Jagody to jedne z naszych ulubionych owoców lata. Smakują idealnie w wypiekach, z makaronem i wyjadane prosto z talerza. Kupiliście jagody i macie ochotę na coś innego niż tradycyjne jagodzianki? Zróbcie muffinki z jagodami! Podpowiadamy, jak je przygotować.
Jagodowe muffiny – przepis
Składniki:
*Najlepiej użyć cytryn ekologicznych. Skórka cytryn tradycyjnych nie nadaje się do spożycia ze względu na zabezpieczenie środkiem grzybobójczym. Jeśli nie macie do takich dostępu, dodajcie trochę soku wyciśniętego z cytryny bądź kilka kropli aromatu.
Jagodowe muffiny – sposób przygotowania
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostudzenia. Następnie wlewamy je do dużej miski, dodajemy skórkę z cytryny, cukier, jogurt bądź śmietanę i 1 jajko. Wszystko łączymy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól i wsypujemy mąkę. Mieszamy, używając robota kuchennego. Następnie wsypujemy umyte i oczyszczone jagody (jeśli używamy jagód mrożonych, nie ma potrzeby rozmrażania ich) i wszystko mieszamy drewnianą łyżką.
Ciasto przekładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami lub natłuszczonej i podsypanej bułką tartą. Każdą porcję ciasta oprószamy odrobiną brązowego cukru. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 25-30 minut, aż wierzch się przyrumieni. Po upieczeniu odstawiamy na 10 minut, by muffinki nieco ostygły.
Babeczki są przepyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Czy jagody, które puściły sok, można wykorzystać do muffinów?
Kupiliście zapas jagód i część z nich zdążyła puścić sok i nieco zwiędnąć? Zróbcie pyszne muffinki z przepysznym sosem jagodowym! Zamiast dodawać owoce do ciasta, trzeba zrobić z nich gęsty sos.
Muffiny z sosem jagodowym – jak zrobić?
Jagody, które puściły sok, przełóżcie (razem z sokiem) do rondelka, dodajcie 3-4 łyżki cukru i mieszajcie, aż owoce się rozpadną i powstanie sos. Odstawcie go do wystudzenia. Po przestudzeniu możecie dodać łyżkę mąki ziemniaczanej.
Przygotujcie ciasto – użyjcie podobnych składników, co w powyższym przepisie. Dodajcie tylko trochę mniej cukru (sos będzie słodki, więc bez tej zmiany muffinki mogą być po prostu zbyt słodkie) i zamiast jogurtu użyjcie mleka.
Ciasto powinno być trochę rzadsze. Sosu jagodowego oczywiście nie mieszamy z ciastem. Do foremek na muffiny wlewamy ciasto do ½ wysokości, a następnie nakładamy porcję sosu jagodowego i przykrywamy ciastem. Tak przygotowane muffinki również pieczemy przez około pół godziny w temperaturze 180 stopni C.