Jak suszyć grzyby? Proste i skuteczne sposoby

Jak suszyć grzyby? Sezon na nie, chociaż trwa w najlepsze, nie będzie trwał w nieskończoność. Co zrobić, aby zachować ich smak możliwie najdłużej? Podpowiadamy kilka sprawdzonych sposobów.

Jak suszyć grzyby? Które najlepiej nadają się do suszenia? 

Zabierając się do suszenia grzybów, najpierw trzeba pamiętać o tym, że przeznaczone do tego okazy nie mogą być robaczywe lub z oznakami zepsucia. Wybieramy egzemplarze świeże. Wstępna selekcja pozwala nam też na to, aby wybrać grzyby o większym rozmiarze. Małe przeznaczamy raczej na marynowanie, mrożenie lub do doraźnego spożycia. Najcenniejszymi suszonymi grzybami są oczywiście prawdziwki i podgrzybki, ale ususzymy również z zyskiem kurki i kilka innych gatunków. 

Zobacz też: Kania smażona. Jak przyrządzić kanię na obiad i nie tylko?

Przygotowanie grzybów do suszenia

Suszenie grzybów wymaga odpowiedniego przygotowania. Zebrane w lesie okazy różnych gatunków będą posiadać nieznaczne zanieczyszczenia. Należy je usunąć, ale nie poprzez umycie wodą. Optymalnym rozwiązaniem będzie użycie do tego celu niewielkiej szczoteczki. Dobrym pomysłem będzie też pokrojenie największych grzybów na plastry - to znacząco ułatwi proces suszenia. Co do zasady, grzyby można suszyć na kilka podstawowych sposobów. Najbardziej znane z nich to suszenie:

  • w suszarce do grzybów
  • na słońcu
  • na grzejniku
  • w piekarniku
  • nad kuchenką

Jak suszyć grzyby w piekarniku? Sprawdzone porady

Wspomnienie dawnych czasów przynosi na myśl także grzyby suszące się nad babciną kuchnią kaflową. Dzisiaj takiego sprzętu pozostało niewiele. Trzeba więc radzić sobie inaczej. Pozostaje więc postawić sobie pytanie: jak suszyć grzyby w piekarniku? Przede wszystkim trzeba pamiętać o kilku rzeczach:

  • grzyby należy rozłożyć na tacce lub siatce do suszenia grzybów
  • optymalna temperatura to nie więcej, niż 50 stopni Celsjusza
  • co jakiś czas należy suszone grzyby przewracać
  • najlepszym wyjściem jest suszenie długotrwałe przy niższej temperaturze 
Zobacz wideo Przepis na tartę z kurkami

Jak suszyć grzyby w suszarce? O czym należy pamiętać?

Jak suszyć grzyby w suszarce? Proces ten ma tylko jedną wadę: musimy zakupić odpowiedni sprzęt. Po jego nabyciu możemy w komfortowy i bezpieczny sposób w ciągu kilku godzin suszyć grzyby tak, aby zachowały odpowiednią konsystencję i aromat. Obsługa i działanie urządzenia jest proste: przygotowane i pokrojone grzyby układamy na sitach, zamontowany w środku nawiew przyczynia się zaś do ich wysuszenia. Nasze zadanie sprowadza się do przekręcania grzybów co pewien czas, w celu zapewnienia im równomiernego schnięcia. 

Jak suszyć grzyby bez suszarki? Najlepsze rozwiązania

Oczywiście można sobie poradzić również bez suszarki - nawet wtedy, gdy nie chcemy suszyć grzybów w piekarniku. Wystarczyć może nawleczenie ich na nitkę i rozwieszenie ponad kuchenką gazową lub kaloryferem. Oczywiście optymalnym wyjściem jest wspomniana kuchnia kaflowa jeśli ktoś taką posiada. 

Jak jeszcze możemy suszyć grzyby bez suszarki? Można zdać się na siły przyrody i skorzystać z silnego letniego słońca. Zyskujemy dzięki takim naturalnym sposobom pełnię aromatu, który nie uleci przy powolnym suszeniu. Warto grzyby nakryć gazą, co pozwoli wyeliminować konsekwencje bytowania owadów. Miejsce musi być jednak nie tylko nasłonecznione, ale też przewiewne. Idealne będzie ułożenie ich na siatce lub kratce. Warto też zachować pomiędzy nimi pewne odległości.   

Zobacz też: Boczniaki - czy wiedziałeś, że mogą być tak pyszne? Sprawdź nasze przepisy!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.