Macie ochotę na jakieś ciasto z sezonowymi owocami, ale na myśl o rozgrzanym piekarniku wam się odechciewa? Wcale nie musicie robić po raz kolejny sernika na zimno ani biec do piekarni. Zróbcie przepyszne ciasto czeska wiśnia – nie wymaga ani chwili pieczenia. Jak zrobić ciasto czeska wiśnia? Wszystko wyjaśniamy.
Składniki (na kwadratową formę 24 x 24 cm):
Krok pierwszy. Przygotowujemy spód i śmietankową piankę:
Kwadratową formę o wymiarach ok. 24 na 24 cm wyściełamy papierem do pieczenia. Spód wykładamy kakaowymi herbatnikami. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzątku i odstawiamy do wystudzenia.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do niej cukier puder i delikatnie mieszamy, używając miksera na mniejszych obrotach. Do ubitej piany powoli wlewamy całkowicie wystudzoną galaretkę i dokładnie łączymy. Masę wylewamy na herbatnikowy spód i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Krok drugi. Przygotowujemy galaretkę z wiśniami:
Sok wiśniowy mieszamy z wodą w garnku i zagotowujemy. Dodajemy do niego obie galaretki wiśniowe i dokładnie mieszamy, aby się rozpuściły. Potem odstawiamy galaretkę do całkowitego wystudzenia. Gdy wystygnie, dodajemy do niej wydrylowane wiśnie i delikatnie mieszamy. Wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Krok trzeci. Przygotowujemy ciasto czeska wiśnia:
Wyjmujemy z lodówki zarówno galaretkę z wiśniami, jak i spód ze śmietankową pianką. Galaretkę wylewamy na stężałą piankę i dobrze rozprowadzamy. Czekoladę ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach i równomiernie obsypujemy nią wierzch ciasta. Całe ciasto wstawiamy ponownie do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Ciasto czeska wiśnia jest przepyszne, proste do wykonania i idealne na upały. Przepisem na nie można się zainspirować i bazując na nim, przygotować inne ciasto z ulubionymi owocami. Wystarczy tylko wybrać pasujący smak galaretki, przygotować inny sok (można także użyć kompotu) i odpowiednią ilość owoców. Doskonale sprawdzą się jagody, maliny czy borówki, ale także agrest, brzoskwinie i morele. Jeśli ochota na takie ciasto najdzie Was poza sezonem na większość owoców, nie wahajcie się wykorzystać do niego przetworów – kompotów oraz owoców w soku. Do niektórych smaków można użyć jasnych herbatników, wszystko zależy od Waszego gustu.