Cukinia, ze względu na swój delikatny smak, może być podawana na bardzo wiele sposobów. Doskonale smakuje w towarzystwie pomidorów, świeżego koperku, a także cytryny. Może być również składnikiem wielu ciast – to propozycja zwłaszcza dla tych, którzy poszukują przepisu na idealnie wilgotne wypieki. Co można zrobić z cukinii? Sprawdźcie nasze propozycje.
Składniki (2 porcje):
Cukinię dokładnie myjemy, obcinamy końcówki i zamieniamy w makaron za pomocą spiralizera (jeśli go nie mamy, można posłużyć się obieraczką do warzyw. Wystarczy poodkrawać cienkie płaty). Przekładamy go na patelnię i dusimy przez 2-3 minuty razem z rozdrobnionym czosnkiem, pokrojonymi na kawałki pomidorami, oliwą i sokiem z cytryny. "Makaron" z cukinii powinien być ciepły, dosyć miękki, ale nie rozgotowany. Wszystko doprawiamy trawą cytrynową, kolendrą, solą i pieprzem. Rybę oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy odrobiną oliwy i smażymy po obu stronach przez kilka minut, aż skórka ładnie się przyrumieni, a środek zetnie. Kawałki ryby podajemy na porcji spaghetti z cukinii z dodatkami.
Składniki:
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce łączymy mokre składniki: jajko, jogurt, cukinię, sok i skórkę z cytryny oraz olej. Następnie mieszamy je rózgą razem z suchymi składnikami, aż powstanie ciasto. W formie na muffiny umieszczamy papilotki, do każdej z nich nalewamy ciasto do połowy wysokości. Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 st. C.
Wskazówka: zamiast soku i skórki z cytryny możemy dodać 3 łyżki kakao lub czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. W ten sposób zrobimy pyszne wilgotne muffiny lub ciasto czekoladowe.
Składniki:
Cukinię i ugotowane ziemniaki kroimy w cienkie plastry. Pomidory sparzamy, zdejmujemy z nich skórkę i kroimy na kawałki. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą, układamy na nim warstwę ziemniaków, na niej warstwę cukinii. Oprószamy ziołami prowansalskimi i przykrywamy warstwą pomidorów. Następnie kładziemy na to kolejną warstwę ziemniaków, przyprawioną cukinię i pomidory. W garnuszku przygotowujemy jasną zasmażkę z masła i mąki, wlewamy do niej mleko i mieszamy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Tak przygotowanym sosem zalewamy zapiekankę i wstawiamy ją do piekarnika rozgrzanego na 180 st. C. Pieczemy przez około 30 minut, na 10 minut przed zakończeniem pieczenia zapiekankę posypujemy z wierzchu tartym serem. Zapiekankę podajemy przyozdobioną listkami świeżej bazylii.