Ile kalorii ma pomidor? Jakie korzyści przynosi jedzenie pomidorów?

Ile kalorii ma jeden pomidor? Czy można bez ograniczeń spożywać go podczas diety odchudzającej? Sprawdź, jakie są korzyści z jedzenia codziennie świeżych pomidorów.

Kalorie: pomidor. Ile kalorii ma jeden świeży pomidor?

Pomidory to jedne z najpopularniejszych warzyw w całej Europie. I jest to bardzo pozytywne zjawisko, gdyż zawierają wiele dobroczynnych składników, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Przy tym są niskokaloryczne - w 100 g, pomidor ma zaledwie 18 kalorii! Biorąc pod uwagę, że średni pomidor waży ok. 180 gram, czyli ma mniej więcej 32 kalorie. Pomidory ze względu na wartości zakwalifikowane zostały jako superfoods (zawdzięczają to między innymi swoim zróżnicowanym wartościom odżywczym oraz małej kaloryczności). 

Zobacz też: Ile kalorii ma jabłko? Czy polskie jabłka są dietetyczne?

Ze względu na niską zawartość kalorii śmiało możemy pozwolić sobie na potrawy, w których główną rolę odgrywają pomidory, nawet wtedy gdy jesteśmy na diecie odchudzającej. Pomidory dostarczą nam mnóstwo witamin i składników mineralnych, a ponadto likopen, czyli substancję o silnych właściwościach przeciwutleniających, co jest szczególnie ważne w profilaktyce przeciwnowotworowej.

Ponadto pomidory pokrywają połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Zawierają też witaminę E, która pozytywnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci czy witaminę K, która jest niezwykle istotna podczas procesu krzepnięcia krwi. Pomidory są też ważnym źródłem pierwiastków: wapnia, magnezu, żelaza oraz mikroelementów: manganu, miedzi czy kobaltu.

Zobacz wideo Właściwości pomidora

Kalorie w pomidorze to samo zdrowie!

Pomidory choć wydają się nam zwykłym, codziennym warzywem, które możemy znaleźć w każdym osiedlowym sklepiku, niosą za sobą wiele dobrego dla naszego organizmu. Kalorie w pomidorze to samo zdrowie! Dlaczego warto dodać je do swojej diety?

  • zapobiegają rozwojowi miażdżycy - kwasy, a także pektyny zawarte w pomidorach pozwalają skutecznie obniżyć poziom złego cholesterolu odpowiedzialnego za powstawania zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych;
  • działają przeciwnowotworowo - zawarty w pomidorach i przetworach pomidorowych likopen jest substancją o działaniu przeciwutleniającym, co oznacza że wspiera organizm w pozbywaniu się toksyn; udowodniono, że regularne spożywanie pomidorów zapobiega powstawaniu raka prostaty;
  • obniżają ciśnienie krwi - substancje zawarte w pomidorach działają moczopędnie, a dodatkowo potas, którego pomidory zawierają aż 237 mg w 100 g, obniża ciśnienie tętnicze i wspomaga pracę serca;
  • zapobiegają zaparciom - dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego, pomidory pomagają w walce z tą przykrą przypadłością;
  • wspomagają układ nerwowy dzięki zawartej w nich dawce bromu;
  • chronią przed promieniowaniem UV - i tu ponownie kłania się działanie likopenu, który hamuje szkodliwe procesy wywoływane przez promieniowanie słoneczne;
  • wspomagają odporność - duża dawka witaminy C zawarta w pomidorach wspomaga organizm w okresie wzmożonego zapotrzebowania na nią, poprawia odporność organizmu, wzmacnia naczynia krwionośne.

Zobacz też: Ile kalorii ma piwo? Które jest mniej kaloryczne: jasne czy ciemne?