Pampushki, czyli ziemniaczane pierogi z farszem, to danie pochodzące z kuchni rosyjskiej. Jeśli zostało wam trochę ugotowanych ziemniaków z poprzedniego obiadu, to doskonały pretekst, by zrobić tę potrawę. Pampushki można jeść w wielu różnych wersjach smakowych – zarówno z nadzieniem na słono, jak i na słodko. Dziś przedstawiamy wam przepis na pampushki z farszem twarogowym. Jak je przygotować? Mamy dwa sposoby!
Smażone pampushki z farszem twarogowym – przepis
Składniki:
Na ciasto:
Na farsz:
Dodatki: posiekany szczypiorek (2-3 łyżki) lub granulowany czosnek (1 łyżka), cząber (1 łyżka), inne ulubione przyprawy.
Do smażenia: masło klarowane, oliwa lub olej rzepakowy.
Smażone pampushki z farszem twarogowym – sposób przygotowania
Przygotowujemy ciasto: ugotowane ziemniaki rozgniatamy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę. Surowe ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach i odstawiamy, aby puściły jak najwięcej soku, który następnie odlewamy. Obie porcje ziemniaków przekładamy do miski i mieszamy z dodatkiem soli i pieprzu.
Przygotowujemy farsz: twaróg mieszamy z żółtkiem oraz dodatkami – szczypiorkiem bądź czosnkiem, cząbrem i przyprawami. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Przygotowujemy pampushki: z masy formujemy kule wielkości jajka. Palcem bądź łyżeczką robimy w nich wgłębienie i nakładamy farsz, a potem zaklejamy. Pampushki lekko spłaszczamy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu po obu stronach, aż ładnie się zrumienią. Podajemy na gorąco.
Gotowane pampushki z farszem twarogowym – przepis
Jeżeli ograniczacie smażone potrawy, lepszym pomysłem będą pampushki gotowane. Jak je zrobić?
Składniki:
Na ciasto:
Na farsz:
Gotowane pampushki – sposób przygotowania
Oba rodzaje ziemniaków przygotowujemy jak w powyższym przepisie. Gdy połączymy je, wbijamy jajka i dokładnie mieszamy masę. Twaróg łączymy z żółtkiem i dodatkami. Z masy ziemniaczanej formujemy kulki, robimy w nich wgłębienia i nakładamy farsz, następnie zaklejamy. W dużym garnku gotujemy wodę z solą. Wkładamy po 3-4 pampushki i gotujemy przez kilka minut po wypłynięciu na powierzchnię. Podajemy na gorąco.
Wskazówki:
- gotowane pampushki można także przyrządzić na słodko. Dodajcie do nich truskawki, śliwki czy gęsty dżem i podawajcie z rozpuszczonym masłem i cukrem pudrem.
- zarówno smażone, jak i gotowane pampushki będą pyszne z farszem mięsnym, szpinakowym lub soczewicowym.
- do przygotowania pampushków najlepiej wybrać mączyste ziemniaki (typ C, np. Bryza, Etiuda, Gracja, Melody, Tajfun), doskonale sprawdzą się tzw. stare, ubiegłoroczne.
- po odlaniu soku z ziemniaków można odstawić go na kilka minut, a potem wylać ostrożnie płyn. Na dnie pojemnika zostanie osad – to skrobia, którą warto dodać do masy ziemniaczanej, aby poprawić jej konsystencję.