Bakłażany coraz częściej pojawiają się na naszych talerzach. Lato to okres, kiedy są najsmaczniejsze - warto więc wykorzystać ich potencjał. Nasza dzisiejsza propozycja to parmezanowa zapiekanka z bakłażana według receptury Marthy Stewart, słynnej amerykańskiej bizneswoman i guru kulinariów polskiego pochodzenia. To idealny obiad dla wszystkich, którzy kochają połączenie sera, pomidorów i warzyw.
Składniki:
* Jeśli używacie świeżych pomidorów, sparzcie je najpierw i obierzcie ze skórki - będą delikatniejsze.
Bakłażany dokładnie myjemy i kroimy w plastry o grubości około 1 cm. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy do nich oliwę, bułkę tartą oraz parmezan, a także bazylię, oregano, sól i pieprz. Każdy plaster bakłażana zanurzamy w przygotowanej mieszance i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 st. C, aż plastry ładnie się zrumienią. Bakłażana można także usmażyć po obu stronach na oliwie.
Następnie naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy warstwę bakłażana, potem krojone pomidory, kolejną warstwę bakłażana, pomidory i tak dalej, aż do końca składników. Wierzch posypujemy tartą mozzarellą oraz pozostałym parmezanem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Przed podaniem potrawy można poczekać kilkanaście minut - bulgoczący sos jest bardzo gorący. Zapiekankę parmezanową z bakłażanem najlepiej podawać z pokrojoną bagietką.