Masz zapas jagód? Przygotuj najlepsze muffiny na świecie i zgarniaj same pochwały

Czy jeśli zrobiliście już jagodzianki, ciasto jogurtowe i makaron z jagodami, możecie uznać sezon na jagody za zamknięty? Absolutnie nie! Dziś mamy dla Was przepis na pyszne muffiny z jagodami. Sprawdźcie, jak je zrobić!

Jagody to jedne z naszych ulubionych owoców lata. Smakują idealnie w wypiekach, z makaronem i wyjadane prosto z talerza. Kupiliście jagody i macie ochotę na coś innego niż tradycyjne jagodzianki? Zróbcie muffinki z jagodami! Podpowiadamy, jak je przygotować.

Jagodowe muffiny – przepis

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 250 g jagód (świeżych lub mrożonych),
  • 100 g cukru,
  • 1 duże jajko,
  • 70 g masła,
  • ¾ szklanki jogurtu lub kwaśnej śmietany,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 3 łyżki brązowego cukru,
  • skórka otarta z ½ cytryny*

*Najlepiej użyć cytryn ekologicznych. Skórka cytryn tradycyjnych nie nadaje się do spożycia ze względu na zabezpieczenie środkiem grzybobójczym. Jeśli nie macie do takich dostępu, dodajcie trochę soku wyciśniętego z cytryny bądź kilka kropli aromatu.

Jagodowe muffiny – sposób przygotowania

Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostudzenia. Następnie wlewamy je do dużej miski, dodajemy skórkę z cytryny, cukier, jogurt bądź śmietanę i 1 jajko. Wszystko łączymy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól i wsypujemy mąkę. Mieszamy, używając robota kuchennego. Następnie wsypujemy umyte i oczyszczone jagody (jeśli używamy jagód mrożonych, nie ma potrzeby rozmrażania ich) i wszystko mieszamy drewnianą łyżką.

Ciasto przekładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami lub natłuszczonej i podsypanej bułką tartą. Każdą porcję ciasta oprószamy odrobiną brązowego cukru. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 25-30 minut, aż wierzch się przyrumieni. Po upieczeniu odstawiamy na 10 minut, by muffinki nieco ostygły.

Babeczki są przepyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Czy jagody, które puściły sok, można wykorzystać do muffinów?

Kupiliście zapas jagód i część z nich zdążyła puścić sok i nieco zwiędnąć? Zróbcie pyszne muffinki z przepysznym sosem jagodowym! Zamiast dodawać owoce do ciasta, trzeba zrobić z nich gęsty sos.

Muffiny z sosem jagodowym – jak zrobić?

Jagody, które puściły sok, przełóżcie (razem z sokiem) do rondelka, dodajcie 3-4 łyżki cukru i mieszajcie, aż owoce się rozpadną i powstanie sos. Odstawcie go do wystudzenia. Po przestudzeniu możecie dodać łyżkę mąki ziemniaczanej.

Przygotujcie ciasto – użyjcie podobnych składników, co w powyższym przepisie. Dodajcie tylko trochę mniej cukru (sos będzie słodki, więc bez tej zmiany muffinki mogą być po prostu zbyt słodkie) i zamiast jogurtu użyjcie mleka. 

Ciasto powinno być trochę rzadsze. Sosu jagodowego oczywiście nie mieszamy z ciastem. Do foremek na muffiny wlewamy ciasto do ½ wysokości, a następnie nakładamy porcję sosu jagodowego i przykrywamy ciastem. Tak przygotowane muffinki również pieczemy przez około pół godziny w temperaturze 180 stopni C.

Zobacz wideo
Copyright © Agora SA