Składniki na tartę z malinami to przede wszystkim połączenie dobrej jakości produktów z dorodnymi owocami. Siła tego wypieku polega na tym, że możemy do niego użyć malin, ale też wszystkich innych sezonowych owoców. Dobrze sprawdzi się również galaretka. Zaletą malin jest to, że są stosunkowo łatwe w przydomowej uprawie - przy odrobinie wysiłku możemy więc upiec ciasto z własnych owoców. Ich wadą jest jednak stosunkowo niska trwałość - śpieszmy się więc, aby wykorzystać je do sezonowej tarty. Na jedną tartę należy przygotować ok. 500 g malin.
Zobacz też: Sok z malin na zimę - krok po kroku. Jak go przygotować?
Przepis na ciasto do tarty z malinami jest dość prosty. Do jego stworzenia potrzebujemy:
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 25 minut do zarumienienia. Dzięki temu otrzymamy pyszny, kruchy spód naszej tarty z malinami. Pozostaje dobrać do niej krem i wyłożyć owoce.
Tarta z owocami i mascarpone to pierwsza wersja tego smacznego ciasta, której warto spróbować. Oczywiście sekretem sukcesu takiego wypieku będzie doskonały ser. Musimy przygotować:
Krem tworzymy poprzez połączenie mascarpone z mlekiem i jajami. Należy zrobić to używając miksera - nie ma potrzeby miksować dłużej, niż do połączenia składników w gładką masę.
Tarta z malinami i budyniem to drugi wariant tego pysznego ciasta. Do stworzenia kremu potrzebujemy:
Najpierw gotujemy 4/5 mleka z olejkiem waniliowym w garnku. Żółtka ucieramy z cukrem, wsypujemy mąkę i miksujemy. Dodajemy 1/5 wrzącego mleka. Po czym wlewamy do mleka z wanilią, doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając. Przed wyłożeniem na spód należy ostudzić.
Całkowite wykonanie tarty z malinami nie jest trudne, ale warto mieć przed oczyma ściągawkę z najważniejszymi etapami pracy.
Przepis na tartę z malinami krok po kroku:
Ile kalorii ma tarta z malinami? Wszystko zależy oczywiście od doboru poszczególnych składników. Trzeba jednak liczyć, że w 100 g ciasta z kremem z sera mascarpone będzie przynajmniej 220 kcal.
Zobacz też: Sernik z malinami i kruszonką na kruchym spodzie [PRZEPIS]
Można także pokusić się o wykonanie tarty z malinami, która będzie zasługiwała na miano ''wersji fit'' (pomimo tego, że nie będzie to opcja niskokaloryczna). Mowa raczej o zdrowszej wersji popularnego wypieku. Jak zrobić taką tartę z malinami? Podstawa to odpowiednio zmodyfikowane składniki. Spód może być pełnoziarnisty, do stworzenia kremu możemy zaś użyć mleka kokosowego. Zamiast cukru dodać można znacznie bardziej zdrowy ksylitol.
Zobacz też: Nalewka z czarnej porzeczki - jak ją zrobić? Popularne warianty tego trunku