Tarta z malinami: przepisy na smaczny i prosty letni deser

Przepisy na tartę z malinami różnią się między sobą. Łączy je jednak wybitnie sezonowy i wakacyjny charakter. Doskonała do kawy, uwielbiana przez dzieci, wprost idealnie wpisuje się w letni jadłospis.

Tarta z malinami składniki - co jest najważniejsze?

Składniki na tartę z malinami to przede wszystkim połączenie dobrej jakości produktów z dorodnymi owocami. Siła tego wypieku polega na tym, że możemy do niego użyć malin, ale też wszystkich innych sezonowych owoców. Dobrze sprawdzi się również galaretka. Zaletą malin jest to, że są stosunkowo łatwe w przydomowej uprawie - przy odrobinie wysiłku możemy więc upiec ciasto z własnych owoców. Ich wadą jest jednak stosunkowo niska trwałość - śpieszmy się więc, aby wykorzystać je do sezonowej tarty. Na jedną tartę należy przygotować ok. 500 g malin.

Zobacz też: Sok z malin na zimę - krok po kroku. Jak go przygotować?

Tarta z malinami: przepis na ciasto

Przepis na ciasto do tarty z malinami jest dość prosty. Do jego stworzenia potrzebujemy:

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • odrobina soli
  • 100 g masła
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.

Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 25 minut do zarumienienia. Dzięki temu otrzymamy pyszny, kruchy spód naszej tarty z malinami. Pozostaje dobrać do niej krem i wyłożyć owoce.

Tarta z owocami i mascarpone - krem w pierwszej wersji

Tarta z owocami i mascarpone to pierwsza wersja tego smacznego ciasta, której warto spróbować. Oczywiście sekretem sukcesu takiego wypieku będzie doskonały ser. Musimy przygotować:

  • 250 g sera mascarpone
  • 250 ml mleka zagęszczonego
  • 2 jaja

Krem tworzymy poprzez połączenie mascarpone z mlekiem i jajami. Należy zrobić to używając miksera - nie ma potrzeby miksować dłużej, niż do połączenia składników w gładką masę.

Tarta z malinami i budyniem - krem w alternatywnej wersji

Tarta z malinami i budyniem to drugi wariant tego pysznego ciasta. Do stworzenia kremu potrzebujemy:

  • 0,5 litra mleka
  • 2 łyżki olejku waniliowego
  • 5 żółtek
  • 50 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 30 g mąki ziemniaczanej

Najpierw gotujemy 4/5 mleka z olejkiem waniliowym w garnku. Żółtka ucieramy z cukrem, wsypujemy mąkę i miksujemy. Dodajemy 1/5 wrzącego mleka. Po czym wlewamy do mleka z wanilią, doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając. Przed wyłożeniem na spód należy ostudzić.

Zobacz wideo Zobacz inny przepis na tartę z malinami!

Tarta z malinami krok po kroku. Jak ją przygotować w łatwy sposób?

Całkowite wykonanie tarty z malinami nie jest trudne, ale warto mieć przed oczyma ściągawkę z najważniejszymi etapami pracy.

Przepis na tartę z malinami krok po kroku:

  1. Przygotowanie spodu do tarty.
  2. Odstawienie ciasta do lodówki na około godzinę. 
  3. Włożenie formy z ciastem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza na 30 minut
  4. Wylewamy krem na upieczony spód od tarty 
  5. Ciasno pokrywamy wierzch ciasta malinami

Tarta z malinami: kcal. Ile kalorii ma ten deser? 

Ile kalorii ma tarta z malinami? Wszystko zależy oczywiście od doboru poszczególnych składników. Trzeba jednak liczyć, że w 100 g ciasta z kremem z sera mascarpone będzie przynajmniej 220 kcal.

Zobacz też: Sernik z malinami i kruszonką na kruchym spodzie [PRZEPIS]

Jak zrobić tartę z malinami w wersji fit?

Można także pokusić się o wykonanie tarty z malinami, która będzie zasługiwała na miano ''wersji fit'' (pomimo tego, że nie będzie to opcja niskokaloryczna). Mowa raczej o zdrowszej wersji popularnego wypieku. Jak zrobić taką tartę z malinami? Podstawa to odpowiednio zmodyfikowane składniki. Spód może być pełnoziarnisty, do stworzenia kremu możemy zaś użyć mleka kokosowego. Zamiast cukru dodać można znacznie bardziej zdrowy ksylitol.  

Zobacz też: Nalewka z czarnej porzeczki - jak ją zrobić? Popularne warianty tego trunku