Teraz bakłażany są najsmaczniejsze. Co z nich zrobić? Parmezanową zapiekankę Marthy Stewart
Bakłażan - obiad idealny na lato
Bakłażany coraz częściej pojawiają się na naszych talerzach. Lato to okres, kiedy są najsmaczniejsze - warto więc wykorzystać ich potencjał. Nasza dzisiejsza propozycja to parmezanowa zapiekanka z bakłażana według receptury Marthy Stewart, słynnej amerykańskiej bizneswoman i guru kulinariów polskiego pochodzenia. To idealny obiad dla wszystkich, którzy kochają połączenie sera, pomidorów i warzyw.
Parmezanowa zapiekanka z bakłażana według Marthy Stewart
Składniki:
- duży bakłażan (ok. 500 g),
- 3 jajka,
- 500 g pomidorów pokrojonych w kostkę (świeżych lub z puszki)*,
- szklanka tartej mozzarelli,
- pół szklanki tartego parmezanu + 2 łyżki do posypania wierzchu,
- pół szklanki bułki tartej,
- oliwa,
- łyżeczka oregano,
- pół łyżeczki bazylii,
- sól i pieprz do smaku
* Jeśli używacie świeżych pomidorów, sparzcie je najpierw i obierzcie ze skórki - będą delikatniejsze.
Parmezanowa zapiekanka z bakłażana – sposób przygotowania
Bakłażany dokładnie myjemy i kroimy w plastry o grubości około 1 cm. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy do nich oliwę, bułkę tartą oraz parmezan, a także bazylię, oregano, sól i pieprz. Każdy plaster bakłażana zanurzamy w przygotowanej mieszance i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 st. C, aż plastry ładnie się zrumienią. Bakłażana można także usmażyć po obu stronach na oliwie.
Następnie naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy warstwę bakłażana, potem krojone pomidory, kolejną warstwę bakłażana, pomidory i tak dalej, aż do końca składników. Wierzch posypujemy tartą mozzarellą oraz pozostałym parmezanem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Przed podaniem potrawy można poczekać kilkanaście minut - bulgoczący sos jest bardzo gorący. Zapiekankę parmezanową z bakłażanem najlepiej podawać z pokrojoną bagietką.
-
Sałatka jarzynowa na Wielkanoc. Bez niej trudno wyobrazić sobie święta. Mamy przepis
-
Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Będzie odmrażanie gastronomii? Wiceminister rozwoju o możliwości otwarcia knajp. Bardzo ostrożnie