Co można zrobić z cukinii? Przepisy nie tylko na słono
Cukinia, ze względu na swój delikatny smak, może być podawana na bardzo wiele sposobów. Doskonale smakuje w towarzystwie pomidorów, świeżego koperku, a także cytryny. Może być również składnikiem wielu ciast – to propozycja zwłaszcza dla tych, którzy poszukują przepisu na idealnie wilgotne wypieki. Co można zrobić z cukinii? Sprawdźcie nasze propozycje.
Spaghetti z cukinii z łososiem – przepis
Składniki (2 porcje):
- ok. 240 g fileta z łososia (2 kawałki),
- spora cukinia,
- 2 ząbki czosnku,
- 10 suszonych pomidorów z zalewy,
- 2 łyżki oliwy,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- szczypta trawy cytrynowej,
- szczypta mielonych nasion kolendry,
- sól i pieprz do smaku
Spaghetti z cukinii z łososiem – sposób przygotowania
Cukinię dokładnie myjemy, obcinamy końcówki i zamieniamy w makaron za pomocą spiralizera (jeśli go nie mamy, można posłużyć się obieraczką do warzyw. Wystarczy poodkrawać cienkie płaty). Przekładamy go na patelnię i dusimy przez 2-3 minuty razem z rozdrobnionym czosnkiem, pokrojonymi na kawałki pomidorami, oliwą i sokiem z cytryny. "Makaron" z cukinii powinien być ciepły, dosyć miękki, ale nie rozgotowany. Wszystko doprawiamy trawą cytrynową, kolendrą, solą i pieprzem. Rybę oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy odrobiną oliwy i smażymy po obu stronach przez kilka minut, aż skórka ładnie się przyrumieni, a środek zetnie. Kawałki ryby podajemy na porcji spaghetti z cukinii z dodatkami.
Cytrynowe muffinki z cukinii – przepis
Muffiny fot. Alena Krut / shutterstock.com
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- jajko,
- pół szklanki cukru,
- pół szklanki mąki ziemniaczanej,
- szklanka cukinii startej na dużych oczkach,
- sok wyciśnięty z jednej cytryny,
- skóra otarta z połowy cytryny,
- 1/3 szklanki oleju roślinnego,
- 4 łyżki gęstego jogurtu lub kefiru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli
Cytrynowe muffinki z cukinii – sposób przygotowania
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce łączymy mokre składniki: jajko, jogurt, cukinię, sok i skórkę z cytryny oraz olej. Następnie mieszamy je rózgą razem z suchymi składnikami, aż powstanie ciasto. W formie na muffiny umieszczamy papilotki, do każdej z nich nalewamy ciasto do połowy wysokości. Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 st. C.
Wskazówka: zamiast soku i skórki z cytryny możemy dodać 3 łyżki kakao lub czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. W ten sposób zrobimy pyszne wilgotne muffiny lub ciasto czekoladowe.
Zapiekanka z cukinią, ziemniakami i pomidorami – przepis
Składniki:
- średnia cukinia,
- 4 duże ugotowane ziemniaki,
- 3 duże pomidory,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- pół litra mleka,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz,
- 100 g tartej mozzarelli,
- odrobina oliwy,
- 2 łyżki ziół prowansalskich,
- listki świeżej bazylii
Zapiekanka z cukinią, ziemniakami i pomidorami – sposób przygotowania
Cukinię i ugotowane ziemniaki kroimy w cienkie plastry. Pomidory sparzamy, zdejmujemy z nich skórkę i kroimy na kawałki. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą, układamy na nim warstwę ziemniaków, na niej warstwę cukinii. Oprószamy ziołami prowansalskimi i przykrywamy warstwą pomidorów. Następnie kładziemy na to kolejną warstwę ziemniaków, przyprawioną cukinię i pomidory. W garnuszku przygotowujemy jasną zasmażkę z masła i mąki, wlewamy do niej mleko i mieszamy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Tak przygotowanym sosem zalewamy zapiekankę i wstawiamy ją do piekarnika rozgrzanego na 180 st. C. Pieczemy przez około 30 minut, na 10 minut przed zakończeniem pieczenia zapiekankę posypujemy z wierzchu tartym serem. Zapiekankę podajemy przyozdobioną listkami świeżej bazylii.
-
Lagun nie taki straszny, jak go malują. Wystarczy mały skok w bok
-
Szyba od piekarnika - nie do doczyszczenia? Błąd. Jeden trik ułatwi zadanie
-
W ząbku czosnku pojawiły się zielone kiełki. Czy można go zjeść? Zdania są podzielone
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
-
Ciasto góra lodowa - klasyczne i bez pieczenia. To hit na każdą okazję [PRZEPISY]
- Grill: jak przygotować się na sezon grillowy? Wybieramy odpowiedni grill
- Grillowany łosoś- poznaj prosty przepis na grillowanego łososia
- Grillowane warzywa- sprawdź, czy nie popełniasz popularnych błędów
- Gubisz się w restauracyjnym menu? Ten quiz rozłoży cię na łopatki
- Wasa prezentuje ulubione przepisy Agnieszki Radwańskiej na zdrowe i lekkie przekąski