Pieczecie jeszcze domowy chleb? Gdy spróbujecie chleba z kiszoną kapustą, na pewno znowu zaczniecie!

Pamiętacie jeszcze, jak kilka miesięcy temu w sklepach brakowało drożdży i mąki żytniej, bo wszyscy zaczęli piec własny chleb? Dziś pieką już tylko najwytrwalsi. Dziś mamy dla was przepis na chleb z kiszoną kapustą. Świetnie się sprawdzi zarówno do kanapek, jak i jako dodatek do różnych dań!

Do niedawna mnóstwo osób samodzielnie piekło chleb. Teraz piekarnie i sklepy funkcjonują niemal bez ograniczeń, więc wiele osób przestało to robić. Wypróbujcie nasz przepis na chleb z kiszoną kapustą, a na pewno znów zaczniecie piec!

Przepis na chleb z kiszoną kapustą na drożdżach

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki razowej,
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży,
  • 1 szklanka kiszonej kapusty,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  •  łyżka kminku,
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 1-2 łyżki soli (w zależności od tego, jak słona jest kapusta)

Chleb z kiszoną kapustą na drożdżach – sposób przygotowania

Do niedużej miski wsypujemy dwie łyżki mąki, suche drożdże, szczyptę soli oraz płynny miód. Zalewamy ciepłą wodą, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Do dużej miski wsypujemy obie mąki, kminek, czosnek i pozostałą sól. Kiszoną kapustę szatkujemy bardzo drobno i przekładamy do miski z suchymi składnikami. Dodajemy rozczyn, wlewamy olej i wszystko mieszamy. Wyrabiamy ciasto, a następnie przekładamy je do formy wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny, by wyrosło. Po tym czasie wstawiamy formę z chlebem do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez około 35 minut, aż skórka ładnie się zrumieni.

Przepis na chleb z kiszoną kapustą na zakwasie

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej,
  • 150 g mąki razowej,
  • 150 g aktywnego zakwasu przyrządzonego z mąki żytniej,
  • 150 g kiszonej kapusty,
  • 200 ml ciepłej wody,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • łyżka soli,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżka kminku


Chleb z kiszoną kapustą na zakwasie – sposób przygotowania

Kapustę odsączamy z nadmiaru soku i drobno szatkujemy. Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy zakwas, kapustę, olej, sól, cukier i kminek. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy przez kilka minut. Przekładamy ciasto do formy do pieczenia chleba i nakrywamy je czystą ściereczką. Odstawiamy na około 2 godziny, aby wyrosło. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C i pieczemy chleb przez około 1 godzinę, aż skórka będzie rumiana.

Wskazówka: ilość soli warto dostosować do smaku kapusty - jeśli jest bardzo słona, nie należy za bardzo dosalać ciasto. Jeśli zaś chcecie przygotować chleb z małą ilością soli, kapustę można wypłukać na sitku. Trzeba pamiętać, by ją dobrze odsączyć z nadmiaru wody.

Chleb z kiszoną kapustą - z czym jeść?

Chleb z kiszoną kapustą można jeść tak jak chleb tradycyjny - wystarczy przyrządzić z niego kanapki z ulubionymi składnikami. Można z niego zrobić również grzanki, na przykład z wędzonym serem. Taki chleb jest także doskonałym dodatkiem do kremowych zup, bigosu i gulaszy. Wtedy najlepiej podawać go na ciepło.

Zobacz wideo