Gdy macie ochotę na słodki, orzeźwiający napój, wcale nie musicie sięgać po gazowane napoje ze sklepu. Domowa lemoniada brzoskwiniowa jest co najmniej tak samo smaczna, a na dodatek nie zawiera sztucznych barwików i innych dodatków. Jak zrobić lemoniadę brzoskwiniową? Sprawdźcie.
Składniki:
Przygotowanie syropu brzoskwiniowego:
Do rondelka wlewamy 3 szklanki wody, wsypujemy cukier i dodajemy umyte, brzoskwinie pozbawione pestek. Rondelek umieszczamy na kuchence i lemoniadę podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż cukier się rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 2-3 minuty, a potem odstawiamy do wystudzenia. Następnie odcedzamy syrop i przelewamy do butelki lub słoiczka. Przechowujemy go w lodówce w zamkniętym pojemniku maksymalnie przez 2 tygodnie.
Przygotowanie lemoniady brzoskwiniowej:
W dużym garnku łączymy 1 i 1/4 szklanki syropu brzoskwiniowego ze szklanką soku z cytryny i 5 szklankami wody. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki, aby napój się schłodził. Podajemy z kostkami lodu. Lemoniadę w zamkniętym pojemniku można przechowywać przez 4-5 dni.
Wskazówki:
Przygotowaną lemoniadę najlepiej rozlać do foremek do kostek lodu i wstawić do zamrażalnika. Tak przygotowane kostki można wrzucić do szklanki z alkoholem. Do schłodzonej lemoniady można także wlać porcję wódki, ginu lub tequili.