Ananas to nie tylko kontrowersyjny składnik do pizzy czy ozdoba w szklaneczce z drinkiem. To także rewelacyjny owoc, z którego można zrobić przepyszne desery. Dziś mamy dla was trzy pomysły na ananasowe przekąski. Świetnie sprawdzą się zarówno do kawy, jak i na pyszny podwieczorek. Deser z ananasem – sprawdźcie nasze pomysły!
Składniki:
Ananas:
Dodatkowo:
Plastry ananasa kroimy na niewielkie kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło lub olej kokosowy, dodajemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie wrzucamy kawałki ananasa, wiórki kokosowe i dobrze wszystko mieszamy. Dusimy pod przykryciem przez kilka minut.
Na stolnicę wysypujemy obie mąki, cukier, wiórki kokosowe, dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem, aż składniki się połączą. Powinny powstać niejednorodne grudki.
Całą zawartość patelni przekładamy do formy posmarowanej odrobiną masła lub oleju kokosowego. Na to wysypujemy kruszonkę i pieczemy przez około 25 minut, aż kruszonka ładnie się zrumieni. Crumble podajemy na gorąco z lodami.
Składniki (na 2 porcje):
Mleczko kokosowe razem z powstałą śmietanką przelewamy do dwóch szklanek lub pucharków. Dodajemy do nich po 3,5 łyżki nasion chia i mieszamy. Pucharki wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. W tym czasie przygotowujemy mus z ananasa – owoc kroimy na kawałki i blendujemy z odrobiną cukru. Jeśli jest zbyt rzadki, ostawiamy na kilkanaście minut i odlewamy trochę soku. Mus nakładamy do pucharków z puddingiem chia i wstawiamy do lodówki na kolejną godzinę. Podajemy schłodzone, z odrobiną wiórek kokosowych.
Składniki:
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, wiórki kokosowe i cukier. Wbijamy jajka, wlewamy mleko i wodę gazowaną. Ciasto dokładnie mieszamy - powinno mieć konsystencję podobną do ciasta na racuchy, rzadszą niż na naleśniki. Ananasy odsączamy z zalewy. W garnku rozgrzewamy olej, każdy plaster ananasa maczamy w przygotowanym cieście i smażymy do zrumienienia na oleju. Odsączamy plastry ananasa na papierowym ręczniku i oprószamy cukrem pudrem.