Jak zrobić pomidory w słoikach? Mamy przepisy i garść porad
Pomidory na zimę
Mówi się, że zimą pomidory powinny znajdować się na dziale z wodą. Niestety poza sezonem większość z nich jest słabej jakości i rzeczywiście – są tak wodniste, że prawie nie mają smaku. Zamiast ubolewać nad ich jakością, przygotuj pyszne pomidory w słoikach w sezonie i wykorzystuj je do różnych potraw przez cały rok. Sprawdź nasz przepis na pomidory w słoikach.
Pomidory w słoikach w całości - przepis
Składniki:
- 5 kg pomidorów,
- sól (po łyżeczce do każdego słoika)
Pomidory w słoikach w całości – sposób przygotowania
Pomidory dokładnie myjemy, większe kroimy na ćwiartki, a mniejsze na połówki. Następnie ciasno upychamy je w słoikach. Do każdego słoika wsypujemy sól i mocno zakręcamy. Potem słoiki pasteryzujemy: wstawiamy je do dużego garnka wyłożonego ściereczką lub ręcznikiem kuchennym i zalewamy wodą. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i podgrzewamy jeszcze przez około 30 minut. Po tym czasie wyłączamy kuchenkę i pozwalamy słoikom wystygnąć.
Pomidory w słoikach w całości - przepis fot. Iakov Filimonov / shutterstock.com
Wskazówka: Niewielkie pomidory (również koktajlowe) można zapasteryzować w całości. Do pomidorów nie przygotowujemy żadnej zalewy – podczas gotowania powstanie sos z soku i miąższu pomidorowego, który spełni jej funkcję.
Pomidory na zimę: gładki przecier – przepis
Składniki:
- 5 kg pomidorów,
- 25 g soli,
- 2 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego lub aromatycznego kolorowego),
opcjonalnie: ulubione suszone bądź świeże przyprawy, np. gałązki bazylii, oregano czy tymianku
Pomidory na zimę: gładki przecier – sposób przygotowania
Pomidory dokładnie myjemy i kroimy na części. Następnie umieszczamy je w dużym garnku i gotujemy, aż rozpadną się i powstanie nierównomierna masa. Po kilku minutach gotowania wyłączamy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy pomidory wystygną, bierzemy drugi garnek, stawiamy na nim gęste sitko i przecieramy przez nie zagotowane pomidory. Pozostałe nasiona, korzonki i skórki możemy odrzucić. Gładki przecier dobrze mieszamy, zagotowujemy, dodajemy sól, pieprz i inne przyprawy. Mieszamy i przelewamy do umytych, wyparzonych słoików. Słoiki mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem, w razie potrzeby pasteryzujemy.
Jak zrobić pomidory w słoikach? Kilka praktycznych porad
- Do przygotowania pomidorów na zimę wybieramy mięsiste pomidory o niewielkiej zawartości wody. Dobrze sprawdzą się pomidory lima oraz malinowe,
- wybieramy tylko pomidory nieuszkodzone, bez nadgniłych części,
- pamiętamy o dobrym przygotowaniu słoików – należy je dokładnie umyć i wyparzyć przed pasteryzowaniem,
- pomidory w słoikach i przecier na zimę przechowujemy w chłodnym, zacienionym miejscu. Po otworzeniu słoika wykorzystujemy jego zawartość w ciągu 1-2 dni,
- pomidory w słoikach są rewelacyjną bazą do gęstych zup pomidorowych, domowych sosów, leczo, zapiekanek warzywnych.
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku