Jak zrobić domowy sorbet owocowy? Wbrew pozorom nie wystarczy rozgniecenie owoców i ich zamrożenie. Niemniej jednak domowy sorbet owocowy przygotowuje się bardzo łatwo. Potrzebujemy do niego trzech składników: owoców, cukru i soku z cytryny. Sprawdźcie, jak zrobić domowy sorbet z owoców i delektujcie się nim w upalne letnie dni!
Domowy sorbet owocowy – przepis
Składniki:
Opcjonalnie: 2-3 łyżki wody
Domowy sorbet owocowy – sposób przygotowania
Truskawki dokładnie myjemy, przebieramy i usuwamy ich szypułki. Następnie blendujemy je w misce na gładką masę.
Do rondelka wsypujemy cukier i wlewamy sok z cytryny, podgrzewamy i rozpuszczamy, aż powstanie gęsty syrop. Wtedy zdejmujemy go z kuchenki i odstawiamy do wystudzenia. Gotowy do użycia syrop powinien mieć temperaturę pokojową lub być zimniejszy.
Gdy syrop ostygnie, łączymy go z truskawkami. Wszystko przelewamy do pojemnika (najlepiej użyć około litrowego pojemnika po lodach – wcześniej dokładnie umytego i wysuszonego) i wstawiamy do zamrażalnika. Po około dwóch godzinach wyjmujemy masę i ponownie ją blendujemy. Wstawiamy lody do lodówki, po godzinie blendujemy jeszcze raz, a po dwóch godzinach znów. Po około 2 godzinach lody są gotowe do spożycia i można je łatwo nakładać.
Domowy sorbet owocowy – wskazówki
1. Blendowania sorbetu nie należy pomijać – dzięki niemu poprawi się konsystencja lodów. W przeciwnym razie masa pozostanie twarda i zbita, niemożliwa do formowania.
2. W zależności od tego, jakie owoce wykorzystujemy do zrobienia sorbetu, możemy modyfikować ilość soku oraz cukru. W wypadku soczystego arbuza należy dodać nieco mniej soku z cytryny, może też nie być potrzebne tyle cukru. Jeśli przyrządzamy lody ze świeżych malin, mogą wymagać więcej cukru, w ich wypadku kwaśny sok cytrynowy najlepiej zamienić na wodę i zwiększyć jej ilość.
3. Domowy sorbet owocowy można przygotować również jako lody na patyku lub w formie wielosmakowych lodów w kubeczkach. Po ostatnim zblendowaniu umieszczamy je w pojemnikach, wkładamy patyczki i wstawiamy do zamrażalnika. Lody na patyku będą gotowe nieco szybciej. Aby przyrządzić wielosmakowe lody, należy przygotować dwa smaki według powyższej receptury, a następnie zmrożoną masę nakładać do foremek naprzemiennie.
Domowy sorbet z mrożonych owoców – jak zrobić?
Przygotowanie domowego sorbetu z mrożonych owoców jest jeszcze prostsze, ale przyda się do niego mocny blender kielichowy. Zamrożone owoce umieszczamy w kielichu, dodajemy cukier (oraz inne dodatki, na przykład świeżą miętę, melisę, sok z cytryny bądź z pomarańczy) i blendujemy. Takie lody podajemy od razu.