sztuk pierniczków typu katarzynki,
  • słoik (około 250 g) powideł śliwkowych,
  • opcjonalnie: kolorowa posypka, posiekane orzechy lub wiórki kokosowe do przyozdobienia

Ciasto piernikowe katarzynka – sposób przygotowania

Przygotuj biszkopt: Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, następnie, na mniejszych obrotach miksera, stopniowo dodawaj do nich cukier. Gdy cukier się rozpuści, powoli mieszając, dodawaj pojedynczo żółtka. Do masy wlej olej roślinny, dodaj mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wszystko dobrze połącz i wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia bądź natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Piecz w temperaturze około 180 st. C przez około 40 minut, do suchego patyczka. Następnie wyjmij biszkopt, wystudź i przekrój poziomo na dwa blaty.

Wskazówka: Jeśli chcesz, by ciasto było bardziej kakaowe, dodaj do biszkoptu 2 łyżki niesłodzonego kakao.

Przygotuj krem: Olej około 50 ml mleka i rozmieszaj w nim (na zimno) proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotuj z dodatkiem cukru. Następnie wlej do niego mleko z proszkiem budyniowym, zmniejsz ogień i mieszaj powoli, aż powstanie gęsty budyń. Odstaw go do przestudzenia. Masło utrzyj na puch i powoli dodawaj do niego wystudzony budyń. Zmiksuj, aby powstała gładka masa.

Przygotuj polewę: Czekoladę połam na kawałki i włóż do garnuszka razem z masłem i mlekiem. Podgrzewaj, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Wszystko wymieszaj i odstaw do wystudzenia.

Przygotuj ciasto piernikowe katarzynka: Na pierwszym blacie biszkoptowym rozsmaruj powidła śliwkowe, a na nich w niewielkich odległościach ułóż pierniczki. Na pierniczki wyłóż przygotowaną masę budyniową, połóż drugi biszkopt i delikatnie dociśnij. Wierzch polej polewą czekoladową i przyozdób wedle uznania. Ciasto wstaw do lodówki albo w inne chłodne miejsce na całą noc lub przynajmniej 5-6 godzin, aby pierniczki zmiękły. 

Zobacz wideo