Szukasz słodkiego orzeźwienia? Przygotuj pyszną lemoniadę brzoskwiniową [PRZEPIS]

W upalne dni najchętniej chłodzimy się kąpielą w wodzie, lodami i orzeźwiającą lemoniadą. Pyszny napój można bardzo łatwo przygotować samodzielnie. Wszystkim, którzy szukają słodkiego orzeźwienia, polecamy lemoniadę brzoskwiniową. Jak ją zrobić?

Gdy macie ochotę na słodki, orzeźwiający napój, wcale nie musicie sięgać po gazowane napoje ze sklepu. Domowa lemoniada brzoskwiniowa jest co najmniej tak samo smaczna, a na dodatek nie zawiera sztucznych barwików i innych dodatków. Jak zrobić lemoniadę brzoskwiniową? Sprawdźcie.

Lemoniada brzoskwiniowa – przepis

Składniki:

  • 3 szklanki cukru,
  • 8 szklanek wody,
  • 10 dojrzałych brzoskwiń,
  • szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Lemoniada brzoskwiniowa – sposób przygotowania

Przygotowanie syropu brzoskwiniowego:

Do rondelka wlewamy 3 szklanki wody, wsypujemy cukier i dodajemy umyte, brzoskwinie pozbawione pestek. Rondelek umieszczamy na kuchence i lemoniadę podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż cukier się rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 2-3 minuty, a potem odstawiamy do wystudzenia. Następnie odcedzamy syrop i przelewamy do butelki lub słoiczka. Przechowujemy go w lodówce w zamkniętym pojemniku maksymalnie przez 2 tygodnie.

Przygotowanie lemoniady brzoskwiniowej:

W dużym garnku łączymy 1 i 1/4 szklanki syropu brzoskwiniowego ze szklanką soku z cytryny i 5 szklankami wody. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki, aby napój się schłodził. Podajemy z kostkami lodu. Lemoniadę w zamkniętym pojemniku można przechowywać przez 4-5 dni.

Zobacz wideo Szukasz orzeźwienia? Sprawdź też chia fresca!

Wskazówki:

  • Do lemoniady najlepiej wybrać bardzo dojrzałe brzoskwinie z czerwoną skórką,
  • mieszanie różnych odmian brzoskwiń nie wpłynie negatywnie na smak napoju,
  • brzoskwinie wyjęte z syropu najlepiej wykorzystać do przygotowania ciasta lub jako dodatek do owsianki czy jogurtu,
  • sok z cytryny, który był wyciśnięty wcześniej, może sprawić, że syrop będzie niesmaczny - lepiej użyć świeżego,
  • można także użyć pulpy cytrynowej - to ciekawy dodatek do lemoniady, jeśli lubicie kwaskowaty smak,
  • jeśli lemoniada jest zbyt słodka, dodajcie więcej wody lub kostki lodu. Jeżeli obawiacie się, że kostki lodu za bardzo ją rozwodnią, wrzućcie zamrożone winogrona.

Lemoniada brzoskwiniowa - jak urozmaicić jej smak?

  • Podczas robienia syropu można dodać truskawki, maliny lub jagody,
  • zamiast wody z kranu użycie wody gazowanej,
  • dodatek ziół nada napojowi ciekawy aromat,
  • wanilia, imbir, goździki czy odrobina chilli również wzbogacą smak lemoniady.

A może... orzeźwiający drink na bazie lemoniady?

Przygotowaną lemoniadę najlepiej rozlać do foremek do kostek lodu i wstawić do zamrażalnika. Tak przygotowane kostki można wrzucić do szklanki z alkoholem. Do schłodzonej lemoniady można także wlać porcję wódki, ginu lub tequili.