Szybki obiad wielu osobom kojarzy się zwykle z daniami rodem ze stereotypowej "kuchni studenckiej" - sosy z torebek, zupki instant i gotowanie dania do odgrzania. Czy to jedyna opcja, by nie stać długo przy garach? Oczywiście, że nie! Sprawdźcie, jakie dania można zrobić szybko i bez długich przygotowań.
Pamiętacie obiady, które podawały nam mamy i babcie podczas wakacji? Było prosto i bardzo smacznie. Wymyślne kilkudaniowe obiady poszły w odstawkę, a na stole królowały sezonowe warzywa. Przypominamy najlepsze propozycje na szybki obiad na lato.
Prosto i pysznie. Młodych ziemniaków nie trzeba obierać - wystarczy je dobrze umyć i ugotować w mundurkach. Osoby, które jednak wolą pozbyć się skórki, mogą je oczyścić, używając twardej szczoteczki. Do tego przygotowujemy jajka sadzone (najlepiej z podsmażonym białkiem, ale płynnym żółtkiem) i gotujemy fasolkę szparagową. Wszystko doprawiamy odrobiną soli i pieprzu lub posypujemy świeżym koperkiem.
Wersja jeszcze prostsza i jeszcze szybsza: ziemniaki ze zsiadłym mlekiem. Wystarczy ugotować ziemniaki, osolić je i podać z masłem oraz szklanką zsiadłego mleka czy kefiru. Pychota!
Propozycja na słodko, którą jadł kiedyś każdy. Czas przygotowania to 10-15 minut, czyli tyle, ile potrzeba do ugotowania makaronu. W tym czasie przebieramy i myjemy owoce: jagody, truskawki czy maliny. Gdy makaron będzie gotowy, podajemy go z porcją owoców i śmietaną (lub jogurtem naturalnym). Owoce można podawać w całości lub je rozgnieść - są zwolennicy i jednej, i drugiej metody.
...czyli najprostszy chłodnik, jaki można przygotować. Duży kubek jogurtu należy wymieszać ze szklanką kefiru. Do tego dodajemy kilka ogórków i rzodkiewek pokrojonych w kostkę, posiekany szczypiorek i koperek. Doprawiamy dwoma rozgniecionymi ząbkami czosnku, sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku. Jeśli wolimy rzadszy chłodnik, dodajmy trochę bulionu lub wody. Chłodnik podajemy oczywiście na zimno, najlepiej z młodymi ziemniakami.
Szukacie innych propozycji? Zacznijcie od bazowych składników.
Wiedzieliście, jak smaczna jest pieczona marchewka, rzodkiewka lub kalarepka? Jeśli nie, koniecznie spróbujcie ich latem. Do pieczenia nadają się przecież nie tylko ziemniaki. Wypróbujcie różne kompozycje przypraw. Do marchewki idealnie sprawdzi się odrobina imbiru, kalafior smakuje bosko z dodatkiem curry, a szparagi wystarczy posypać odrobiną soli i pieprzu. A do tego sos czosnkowy na bazie jogurtu. Taki obiad to nie tylko doskonała propozycja dla wegetarian - pieczone warzywa są nie tylko pyszne, lecz także sycące. A zresztą - obok nich możecie przecież położyć kawałek mięsa lub ryby i upiec wszystko za jednym razem!
Makarony to zawsze dobry pomysł na szybki obiad. Wystarczy zagotować potrzebną ilość, a następnie wymieszać go z przygotowanym sosem. Jakim? Przyrządźcie proste spaghetti: podsmażcie mięso mielone z posiekaną cebulką i czosnkiem, zalejcie je passatą pomidorową, doprawcie ulubionymi przyprawami i duście przez 10 minut. Podawajcie z makaronem i tartym serem żółtym.
Macie ochotę na coś innego? Posiekajcie cebulkę, pokrójcie pomidory i paprykę w kostkę. Podsmażcie je na odrobinie oleju i dodajcie tuńczyka z puszki. Następnie wymieszajcie z ugotowanym makaronem i podawajcie z ulubionymi przyprawami.
Zamiast dusić wieprzowinę lub wołowinę i martwić się, czy będzie odpowiednio miękka, sięgnijcie po pierś z kurczaka. Obróbka termiczna tego mięsa jest bardzo prosta - pokrojonego w kostkę kurczaka wystarczy podsmażyć w przyprawach, cały kawałek można wrzucić na kilkanaście minut na grilla.