Szybki obiad na lato - korzystaj z pogody, zamiast stać przy "garach" [PRZEPISY]

Gdy na dworze piękna pogoda, mało komu chce się stać w kuchni i przygotowywać skomplikowane dania. Wtedy z pomocą przychodzą proste przepisy na naprawdę pyszne obiady. Szybki obiad na lato - co przyrządzić? Mamy kilka propozycji.

Szybki obiad wielu osobom kojarzy się zwykle z daniami rodem ze stereotypowej "kuchni studenckiej" - sosy z torebek, zupki instant i gotowanie dania do odgrzania. Czy to jedyna opcja, by nie stać długo przy garach? Oczywiście, że nie! Sprawdźcie, jakie dania można zrobić szybko i bez długich przygotowań.

Szybki obiad na lato: sięgnijcie po specjały z lat dzieciństwa

Pamiętacie obiady, które podawały nam mamy i babcie podczas wakacji? Było prosto i bardzo smacznie. Wymyślne kilkudaniowe obiady poszły w odstawkę, a na stole królowały sezonowe warzywa. Przypominamy najlepsze propozycje na szybki obiad na lato.

Młode ziemniaki z jajkiem i fasolką szparagową

Prosto i pysznie. Młodych ziemniaków nie trzeba obierać - wystarczy je dobrze umyć i ugotować w mundurkach. Osoby, które jednak wolą pozbyć się skórki, mogą je oczyścić, używając twardej szczoteczki. Do tego przygotowujemy jajka sadzone (najlepiej z podsmażonym białkiem, ale płynnym żółtkiem) i gotujemy fasolkę szparagową. Wszystko doprawiamy odrobiną soli i pieprzu lub posypujemy świeżym koperkiem.

Wersja jeszcze prostsza i jeszcze szybsza: ziemniaki ze zsiadłym mlekiem. Wystarczy ugotować ziemniaki, osolić je i podać z masłem oraz szklanką zsiadłego mleka czy kefiru. Pychota!

Makaron z owocami i śmietaną

Propozycja na słodko, którą jadł kiedyś każdy. Czas przygotowania to 10-15 minut, czyli tyle, ile potrzeba do ugotowania makaronu. W tym czasie przebieramy i myjemy owoce: jagody, truskawki czy maliny. Gdy makaron będzie gotowy, podajemy go z porcją owoców i śmietaną (lub jogurtem naturalnym). Owoce można podawać w całości lub je rozgnieść - są zwolennicy i jednej, i drugiej metody.

Makaron z owocamiMakaron z owocami fot. OlaZa / shutterstock.com

Chłodnik z ogórkiem i rzodkiewką...

...czyli najprostszy chłodnik, jaki można przygotować. Duży kubek jogurtu należy wymieszać ze szklanką kefiru. Do tego dodajemy kilka ogórków i rzodkiewek pokrojonych w kostkę, posiekany szczypiorek i koperek. Doprawiamy dwoma rozgniecionymi ząbkami czosnku, sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku. Jeśli wolimy rzadszy chłodnik, dodajmy trochę bulionu lub wody. Chłodnik podajemy oczywiście na zimno, najlepiej z młodymi ziemniakami.

Obiad na szybko - co jeszcze można przygotować?

Szukacie innych propozycji? Zacznijcie od bazowych składników.

Pieczone warzywa

Wiedzieliście, jak smaczna jest pieczona marchewka, rzodkiewka lub kalarepka? Jeśli nie, koniecznie spróbujcie ich latem. Do pieczenia nadają się przecież nie tylko ziemniaki. Wypróbujcie różne kompozycje przypraw. Do marchewki idealnie sprawdzi się odrobina imbiru, kalafior smakuje bosko z dodatkiem curry, a szparagi wystarczy posypać odrobiną soli i pieprzu. A do tego sos czosnkowy na bazie jogurtu. Taki obiad to nie tylko doskonała propozycja dla wegetarian - pieczone warzywa są nie tylko pyszne, lecz także sycące. A zresztą - obok nich możecie przecież położyć kawałek mięsa lub ryby i upiec wszystko za jednym razem!

Pieczona rzodkiewkaPieczona rzodkiewka fot. Tatiana Volgutova / shutterstock.com

Makaron z dodatkami

Makarony to zawsze dobry pomysł na szybki obiad. Wystarczy zagotować potrzebną ilość, a następnie wymieszać go z przygotowanym sosem. Jakim? Przyrządźcie proste spaghetti: podsmażcie mięso mielone z posiekaną cebulką i czosnkiem, zalejcie je passatą pomidorową, doprawcie ulubionymi przyprawami i duście przez 10 minut. Podawajcie z makaronem i tartym serem żółtym.

Macie ochotę na coś innego? Posiekajcie cebulkę, pokrójcie pomidory i paprykę w kostkę. Podsmażcie je na odrobinie oleju i dodajcie tuńczyka z puszki. Następnie wymieszajcie z ugotowanym makaronem i podawajcie z ulubionymi przyprawami.

Postawcie na pierś z kurczaka

Zamiast dusić wieprzowinę lub wołowinę i martwić się, czy będzie odpowiednio miękka, sięgnijcie po pierś z kurczaka. Obróbka termiczna tego mięsa jest bardzo prosta - pokrojonego w kostkę kurczaka wystarczy podsmażyć w przyprawach, cały kawałek można wrzucić na kilkanaście minut na grilla.

Zobacz wideo Koniecznie sprawdź też kurczaka w egzotycznej wersji.
Więcej o:
Copyright © Agora SA