Mówi się, że zimą pomidory powinny znajdować się na dziale z wodą. Niestety poza sezonem większość z nich jest słabej jakości i rzeczywiście – są tak wodniste, że prawie nie mają smaku. Zamiast ubolewać nad ich jakością, przygotuj pyszne pomidory w słoikach w sezonie i wykorzystuj je do różnych potraw przez cały rok. Sprawdź nasz przepis na pomidory w słoikach.
Składniki:
Pomidory dokładnie myjemy, większe kroimy na ćwiartki, a mniejsze na połówki. Następnie ciasno upychamy je w słoikach. Do każdego słoika wsypujemy sól i mocno zakręcamy. Potem słoiki pasteryzujemy: wstawiamy je do dużego garnka wyłożonego ściereczką lub ręcznikiem kuchennym i zalewamy wodą. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i podgrzewamy jeszcze przez około 30 minut. Po tym czasie wyłączamy kuchenkę i pozwalamy słoikom wystygnąć.
Pomidory w słoikach w całości - przepis fot. Iakov Filimonov / shutterstock.com
Wskazówka: Niewielkie pomidory (również koktajlowe) można zapasteryzować w całości. Do pomidorów nie przygotowujemy żadnej zalewy – podczas gotowania powstanie sos z soku i miąższu pomidorowego, który spełni jej funkcję.
Składniki:
opcjonalnie: ulubione suszone bądź świeże przyprawy, np. gałązki bazylii, oregano czy tymianku
Pomidory dokładnie myjemy i kroimy na części. Następnie umieszczamy je w dużym garnku i gotujemy, aż rozpadną się i powstanie nierównomierna masa. Po kilku minutach gotowania wyłączamy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy pomidory wystygną, bierzemy drugi garnek, stawiamy na nim gęste sitko i przecieramy przez nie zagotowane pomidory. Pozostałe nasiona, korzonki i skórki możemy odrzucić. Gładki przecier dobrze mieszamy, zagotowujemy, dodajemy sól, pieprz i inne przyprawy. Mieszamy i przelewamy do umytych, wyparzonych słoików. Słoiki mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem, w razie potrzeby pasteryzujemy.