Pieczecie jeszcze domowy chleb? Gdy spróbujecie chleba z kiszoną kapustą, na pewno znowu zaczniecie!
Do niedawna mnóstwo osób samodzielnie piekło chleb. Teraz piekarnie i sklepy funkcjonują niemal bez ograniczeń, więc wiele osób przestało to robić. Wypróbujcie nasz przepis na chleb z kiszoną kapustą, a na pewno znów zaczniecie piec!
Przepis na chleb z kiszoną kapustą na drożdżach
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka mąki razowej,
- 3 łyżeczki suszonych drożdży,
- 1 szklanka kiszonej kapusty,
- 1 szklanka ciepłej wody,
- łyżka kminku,
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 1-2 łyżki soli (w zależności od tego, jak słona jest kapusta)
Chleb z kiszoną kapustą na drożdżach – sposób przygotowania
Do niedużej miski wsypujemy dwie łyżki mąki, suche drożdże, szczyptę soli oraz płynny miód. Zalewamy ciepłą wodą, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Do dużej miski wsypujemy obie mąki, kminek, czosnek i pozostałą sól. Kiszoną kapustę szatkujemy bardzo drobno i przekładamy do miski z suchymi składnikami. Dodajemy rozczyn, wlewamy olej i wszystko mieszamy. Wyrabiamy ciasto, a następnie przekładamy je do formy wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny, by wyrosło. Po tym czasie wstawiamy formę z chlebem do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez około 35 minut, aż skórka ładnie się zrumieni.
Przepis na chleb z kiszoną kapustą na zakwasie
Składniki:
- 350 g mąki pszennej,
- 150 g mąki razowej,
- 150 g aktywnego zakwasu przyrządzonego z mąki żytniej,
- 150 g kiszonej kapusty,
- 200 ml ciepłej wody,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- łyżka soli,
- łyżeczka cukru,
- łyżka kminku
Chleb z kiszoną kapustą na zakwasie – sposób przygotowania
Kapustę odsączamy z nadmiaru soku i drobno szatkujemy. Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy zakwas, kapustę, olej, sól, cukier i kminek. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy przez kilka minut. Przekładamy ciasto do formy do pieczenia chleba i nakrywamy je czystą ściereczką. Odstawiamy na około 2 godziny, aby wyrosło. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C i pieczemy chleb przez około 1 godzinę, aż skórka będzie rumiana.
Wskazówka: ilość soli warto dostosować do smaku kapusty - jeśli jest bardzo słona, nie należy za bardzo dosalać ciasto. Jeśli zaś chcecie przygotować chleb z małą ilością soli, kapustę można wypłukać na sitku. Trzeba pamiętać, by ją dobrze odsączyć z nadmiaru wody.
Chleb z kiszoną kapustą - z czym jeść?
Chleb z kiszoną kapustą można jeść tak jak chleb tradycyjny - wystarczy przyrządzić z niego kanapki z ulubionymi składnikami. Można z niego zrobić również grzanki, na przykład z wędzonym serem. Taki chleb jest także doskonałym dodatkiem do kremowych zup, bigosu i gulaszy. Wtedy najlepiej podawać go na ciepło.
-
Marchewki pokryły się białym nalotem lub czarnymi plamami? Wyjaśniamy, co to znaczy i czy można je jeść
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
-
Dziennikarz z USA zdradza przepis na kopytka. Bardzo podobny do "naszego", ale jest różnica
- Kiełbasa kiełbasie nierówna. Jak kupić taką dobrej jakości? Co z parówkami? Są warte złej sławy? Sprawdzamy
- Domowy kompostownik z dżdżownicami i zmywaki robione na drutach - nietypowe pomysły na typowe problemy ekologiczne
- Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
- Złota Wiśnia i Śliwka Nałęczowska - dla najbliższych sercu
- Śniadanie musi być - o tym, dlaczego śniadanie to podstawa