Jak zrobić pomidory w słoikach? Mamy przepisy i garść porad

Sezon na pomidory to nie tylko doskonały czas na jedzenie świeżych pomidorów, lecz także na przygotowywanie przetworów na zimę. Pomidory w słoikach można wykorzystywać do różnych dań i sosów przez cały rok. Jak zrobić pomidory w słoikach? Wszystko wyjaśniamy.

Pomidory na zimę

Mówi się, że zimą pomidory powinny znajdować się na dziale z wodą. Niestety poza sezonem większość z nich jest słabej jakości i rzeczywiście – są tak wodniste, że prawie nie mają smaku. Zamiast ubolewać nad ich jakością, przygotuj pyszne pomidory w słoikach w sezonie i wykorzystuj je do różnych potraw przez cały rok. Sprawdź nasz przepis na pomidory w słoikach.

Pomidory w słoikach w całości - przepis

Składniki:

  • 5 kg pomidorów,
  • sól (po łyżeczce do każdego słoika)

Pomidory w słoikach w całości – sposób przygotowania

Pomidory dokładnie myjemy, większe kroimy na ćwiartki, a mniejsze na połówki. Następnie ciasno upychamy je w słoikach. Do każdego słoika wsypujemy sól i mocno zakręcamy. Potem słoiki pasteryzujemy: wstawiamy je do dużego garnka wyłożonego ściereczką lub ręcznikiem kuchennym i zalewamy wodą. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i podgrzewamy jeszcze przez około 30 minut. Po tym czasie wyłączamy kuchenkę i pozwalamy słoikom wystygnąć.

Pomidory w słoikach w całości - przepisPomidory w słoikach w całości - przepis fot. Iakov Filimonov / shutterstock.com

Wskazówka: Niewielkie pomidory (również koktajlowe) można zapasteryzować w całości. Do pomidorów nie przygotowujemy żadnej zalewy – podczas gotowania powstanie sos z soku i miąższu pomidorowego, który spełni jej funkcję.

Pomidory na zimę: gładki przecier – przepis

Składniki:

  • 5 kg pomidorów,
  • 25 g soli,
  • 2 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego lub aromatycznego kolorowego),

opcjonalnie: ulubione suszone bądź świeże przyprawy, np. gałązki bazylii, oregano czy tymianku

Pomidory na zimę: gładki przecier – sposób przygotowania

Pomidory dokładnie myjemy i kroimy na części. Następnie umieszczamy je w dużym garnku i gotujemy, aż rozpadną się i powstanie nierównomierna masa. Po kilku minutach gotowania wyłączamy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy pomidory wystygną, bierzemy drugi garnek, stawiamy na nim gęste sitko i przecieramy przez nie zagotowane pomidory. Pozostałe nasiona, korzonki i skórki możemy odrzucić. Gładki przecier dobrze mieszamy, zagotowujemy, dodajemy sól, pieprz i inne przyprawy. Mieszamy i przelewamy do umytych, wyparzonych słoików. Słoiki mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem, w razie potrzeby pasteryzujemy.

Zobacz wideo Zobacz także: Domowy sos pomidorowy w słoiczku. Idealny do pizzy i makaronu.

Jak zrobić pomidory w słoikach? Kilka praktycznych porad

  • Do przygotowania pomidorów na zimę wybieramy mięsiste pomidory o niewielkiej zawartości wody. Dobrze sprawdzą się pomidory lima oraz malinowe,
  • wybieramy tylko pomidory nieuszkodzone, bez nadgniłych części,
  • pamiętamy o dobrym przygotowaniu słoików – należy je dokładnie umyć i wyparzyć przed pasteryzowaniem,
  • pomidory w słoikach i przecier na zimę przechowujemy w chłodnym, zacienionym miejscu. Po otworzeniu słoika wykorzystujemy jego zawartość w ciągu 1-2 dni,
  • pomidory w słoikach są rewelacyjną bazą do gęstych zup pomidorowych, domowych sosów, leczo, zapiekanek warzywnych.