Niezależnie od tego, czy cieszycie się właśnie wakacjami, czy już wspominacie urlop lub odliczacie do niego dni, lato ma jeszcze wiele do zaoferowania. Przede wszystkim w sferze kulinarnej – to w końcu czas, gdy można korzystać z mnóstwa świeżych sezonowych warzyw i owoców. Wykorzystajcie je śmiało do śniadań. Zapraszamy po garść pomysłów.
Owsianka kojarzy wam się z niesmaczną papką, którą jedliście w przedszkolu? Bez przesady, koniec z tymi uprzedzeniami. Kolorowe owsianki pełne owoców to doskonały sposób na początek dnia.
Przygotowanie owsianki jest bardzo proste. Jeśli używacie płatków owsianych w całości, zagotujcie je z dodatkiem wody lub mleka (napoje roślinne też będą dobre). Jeżeli korzystacie z płatków błyskawicznych, po prostu zalejcie je wrzątkiem i poczekajcie kilka minut. Mniejsza porcja płatków to około 30-40 g (ważone przed ugotowaniem), większa - około 70-80 g. O ilości mleka czy wody musicie zadecydować sami, w zależności od tego, czy wolicie owsiankę rzadką, czy gęstą.
Gdy płatki będą gotowe, czas na dodatki. Latem niech będą to świeże sezonowe owoce: jagody, maliny, truskawki, borówki, porzeczki czy agrest. Owoce można mieszać, komponować najsmaczniejsze połączenia. Ponadto wsypcie jedną-dwie łyżki siemienia lnianego, dwie łyżki nasion słonecznika i dyni, a także trochę ulubionych orzechów. Możecie też dodać kawałki czekolady, wiórki kokosowe czy masło orzechowe. Owsiankę najlepiej dosłodzić miodem lub syropem klonowym.
Wskazówka: Zamiast owsianki możecie zrobić także pyszną jaglankę, ryżankę czy gryczankę. Wystarczy kupić odpowiednie płatki.
Tradycyjne gofry z dżemem zostawcie na jesień, a teraz skorzystajcie z bogactwa owoców. Masło orzechowe, banany i borówki? Śmietankowy serek, maliny i wiórki białej czekolady? Krem czekoladowy i jagody? Palce lizać!
Przepis na gofry:
Wszystkie składniki należy wymieszać na gładką masę, używając miksera, a następnie porcjami nakładać do gofrownicy i piec aż do zrumienienia.
Nie macie czasu na codzienne komponowanie śniadań? Zróbcie pyszną granolę i każdego dnia po prostu jedzcie ją z jogurtem i ulubionymi owocami.
Jak zrobić granolę? Do dużej miski wsypcie 100 g płatków owsianych oraz różne dodatki: garść kruszonych orzechów laskowych lub włoskich, pół szklanki płatków migdałów, pół szklanki płatków dyni, pokrojoną na małe kawałki czekoladę, suszone owoce... wszystko, co lubicie. Następnie całość wymieszajcie z 2-3 łyżkami płynnego miodu (możecie dodać do niego ciepłej wody) i podpieczcie w piekarniku. Po upieczeniu wystudźcie i przechowujcie w pojemniku.
Puszysty omlet z warzywami to propozycja dla osób, które wolą śniadania na słono. Na dwie porcje wystarczy ubić na sztywno cztery białka, następnie wmieszać do nich cztery żółtka, trzy łyżki mleka, trzy łyżki mąki pszennej, odrobinę oleju i przyprawy.
Na patelni rozpuśćcie odrobinę masła i podduście dodatki, na przykład pokrojoną w plasterki szynkę, paski papryki, pokrojone na kawałki szparagi, plasterki pieczarek, cebulkę... Wszystko zalejcie masą jajeczną i smażcie po obu stronach na rumiano (bez mieszania!). Podawajcie z pokrojonymi świeżymi pomidorami, ogórkami, rzodkiewką i sałatą.
Przygotujcie pyszny twarożek - po prostu wymieszajcie biały ser z jogurtem naturalnym lub śmietaną i doprawcie solą i pieprzem. Wkrójcie do niego świeżą rzodkiewkę, ogórki lub szczypior i podawajcie ze świeżym pieczywem z odrobiną masła.
Jeśli nie macie czasu na przygotowanie twarożku, skorzystajcie z serka wiejskiego. Do niego rewelacyjne pasują też świeże pomidory.
Wolicie zjeść na śniadanie zwykłe kanapki? Niezależnie, czy przygotujecie je z hummusem, wędliną, żółtym serem, ulubioną pastą z warzyw lub serkiem, podajcie do nich warzywa pokrojone w słupki. Ogórki świeże lub małosolne i pomidor to klasyka, ale może tym razem podacie kawałki marchewki, kalarepy lub rzepy? Jako dodatek pyszna będzie także cykoria. Jeśli chcecie ograniczyć pieczywo, wykorzystajcie ją jako bazę: nałóżcie do niej pastę lub humus i jedzcie jak kanapki.