Co można zrobić z cukinii? Przepisy nie tylko na słono

Cukinia wielu osobom kojarzy się tylko jako dodatek do grilla lub element warzywnego gulaszu. Tymczasem z tego warzywa można przyrządzić wiele smacznych dań - nie tylko na słono. Co można zrobić z cukinii? Zapraszamy po przepisy.

Cukinia, ze względu na swój delikatny smak, może być podawana na bardzo wiele sposobów. Doskonale smakuje w towarzystwie pomidorów, świeżego koperku, a także cytryny. Może być również składnikiem wielu ciast – to propozycja zwłaszcza dla tych, którzy poszukują przepisu na idealnie wilgotne wypieki. Co można zrobić z cukinii? Sprawdźcie nasze propozycje.

Spaghetti z cukinii z łososiem – przepis

Składniki (2 porcje):

  • ok. 240 g fileta z łososia (2 kawałki),
  • spora cukinia,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 10 suszonych pomidorów z zalewy,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • szczypta trawy cytrynowej,
  • szczypta mielonych nasion kolendry,
  • sól i pieprz do smaku

Spaghetti z cukinii z łososiem – sposób przygotowania

Cukinię dokładnie myjemy, obcinamy końcówki i zamieniamy w makaron za pomocą spiralizera (jeśli go nie mamy, można posłużyć się obieraczką do warzyw. Wystarczy poodkrawać cienkie płaty). Przekładamy go na patelnię i dusimy przez 2-3 minuty razem z rozdrobnionym czosnkiem, pokrojonymi na kawałki pomidorami, oliwą i sokiem z cytryny. "Makaron" z cukinii powinien być ciepły, dosyć miękki, ale nie rozgotowany. Wszystko doprawiamy trawą cytrynową, kolendrą, solą i pieprzem. Rybę oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy odrobiną oliwy i smażymy po obu stronach przez kilka minut, aż skórka ładnie się przyrumieni, a środek zetnie. Kawałki ryby podajemy na porcji spaghetti z cukinii z dodatkami.

Cytrynowe muffinki z cukinii – przepis

MuffinyMuffiny fot. Alena Krut / shutterstock.com

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • jajko,
  • pół szklanki cukru,
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • szklanka cukinii startej na dużych oczkach,
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny,
  • skóra otarta z połowy cytryny,
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego,
  • 4 łyżki gęstego jogurtu lub kefiru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli

Cytrynowe muffinki z cukinii – sposób przygotowania

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce łączymy mokre składniki: jajko, jogurt, cukinię, sok i skórkę z cytryny oraz olej. Następnie mieszamy je rózgą razem z suchymi składnikami, aż powstanie ciasto. W formie na muffiny umieszczamy papilotki, do każdej z nich nalewamy ciasto do połowy wysokości. Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 st. C.

Wskazówka: zamiast soku i skórki z cytryny możemy dodać 3 łyżki kakao lub czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. W ten sposób zrobimy pyszne wilgotne muffiny lub ciasto czekoladowe.

Zobacz wideo Sprawdź także nasze ciasto z cukinią. Czekoladowe i wilgotne - rozpływa się w ustach!

Zapiekanka z cukinią, ziemniakami i pomidorami – przepis

Składniki:

  • średnia cukinia,
  • 4 duże ugotowane ziemniaki,
  • 3 duże pomidory,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • pół litra mleka,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz,
  • 100 g tartej mozzarelli,
  • odrobina oliwy,
  • 2 łyżki ziół prowansalskich,
  • listki świeżej bazylii

Zapiekanka z cukinią, ziemniakami i pomidorami – sposób przygotowania

Cukinię i ugotowane ziemniaki kroimy w cienkie plastry. Pomidory sparzamy, zdejmujemy z nich skórkę i kroimy na kawałki. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą, układamy na nim warstwę ziemniaków, na niej warstwę cukinii. Oprószamy ziołami prowansalskimi i przykrywamy warstwą pomidorów. Następnie kładziemy na to kolejną warstwę ziemniaków, przyprawioną cukinię i pomidory. W garnuszku przygotowujemy jasną zasmażkę z masła i mąki, wlewamy do niej mleko i mieszamy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Tak przygotowanym sosem zalewamy zapiekankę i wstawiamy ją do piekarnika rozgrzanego na 180 st. C. Pieczemy przez około 30 minut, na 10 minut przed zakończeniem pieczenia zapiekankę posypujemy z wierzchu tartym serem. Zapiekankę podajemy przyozdobioną listkami świeżej bazylii.