Deser z ananasem, czyli garść inspiracji na wyjątkowe przekąski do kawy i nie tylko [PRZEPISY]

Jeśli macie ochotę na kulinarną podróż w tropiki, sięgnijcie po deser z ananasem. To doskonały sposób, by przywołać prawdziwie egzotyczny klimat niezależnie od miejsca, w którym się znajdujecie. Zobaczcie, co pysznego można zrobić z dodatkiem tego owocu. Zapraszamy po przepisy.

Ananas to nie tylko kontrowersyjny składnik do pizzy czy ozdoba w szklaneczce z drinkiem. To także rewelacyjny owoc, z którego można zrobić przepyszne desery. Dziś mamy dla was trzy pomysły na ananasowe przekąski. Świetnie sprawdzą się zarówno do kawy, jak i na pyszny podwieczorek. Deser z ananasem – sprawdźcie nasze pomysły!

Ananasowe crumble z lodami – przepis

Składniki:

Ananas:

  • świeży ananas pokrojony w plastry,
  • 2 łyżki cukru,
  • pół szklanki wiórek kokosowych,
  • łyżka masła lub oleju kokosowego

Kruszonka:

  • 2 łyżki wiórek kokosowych,
  • 75 g mąki pszennej,
  • 75 g mąki kokosowej (można użyć po prostu 150 g mąki pszennej),
  • 100 g zimnego masła lub margaryny,
  • 50 g cukru

Dodatkowo:

  • lody do podania

Ananasowe crumble z lodami – sposób przygotowania

Plastry ananasa kroimy na niewielkie kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło lub olej kokosowy, dodajemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie wrzucamy kawałki ananasa, wiórki kokosowe i dobrze wszystko mieszamy. Dusimy pod przykryciem przez kilka minut.

Na stolnicę wysypujemy obie mąki, cukier, wiórki kokosowe, dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem, aż składniki się połączą. Powinny powstać niejednorodne grudki.

Całą zawartość patelni przekładamy do formy posmarowanej odrobiną masła lub oleju kokosowego. Na to wysypujemy kruszonkę i pieczemy przez około 25 minut, aż kruszonka ładnie się zrumieni. Crumble podajemy na gorąco z lodami.

Zobacz wideo Zobacz także rozkoszne jabłka pod kruszonką. Niebo w gębie!

Deser z chia i ananasem – przepis

Składniki (na 2 porcje):

  • 400 ml mleczka kokosowego,
  • 7 łyżek nasion chia,
  • średni, obrany ananas,
  • 4 łyżki wiórek kokosowych,
  • 2 łyżki cukru

Deser z chia i ananasem – sposób przygotowania

Mleczko kokosowe razem z powstałą śmietanką przelewamy do dwóch szklanek lub pucharków. Dodajemy do nich po 3,5 łyżki nasion chia i mieszamy. Pucharki wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. W tym czasie przygotowujemy mus z ananasa – owoc kroimy na kawałki i blendujemy z odrobiną cukru. Jeśli jest zbyt rzadki, ostawiamy na kilkanaście minut i odlewamy trochę soku. Mus nakładamy do pucharków z puddingiem chia i wstawiamy do lodówki na kolejną godzinę. Podajemy schłodzone, z odrobiną wiórek kokosowych.

Ananas smażony w cieście z wiórkami kokosowymi – przepis

Ananas w cieście
Ananas w cieście fot. erwinova / shutterstock.com

Składniki:

  • puszka ananasa w plastrach,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 50 g wiórków kokosowych,
  • szklanka mleka,
  • szklanka wody gazowanej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • cukier puder do podania

Ananas smażony w cieście z wiórkami kokosowymi – sposób przygotowania

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, wiórki kokosowe i cukier. Wbijamy jajka, wlewamy mleko i wodę gazowaną. Ciasto dokładnie mieszamy - powinno mieć konsystencję podobną do ciasta na racuchy, rzadszą niż na naleśniki. Ananasy odsączamy z zalewy. W garnku rozgrzewamy olej, każdy plaster ananasa maczamy w przygotowanym cieście i smażymy do zrumienienia na oleju. Odsączamy plastry ananasa na papierowym ręczniku i oprószamy cukrem pudrem.  

Więcej o: