Miód spadziowy iglasty i liściasty - poznaj jego smak i właściwości

Miód spadziowy to dobro wprost z natury. Odmiany iglaste i liściaste należą do grupy najbardziej wartościowych miodów, nazywanych królewskimi. Jak smakuje miód spadziowy i jakie są jego właściwości?

Miód spadziowy: jak powstaje? 

W przeciwieństwie do miodów nektarowych bazą miodu spadziowego nie jest nektar kwiatów, lecz spadź, czyli przetworzony przez owady sok z drzew iglastych (sosna, świerk, modrzew, jodła) i liściastych (klon, lipa, wierzba). Taki wyrób jest bardziej lepki i gęsty oraz zawiera wysoką zawartość związków azotowych, mineralnych, dekstryn, substancji antybiotycznych, enzymów i kwasów organicznych. Spadź nie występuje co roku, dlatego ten miód jest tak wyjątkowy i należy do najdroższych - cena za słoik waha się w granicach od 60 do 80 złotych.

Zobacz też: Dziś Światowy Dzień Pszczół. Mamy dla was garść przepisów na dania z miodem

Miód spadziowy: właściwości. Dlaczego jest tak wyjątkowy?

Właściwości miodu spadziowego są znane od wieków. Produkt ten coraz częściej gości na naszych stołach ze względu na bogactwo składników w nim zawartych, a są to m.in.: 

  • wapń,
  • fosfor,
  • magnez,
  • sód, 
  • żelazo,
  • mangan,
  • flawonoidy,
  • związki fenolowe,
  • witaminy: A, K, C, B2, B6 czy PP.

Miód spadziowy ma prawie 10 razy więcej prozdrowotnych składników niż miody na bazie nektaru. Co więcej, w miodzie tym znajduje się nawet dwa razy większa ilość aminokwasów i białek. Można go z powodzeniem stosować jako środek:

  • przeciwzapalny,
  • przeciwreumatyczny,
  • wspomagający w walce z nowotworem,
  • łagodzący kaszel,
  • wspierający w trakcie przeziębienia, grypy czy zapalenia płuc,
  • przeciwdziałający trującym związkom w kawie, herbacie, tytoniu i alkoholu,
  • łagodzący bóle żołądkowe,
  • przyspieszający gojenie ran,
  • wspierający serce i układ krążenia,
  • regulujący przemianę materii,
  • wspomagający układ odpornościowy.

Co ciekawe, miód spadziowy ma także korzystny wpływ na układ nerwowy. W tym przypadku ma on działanie uspokajające, chociaż duże lepiej w tej roli sprawdza się miód wielokwiatowy lub lipowy.

Miód spadziowy iglasty: cechy charakterystyczne produktu

Miód spadziowy z drzew iglastych posiada ciemną barwę - zgniło zieloną, brązową, a czasami nawet czarną. Na terenie Polski dominują miody ze spadzi jodły i świerku. Ich krystalizacja to proces nierównomierny, co skutkuje rozwarstwieniem miodu na płyn oraz część stałą.

Zobacz też: Wyjątkowy miód drahimski z polskich "małych Mazur". "Nasze życie rodzinne jest w pełni podporządkowane pszczołom"

Miód spadziowy liściasty: jak wygląda i na co pomaga? 

Miód spadziowy z drzew liściastych powstaje ze spadzi, której inna nazwa to rosa miodowa. Wyróżnia go jasna, przejrzysta barwa. Jest on szczególnie zalecany przy chorobach nerek, wątroby i dróg moczowych, a także przy problemach przewodu pokarmowego i jelit.

Zobacz wideo Dowiedz się więcej na temat miodu

Miód spadziowy: jak smakuje? Goryczka, czy sama słodycz? 

Miody spadziowe liściaste są nieco mniej słodkie, mogą mieć nawet lekko kwaśny lub gorzki posmak. A jak smakuje miód spadziowy, gdy pochodzi z drzew iglastych? Jego smak jest nieco łagodniejszy z wyczuwalną nutą żywicy. Doceniają go szczególnie osoby, dla których zwykły miód na bazie nektaru jest zbyt słodki. Można go stosować jak zwykły miód na kanapki lub dodawać do herbaty jako zdrowa alternatywa dla cukru. W połączeniu z cytryną oraz ciepłą wodą, miód spadziowy tworzy zdrowy napój, który warto pić na czczo w okresie obniżonej odporności.

Ten wyjątkowy miód jest nazywany ''naturalnym antybiotykiem'', który jesienią powinien znaleźć się w menu całej rodziny. Z drugiej strony należy pilnować dawkowania ze względu na ewentualne reakcje alergiczne. Dorośli mogą spożywać od 5 do 10 łyżeczek dziennie. Dzieciom należy zmniejszyć podaną ilość o połowę. 

Zobacz też: Miodówka - nalewka pełna smaku. Jakie ma właściwości i jak ją zrobić?