Japońskie fluffy pancakes podbiły serca internautów. Jak zrobić urocze i puszyste naleśniki?

Jeżeli natkniecie się w sieci na danie urocze, słodkie i puchate, jest ogromna szansa, że przepis na nie pochodzi z Japonii. Tak jest i w tym przypadku - fluffy pancakes, czyli puszyste, grubiutkie naleśniki podbijają serca i podniebienia internautów z całego świata. Jak je przygotować?

Czasy, kiedy amerykańskie pankejki były zaskakującą alternatywą dla tradycyjnych naleśników, już dawno minęły – teraz każdy potrafi je zrobić. A czy widzieliście fluffy pancakes, czyli puszyste, urocze naleśniki rodem z Japonii? To doskonały pomysł dla wszystkich, którzy lubią kulinarne eksperymenty i znane dania w nowych odsłonach. Jak zrobić fluffy pancakes? Podpowiadamy!

Japońskie fluffy pancakes – przepis

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 3 żółtka,
  • 5 białek,
  • 100 ml mleka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • odrobina soli,
  • aromat waniliowy

Dodatkowo: metalowe okrągłe foremki o dość wysokich brzegach o średnicy ok. 5-7 cm*.

Japońskie fluffy pancakes – sposób przygotowania

Biała ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Mąkę mieszamy w osobnym naczyniu z cukrem i proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy żółtka, mleko, aromat waniliowy i wszystko razem łączymy. Potem dokładamy niewielkie porcje piany z białek, za każdym razem dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego. Smarujemy nim również wewnętrzne brzegi okrągłych foremek. Foremki kładziemy na rozgrzewającej się patelni i po chwili nakładamy do nich masę naleśnikową (około 3-4 pełne łyżki). Gdy masa naleśnikowa urośnie, a na cieście pojawią się bąbelki, ostrożnie stawiamy foremki odwrotnie, by usmażyć naleśniki z drugiej strony. Smażymy przez około 2-3 minuty. Aby mieć pewność, że w środku ciasto nie jest surowe, na ostatnim etapie smażenia możemy przykryć foremki pokrywką. Usmażone fluffy pancakes podajemy od razu. Jeśli odstawimy je na dłuższy czas, opadną, podobnie jak biszkopt, i nie będą już takie puchate.

*Okrągłe foremki o dość wysokich brzegach pozwolą ciastu efektownie wyrosnąć. Jeśli nie macie takich foremek, również możecie spróbować zrobić fluffy pancakes, ale wtedy trudniej jest kontrolować ich kształt – ciasto będzie się rozlewać – i pankejki mogą nie wyrosnąć tak ładnie.

Wskazówka: Zamiast ekstraktu waniliowego możecie dodać łyżkę soku i łyżkę skórki otartej z cytryny.

Japońskie fluffy pancakes – z czym podawać?

Puchate japońskie naleśniki podaje się oczywiście na słodko. Najprostszy sposób na ich podanie to po prostu oprószenie pankejków cukrem pudrem (jeśli dodacie odrobinę cynamonu, zyskają cudowny, korzenny aromat). Jeśli macie ochotę na bardziej bogate kompozycje smakowe, weźcie ulubione owoce (najlepiej sprawdzą się sezonowe owoce jagodowe, takie jak maliny, jagody, borówki, agrest czy porzeczki, ale także pokrojone w plasterki banany), konfitury, dżemy, bitą śmietanę… Wspaniale sprawdzą się także sosy czekoladowe, masło orzechowe lub syropy – klonowy lub z agawy. 

Zobacz wideo