Jak zrobić ciasto czeska wiśnia? Pyszny deser dla wszystkich, którzy nie chcą piec podczas upałów
Macie ochotę na jakieś ciasto z sezonowymi owocami, ale na myśl o rozgrzanym piekarniku wam się odechciewa? Wcale nie musicie robić po raz kolejny sernika na zimno ani biec do piekarni. Zróbcie przepyszne ciasto czeska wiśnia – nie wymaga ani chwili pieczenia. Jak zrobić ciasto czeska wiśnia? Wszystko wyjaśniamy.
Ciasto czeska wiśnia – przepis
Składniki (na kwadratową formę 24 x 24 cm):
- 250-300 g herbatników kakaowych,
- 1 kg wiśni (wydrylowanych),
- pół litra śmietanki kremówki 30 proc.,
- 400 ml soku z wiśni,
- 2 galaretki wiśniowe,
- 2 jasne galaretki - cytrynowe lub bezbarwne,
- 4 łyżki cukru,
- łyżka cukru pudru,
- 2 szklanki wrzątku + szklanka wody,
- tabliczka gorzkiej lub deserowej czekolady
Jak zrobić ciasto czeska wiśnia?
Krok pierwszy. Przygotowujemy spód i śmietankową piankę:
Kwadratową formę o wymiarach ok. 24 na 24 cm wyściełamy papierem do pieczenia. Spód wykładamy kakaowymi herbatnikami. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzątku i odstawiamy do wystudzenia.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do niej cukier puder i delikatnie mieszamy, używając miksera na mniejszych obrotach. Do ubitej piany powoli wlewamy całkowicie wystudzoną galaretkę i dokładnie łączymy. Masę wylewamy na herbatnikowy spód i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Krok drugi. Przygotowujemy galaretkę z wiśniami:
Sok wiśniowy mieszamy z wodą w garnku i zagotowujemy. Dodajemy do niego obie galaretki wiśniowe i dokładnie mieszamy, aby się rozpuściły. Potem odstawiamy galaretkę do całkowitego wystudzenia. Gdy wystygnie, dodajemy do niej wydrylowane wiśnie i delikatnie mieszamy. Wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Krok trzeci. Przygotowujemy ciasto czeska wiśnia:
Wyjmujemy z lodówki zarówno galaretkę z wiśniami, jak i spód ze śmietankową pianką. Galaretkę wylewamy na stężałą piankę i dobrze rozprowadzamy. Czekoladę ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach i równomiernie obsypujemy nią wierzch ciasta. Całe ciasto wstawiamy ponownie do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Ciasto czeska wiśnia – wariacje
Ciasto czeska wiśnia jest przepyszne, proste do wykonania i idealne na upały. Przepisem na nie można się zainspirować i bazując na nim, przygotować inne ciasto z ulubionymi owocami. Wystarczy tylko wybrać pasujący smak galaretki, przygotować inny sok (można także użyć kompotu) i odpowiednią ilość owoców. Doskonale sprawdzą się jagody, maliny czy borówki, ale także agrest, brzoskwinie i morele. Jeśli ochota na takie ciasto najdzie Was poza sezonem na większość owoców, nie wahajcie się wykorzystać do niego przetworów – kompotów oraz owoców w soku. Do niektórych smaków można użyć jasnych herbatników, wszystko zależy od Waszego gustu.
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku