Kania smażona. Jak przyrządzić kanię na obiad i nie tylko?

Kania to bardzo wdzięczny i popularny grzyb, w formie smażonej często serwowana jest do obiadu. Jak przyrządzić kanie, aby dobrze smakowały i częściej gościły na naszych stołach?

Kania czubajka: gdzie ją kupić lub znaleźć?

Kania czubajka to jeden z gatunków grzybów bardziej lubianych i stosunkowo często pojawiających się na polskich stołach. Nie brak ich w sklepach, supermarketach, ale też targowiskach i bazarkach. Znaleźć je można również bez trudu w polskich lasach. Pamiętajmy jednak, że kanię czubajkę niedoświadczeni grzybiarze mogą łatwo pomylić z muchomorem sromotnikowym, którego spożycie może doprowadzić do zgonu. 

Kania czubajka należy do rodziny pieczarkowatych, ale przez kucharzy ceniona jest za szczególne walory smakowe, gdyż jak większość grzybów nie dostarcza zbyt wielu wartości odżywczych.

Grzybiarze, którzy poszukują kani powinni skierować się na polany, w pobliże dróg, gdyż grzyb ten szczególnie lubi miejsca trawiaste. Znaleźć go tam można od lipca do października. Jak wygląda czubajka kania? Ma trzon o długości ok. 40 cm oraz szerokość ok. 4 cm. Jej kolor jest lekko brązowy z delikatnymi wzorkami. Co najistotniejsze, podczas odróżniania jej od innych gatunków - kania ma duży, podwójny pierścień, który można przesuwać wzdłuż trzonu. Kapelusz młodej kani jest cały brązowy, o lekko stożkowym kształcie. Z czasem pojawiają się na nim białe łuski. Pod nim znajdują się gęsto ułożone blaszki.

Zobacz też: Kurki, czyli sezonowy comfort food. Jak przygotować kurki?

Jak smażyć kanię? Sprawdzone porady

Kania jest niezwykle smacznym grzybem. Dlatego też bardzo często można spotkać go w menu dobrych restauracji. Aby jednak właściwie ją przyrządzić i uzyskać najlepszy efekt trzeba zachować kilka zasad:

  1. kupujemy zawsze młode okazy, które są najsmaczniejsze
  2. pozbywamy się trzonka, który nie wnosi zbyt wiele do smaku potrawy
  3. przed przyprawieniem ściągamy skórkę z kapelusza.

Wiele osób zastanawia się jak smażyć kanię, która ma zastąpić porcję mięsa w daniu obiadowym? Otóż, żeby przygotować kanię do smażenia wystarczy postępować, tak jak w przypadku mięsa na schabowego

  • kapelusz kani oczyszczamy i doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami
  • następnie panierujemy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej
  • smażymy na rozgrzanym oleju aż do zarumienienia

Kania: przepisy na szybkie dania

Kania dzięki swoim niezwykłym walorom smakowym może pojawiać się jako danie obiadowe. Doskonale sprawdzi się jako dodatek, ale również jako zamiennik sztuki mięsa. Przepisów na kanie można znaleźć mnóstwo w sieci, na blogach kulinarnych czy w tradycyjnych książkach kucharskich. Poniżej znajdziesz inspiracje na szybką zupę z kaniami w roli głównej.

Zupa z kani

Składniki:

  • 1,5 l bulionu
  • 3-4 kapelusze kani,
  • pęczek włoszczyzny, 
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • czarny pieprz, majeranek, papryka słodka, odrobina imbiru, 
  • olej.

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę, smażyć krótko do zarumienienia. Następnie dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę.

Do garnka wrzucić podsmażony czosnek i cebulę oraz dodać starte warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler i pokrojony por. Smażyć razem 2-3 minuty. Dodać pokrojone kapelusze kani. Dalej smażyć. Przyprawić majerankiem, papryką i imbirem. Wlać bulion i zagotować. Zupę doprawić solą i pieprzem. Podawać ją można ze świeżym pieczywem.

Zobacz wideo Te grzyby wyglądają na jadalne, ale mogą tylko zaszkodzić

Grzyb kania w przetworach: jak marynować kanie? Przepis

Nie od dziś wiadomo, że najczęstszym sposobem zachowania na zimę grzybów zebranych latem jest ich wysuszenia. Jednak kanie można także marynować w occie i zachować w tej postaci w spiżarni. 

Kanie marynowane

  1. Grzyby oczyszczamy, myjemy, kroimy na mniejsze części.
  2. Przygotowane wrzucamy do gotującej, osolonej wody i gotujemy 15 minut.
  3. Ugotowane kanie odcedzamy.
  4. Grzyby wkładamy do przygotowanych słoików.
  5. Gotujemy zalewę octową: 0,5 l wody, 250 ml octu, 2 łyżki soli i 2 łyżki cukru.
  6. Kanie zalewamy wrzącą zalewą, a słoiki pozostawiamy do góry dnem aż do wystygnięcia.

Zobacz też: Boczniaki - czy wiedziałeś, że mogą być tak pyszne? Sprawdź nasze przepisy!

Więcej o: