Deser z ananasem, czyli garść inspiracji na wyjątkowe przekąski do kawy i nie tylko [PRZEPISY]
Ananas to nie tylko kontrowersyjny składnik do pizzy czy ozdoba w szklaneczce z drinkiem. To także rewelacyjny owoc, z którego można zrobić przepyszne desery. Dziś mamy dla was trzy pomysły na ananasowe przekąski. Świetnie sprawdzą się zarówno do kawy, jak i na pyszny podwieczorek. Deser z ananasem – sprawdźcie nasze pomysły!
Ananasowe crumble z lodami – przepis
Składniki:
Ananas:
- świeży ananas pokrojony w plastry,
- 2 łyżki cukru,
- pół szklanki wiórek kokosowych,
- łyżka masła lub oleju kokosowego
Kruszonka:
- 2 łyżki wiórek kokosowych,
- 75 g mąki pszennej,
- 75 g mąki kokosowej (można użyć po prostu 150 g mąki pszennej),
- 100 g zimnego masła lub margaryny,
- 50 g cukru
Dodatkowo:
- lody do podania
Ananasowe crumble z lodami – sposób przygotowania
Plastry ananasa kroimy na niewielkie kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło lub olej kokosowy, dodajemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie wrzucamy kawałki ananasa, wiórki kokosowe i dobrze wszystko mieszamy. Dusimy pod przykryciem przez kilka minut.
Na stolnicę wysypujemy obie mąki, cukier, wiórki kokosowe, dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem, aż składniki się połączą. Powinny powstać niejednorodne grudki.
Całą zawartość patelni przekładamy do formy posmarowanej odrobiną masła lub oleju kokosowego. Na to wysypujemy kruszonkę i pieczemy przez około 25 minut, aż kruszonka ładnie się zrumieni. Crumble podajemy na gorąco z lodami.
Deser z chia i ananasem – przepis
Składniki (na 2 porcje):
- 400 ml mleczka kokosowego,
- 7 łyżek nasion chia,
- średni, obrany ananas,
- 4 łyżki wiórek kokosowych,
- 2 łyżki cukru
Deser z chia i ananasem – sposób przygotowania
Mleczko kokosowe razem z powstałą śmietanką przelewamy do dwóch szklanek lub pucharków. Dodajemy do nich po 3,5 łyżki nasion chia i mieszamy. Pucharki wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. W tym czasie przygotowujemy mus z ananasa – owoc kroimy na kawałki i blendujemy z odrobiną cukru. Jeśli jest zbyt rzadki, ostawiamy na kilkanaście minut i odlewamy trochę soku. Mus nakładamy do pucharków z puddingiem chia i wstawiamy do lodówki na kolejną godzinę. Podajemy schłodzone, z odrobiną wiórek kokosowych.
Ananas smażony w cieście z wiórkami kokosowymi – przepis
Ananas w cieście fot. erwinova / shutterstock.com
Składniki:
- puszka ananasa w plastrach,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 50 g wiórków kokosowych,
- szklanka mleka,
- szklanka wody gazowanej,
- 2 jajka,
- 2 łyżki cukru,
- cukier puder do podania
Ananas smażony w cieście z wiórkami kokosowymi – sposób przygotowania
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, wiórki kokosowe i cukier. Wbijamy jajka, wlewamy mleko i wodę gazowaną. Ciasto dokładnie mieszamy - powinno mieć konsystencję podobną do ciasta na racuchy, rzadszą niż na naleśniki. Ananasy odsączamy z zalewy. W garnku rozgrzewamy olej, każdy plaster ananasa maczamy w przygotowanym cieście i smażymy do zrumienienia na oleju. Odsączamy plastry ananasa na papierowym ręczniku i oprószamy cukrem pudrem.
-
Sposób Makłowicza na wykorzystanie czerstwego chleba? Zapomnijcie o bułce tartej
-
Toruńska knajpa nie obsługuje policjantów. Komentujący podzieleni. Właściciele: Plakat nie zniknie, zdania nie zmienimy
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
-
Zabrakło mascarpone do deseru? Zrobienie go w domu jest banalnie proste
- Śródziemnomorskie inspiracje na talerzu - smaczne pomysły na dania z makaronem 100% durum Podravka!
- Trzepaczka z popularnej sieciówki wycofana ze sprzedaży. Masz ją w domu? Lepiej się jej pozbądź
- 5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
- Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
- Rząd nagrał spot o tarczy antykryzysowej w restauracji. Właściciele: "Kompletna fikcja". Teraz się tłumaczą