Szukasz słodkiego orzeźwienia? Przygotuj pyszną lemoniadę brzoskwiniową [PRZEPIS]
Gdy macie ochotę na słodki, orzeźwiający napój, wcale nie musicie sięgać po gazowane napoje ze sklepu. Domowa lemoniada brzoskwiniowa jest co najmniej tak samo smaczna, a na dodatek nie zawiera sztucznych barwików i innych dodatków. Jak zrobić lemoniadę brzoskwiniową? Sprawdźcie.
Lemoniada brzoskwiniowa – przepis
Składniki:
- 3 szklanki cukru,
- 8 szklanek wody,
- 10 dojrzałych brzoskwiń,
- szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Lemoniada brzoskwiniowa – sposób przygotowania
Przygotowanie syropu brzoskwiniowego:
Do rondelka wlewamy 3 szklanki wody, wsypujemy cukier i dodajemy umyte, brzoskwinie pozbawione pestek. Rondelek umieszczamy na kuchence i lemoniadę podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż cukier się rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 2-3 minuty, a potem odstawiamy do wystudzenia. Następnie odcedzamy syrop i przelewamy do butelki lub słoiczka. Przechowujemy go w lodówce w zamkniętym pojemniku maksymalnie przez 2 tygodnie.
Przygotowanie lemoniady brzoskwiniowej:
W dużym garnku łączymy 1 i 1/4 szklanki syropu brzoskwiniowego ze szklanką soku z cytryny i 5 szklankami wody. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki, aby napój się schłodził. Podajemy z kostkami lodu. Lemoniadę w zamkniętym pojemniku można przechowywać przez 4-5 dni.
Wskazówki:
- Do lemoniady najlepiej wybrać bardzo dojrzałe brzoskwinie z czerwoną skórką,
- mieszanie różnych odmian brzoskwiń nie wpłynie negatywnie na smak napoju,
- brzoskwinie wyjęte z syropu najlepiej wykorzystać do przygotowania ciasta lub jako dodatek do owsianki czy jogurtu,
- sok z cytryny, który był wyciśnięty wcześniej, może sprawić, że syrop będzie niesmaczny - lepiej użyć świeżego,
- można także użyć pulpy cytrynowej - to ciekawy dodatek do lemoniady, jeśli lubicie kwaskowaty smak,
- jeśli lemoniada jest zbyt słodka, dodajcie więcej wody lub kostki lodu. Jeżeli obawiacie się, że kostki lodu za bardzo ją rozwodnią, wrzućcie zamrożone winogrona.
Lemoniada brzoskwiniowa - jak urozmaicić jej smak?
- Podczas robienia syropu można dodać truskawki, maliny lub jagody,
- zamiast wody z kranu użycie wody gazowanej,
- dodatek ziół nada napojowi ciekawy aromat,
- wanilia, imbir, goździki czy odrobina chilli również wzbogacą smak lemoniady.
A może... orzeźwiający drink na bazie lemoniady?
Przygotowaną lemoniadę najlepiej rozlać do foremek do kostek lodu i wstawić do zamrażalnika. Tak przygotowane kostki można wrzucić do szklanki z alkoholem. Do schłodzonej lemoniady można także wlać porcję wódki, ginu lub tequili.
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku