Sprawdzilismy przepis na pampushki - ziemniaczane pierogi z farszem

Zostały wam ugotowane ziemniaki z wczorajszego obiadu? Czas na pampushki, czyli ziemniaczane pierogi. To danie posmakuje wszystkim miłośnikom pyz i klusek z farszem. Zapraszamy po przepis!

Pampushki, czyli ziemniaczane pierogi z farszem, to danie pochodzące z kuchni rosyjskiej. Jeśli zostało wam trochę ugotowanych ziemniaków z poprzedniego obiadu, to doskonały pretekst, by zrobić tę potrawę. Pampushki można jeść w wielu różnych wersjach smakowych – zarówno z nadzieniem na słono, jak i na słodko. Dziś przedstawiamy wam przepis na pampushki z farszem twarogowym. Jak je przygotować? Mamy dwa sposoby!

Smażone pampushki z farszem twarogowym – przepis

Składniki:

Na ciasto:

  • 650 g ugotowanych ziemniaków,
  • 450 g surowych ziemniaków,
  • sól i pieprz do smaku.

Na farsz:

  • 350 g twarogu,
  • 1 żółtko,
  • posiekany szczypiorek 
  • szczypta suszonego cząbru 
  • sól i pieprz do smaku.

Dodatki: posiekany szczypiorek (2-3 łyżki) lub granulowany czosnek (1 łyżka), cząber (1 łyżka), inne ulubione przyprawy.

Do smażenia: masło klarowane, oliwa lub olej rzepakowy.

Smażone pampushki z farszem twarogowym – sposób przygotowania

Przygotowujemy ciasto: ugotowane ziemniaki rozgniatamy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę. Surowe ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach i odstawiamy, aby puściły jak najwięcej soku, który następnie odlewamy. Obie porcje ziemniaków przekładamy do miski i mieszamy z dodatkiem soli i pieprzu.

Przygotowujemy farsz: twaróg mieszamy z żółtkiem oraz dodatkami – szczypiorkiem bądź czosnkiem, cząbrem i przyprawami. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Przygotowujemy pampushki: z masy formujemy kule wielkości jajka. Palcem bądź łyżeczką robimy w nich wgłębienie i nakładamy farsz, a potem zaklejamy. Pampushki lekko spłaszczamy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu po obu stronach, aż ładnie się zrumienią. Podajemy na gorąco.

Gotowane pampushki z farszem twarogowym – przepis

Jeżeli ograniczacie smażone potrawy, lepszym pomysłem będą pampushki gotowane. Jak je zrobić?

Składniki:

Na ciasto:

  • 650 g ugotowanych ziemniaków,
  • 450 g surowych ziemniaków,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 jajka (można dodać 1 całe jajko + białko),
  • 100 g mąki pszennej (można zwiększyć ilość, by poprawić konsystencję masy),
  • 50 g mąki ziemniaczanej.









Na farsz:

  • 350 g twarogu,
  • 1 żółtko,
  • posiekany szczypiorek,
  • szczypta suszonego cząbru,
  • sól i pieprz do smaku.

Gotowane pampushki – sposób przygotowania

Oba rodzaje ziemniaków przygotowujemy jak w powyższym przepisie. Gdy połączymy je, wbijamy jajka i dokładnie mieszamy masę. Twaróg łączymy z żółtkiem i dodatkami. Z masy ziemniaczanej formujemy kulki, robimy w nich wgłębienia i nakładamy farsz, następnie zaklejamy. W dużym garnku gotujemy wodę z solą. Wkładamy po 3-4 pampushki i gotujemy przez kilka minut po wypłynięciu na powierzchnię. Podajemy na gorąco.

Wskazówki: 

- gotowane pampushki można także przyrządzić na słodko. Dodajcie do nich truskawki, śliwki czy gęsty dżem i podawajcie z rozpuszczonym masłem i cukrem pudrem.

- zarówno smażone, jak i gotowane pampushki będą pyszne z farszem mięsnym, szpinakowym lub soczewicowym.

- do przygotowania pampushków najlepiej wybrać mączyste ziemniaki (typ C, np. Bryza, Etiuda, Gracja, Melody, Tajfun), doskonale sprawdzą się tzw. stare, ubiegłoroczne.

- po odlaniu soku z ziemniaków można odstawić go na kilka minut, a potem wylać ostrożnie płyn. Na dnie pojemnika zostanie osad – to skrobia, którą warto dodać do masy ziemniaczanej, aby poprawić jej konsystencję. 

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.