Kawowiec to roślina, dzięki której mieszkanie nabierze wyjątkowego egzotycznego klimatu. Do tego, jeśli Wam się poszczęści, za kilka lat będziecie mieli okazję spróbować kawy przygotowanej z własnoręcznie posadzonego drzewka. Sprawdźcie, jak hodować i pielęgnować drzewko kawowe!
Wszyscy, którzy mają nadzieję, że owoce kawy można zbierać niczym truskawki z balkonowych sadzonek, muszą w tym momencie zejść na ziemię. Niestety dla wielu osób drzewko kawowe będzie tylko egzotyczną ozdobą mieszkania. W dobrych warunkach po kilku latach można doczekać się pięknie pachnących kwiatów. Jeśli Wasze drzewka wydadzą owoce, nastąpi to dopiero po mniej więcej 10 latach od posadzenia. Ale to nie znaczy, że nie warto spróbować. W końcu kto nie ryzykuje, ten nie pije… kawy z własnego balkonu!
Aby kupić drzewko kawowe, należy wybrać się do dobrego sklepu ogrodniczego, w którym sprzedawane są sadzonki kawy arabskiej. Warto upewnić się, czy roślinka pochodzi z nasion, czy może jest posadzoną zaszczepką. Niestety wysiane roślinki mają małe szanse na kwitnięcie i owocowanie. Te rozmnażane za pomocą szczepienia mają szansę wydać kwiaty, a nawet owoce po kilku latach.
Prawdopodobnie otrzymamy kawowce w formie kępy liściastych, wzniesionych pędów. W naturze występują one jako rozłożyste i wysokie krzewy, więc w doniczce nie mają szans rozwijać się w grupie. Dlatego gdy roślinki trochę podrosną, należy je rozsadzić do osobnych doniczek. Najlepszym wyborem będzie ziemia próchnicza o dość kwaśnym pH. Roślinka może mieć nawet około 2 m wysokości.
Przede wszystkim należy pamiętać o dosyć wysokiej temperaturze i dobrym oświetleniu. Lepiej, by na roślinkę nie padało bezpośrednie słońce, ale jej stanowisko musi być jasne. Temperatura powinna oscylować w granicach 23-25 st. C. Latem kawowiec można wynieść na dwór, należy go też nie tylko regularnie podlewać, ale także często nawozić. Najlepszymi nawozami będą te niezawierające wapnia. Zimą kawowca nie nawozimy, trzymamy w niższej temperaturze (ok. 18-20 st. C), możemy też rzadziej go podlewać. Rośliny nie należy przesuszyć ani wychładzać. Jeśli warunki nie będą odpowiednie kawowiec może zwiędnąć, a nawet zrzucić liście.
Być może uda się Wam wyhodować roślinkę, która wyda piękne, pachnące kwiaty. Można je spróbować zapylić pędzelkiem, a powstaną niewielkie owoce w kolorze czerwonym. Gdy je zbierzemy, oczyścimy z czerwonego miąższu, następnie dobrze wysuszymy i uprażymy, będziemy mogli napić się kawy z własnej hodowli!