Nim zapytamy o to, jak mrozić grzyby, zastanówmy się: po co to robić, skoro możemy je ususzyć? Ostatnia metoda jest w naszych rodzinach od pokoleń. Dla wielu wspomnieniem z dzieciństwa jest widok babcinej kaflowej kuchni z fajerkami, obwieszonej suszonymi grzybami.
Przede wszystkim grzyby nawet w 90 proc. składają się z wody. Resztę w dużej mierze stanowią białka, zawierają też wiele witamin (np. B1, B2, B6). Mogą być również źródłem żelaza, cynku, fosforu i wapnia. W diecie wegetariańskiej pomogą zastąpić mięso. Grzyby mają bardzo mało kalorii. Z drugiej strony: nie są odpowiednie dla malutkich dzieci i osób chorujących na schorzenia wątroby lub nerek. Dlaczego mrożenie może mieć przewagę nad suszeniem?
Zobacz też: Jak suszyć grzyby? Proste i skuteczne sposoby
Często pojawia się już na wstępie pytanie - jak mrozić grzyby: surowe czy gotowane? W obu przypadkach ich jakość po odmrożeniu może być wysoka. Należy pamiętać, że krótkotrwałe obgotowanie produktów pozwoli na znacznie dłuższe ich przechowywanie w zamrażarce. Trzeba je jednak przed włożeniem do niej dokładnie odsączyć. Niektóre gatunki grzybów, mowa zwłaszcza o kurkach i rydzach, należy gotować do dziesięciu minut przed zamrożeniem. Bez takiego sposobu przygotowania mogą być gorzkie. Zdarza się też, że nabierają niewłaściwej, wiórowej konsystencji.
Innym przydatnym zabiegiem będzie pokrojenie grzybów na odpowiadające nam kawałki. Wszystko po to, aby w efekcie finalnym mieć produkt bezpośrednio gotowy do użycia.
Jak mrozić grzyby leśne? Przede wszystkim należy je dokładnie oczyścić. Nie używa się do tego wody, ale odpowiedniej szczoteczki. Warto też wybierać tylko takie egzemplarze, które nie są robaczywe lub nadpsute. To gwarancja dłuższego przechowywania.
Bardzo ważne jest odpowiednie porcjowanie. W woreczku finalnie powinna się znaleźć porcja produktu odpowiednia na jeden raz. Zanim jednak przerzucimy je do foliowych woreczków, powinniśmy wstawić grzyby do zamrażalnika na tackach przynajmniej na jeden dzień. Dzięki temu produkty nie ulegną sklejeniu.
Jak właściwie rozmrażać grzyby, aby zachowały swój smak, konsystencję i wszystkie właściwości? Raz zamrożone grzyby można użytkować bezpośrednio po wyjęciu z zamrażalnika. Nie trzeba koniecznie czekać do ich samoistnego rozmarznięcia. Trzeba jednak bezwzględnie pamiętać, że nie można grzybów zamrażać po raz kolejny.
Istnieje również opinia, że całkowite rozmrożenie grzybów przed ich kulinarnym zastosowaniem może pozbawić te produkty smaku. Lepiej więc ugotować je lub udusić wówczas, gdy nie będą całkowicie rozmarznięte. Dzięki temu zyskamy gwarancję właściwego aromatu i konsystencji, które niewiele ustępować będą grzybom przyniesionym prosto z lasu.
Zobacz też: Boczniaki - czy wiedziałeś, że mogą być tak pyszne? Sprawdź nasze przepisy!