Domowy sorbet owocowy? Prosta sprawa! Przygotuj trzy składniki i trochę czasu [PRZEPIS]

Domowy sorbet owocowy pomaga schłodzić się w upalny dzień. Zamiast pędzić po lody do sklepu czy lodziarni, sprawdźcie, czy macie trochę owoców. I co jeszcze? Wszystko wyjaśniamy w przepisie!

Jak zrobić domowy sorbet owocowy? Wbrew pozorom nie wystarczy rozgniecenie owoców i ich zamrożenie. Niemniej jednak domowy sorbet owocowy przygotowuje się bardzo łatwo. Potrzebujemy do niego trzech składników: owoców, cukru i soku z cytryny. Sprawdźcie, jak zrobić domowy sorbet z owoców i delektujcie się nim w upalne letnie dni!

Domowy sorbet owocowy – przepis

Składniki:

  • ½ kg truskawek lub innych owoców,
  • ½ szklanki cukru,
  • sok świeżo wyciśnięty z 1 cytryny

Opcjonalnie: 2-3 łyżki wody

Domowy sorbet owocowy – sposób przygotowania

Truskawki dokładnie myjemy, przebieramy i usuwamy ich szypułki. Następnie blendujemy je w misce na gładką masę.

Do rondelka wsypujemy cukier i wlewamy sok z cytryny, podgrzewamy i rozpuszczamy, aż powstanie gęsty syrop. Wtedy zdejmujemy go z kuchenki i odstawiamy do wystudzenia. Gotowy do użycia syrop powinien mieć temperaturę pokojową lub być zimniejszy.

Gdy syrop ostygnie, łączymy go z truskawkami. Wszystko przelewamy do pojemnika (najlepiej użyć około litrowego pojemnika po lodach – wcześniej dokładnie umytego i wysuszonego) i wstawiamy do zamrażalnika. Po około dwóch godzinach wyjmujemy masę i ponownie ją blendujemy. Wstawiamy lody do lodówki, po godzinie blendujemy jeszcze raz, a po dwóch godzinach znów. Po około 2 godzinach lody są gotowe do spożycia i można je łatwo nakładać.

Domowy sorbet owocowy – wskazówki

1.     Blendowania sorbetu nie należy pomijać – dzięki niemu poprawi się konsystencja lodów. W przeciwnym razie masa pozostanie twarda i zbita, niemożliwa do formowania.

2.     W zależności od tego, jakie owoce wykorzystujemy do zrobienia sorbetu, możemy modyfikować ilość soku oraz cukru. W wypadku soczystego arbuza należy dodać nieco mniej soku z cytryny, może też nie być potrzebne tyle cukru. Jeśli przyrządzamy lody ze świeżych malin, mogą wymagać więcej cukru, w ich wypadku kwaśny sok cytrynowy najlepiej zamienić na wodę i zwiększyć jej ilość.

3.     Domowy sorbet owocowy można przygotować również jako lody na patyku lub w formie wielosmakowych lodów w kubeczkach. Po ostatnim zblendowaniu umieszczamy je w pojemnikach, wkładamy patyczki i wstawiamy do zamrażalnika. Lody na patyku będą gotowe nieco szybciej. Aby przyrządzić wielosmakowe lody, należy przygotować dwa smaki według powyższej receptury, a następnie zmrożoną masę nakładać do foremek naprzemiennie. 

Domowy sorbet z mrożonych owoców – jak zrobić?

Przygotowanie domowego sorbetu z mrożonych owoców jest jeszcze prostsze, ale przyda się do niego mocny blender kielichowy. Zamrożone owoce umieszczamy w kielichu, dodajemy cukier (oraz inne dodatki, na przykład świeżą miętę, melisę, sok z cytryny bądź z pomarańczy) i blendujemy. Takie lody podajemy od razu. 

Zobacz wideo
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.