Cechą charakterystyczną miodu na bazie gryki jest przede wszystkim ciemny, głęboki kolor, który przypomina trochę barwę mocnej herbaty. Przechowany w zacienionym miejscu, bez dostępu do światła może zaskoczyć nawet całkiem czarnym kolorem. Kolejny wyróżnik tego miodu to intensywny zapach kwiatów gryki. Po procesie krystalizacji w słoiczku pojawią się twarde i grube kryształki, w takiej formie miód gryczany sprawdzi się jako naturalny peeling.
Smak miodu gryczanego to ciekawa kompozycja wielu sprzeczności: jest on jednocześnie słodki, ostry i piekący. Zdecydowanie nie jest ulubionym miodem dzieci, które wolą słodki miód wielokwiatowy. W przypadku grypy lub przeziębienia można jednak dodać maluchom łyżeczkę miodu gryczanego na przykład do herbaty w formie naturalnego słodzika.
Zobacz też: Miód spadziowy iglasty i liściasty - poznaj jego smak i właściwości
Miód gryczany to bogate źródło wielu witamin i minerałów, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania (posiada między innymi: rutynę, magnez, żelazo, fosfor, potas, miedź, krzem, cynk).
Jakie są właściwości miodu gryczanego?
A na co pomaga miód gryczany przy stosowaniu zewnętrznym? To dobra baza do naturalnego peelingu lub maseczki. Miód gryczany sprawia, że skóra staje się gładka i odżywiona, a wszystkie zmiany trądzikowe i zaczerwienienia bledną. Taki miodowy rytuał stosowany raz w tygodniu przełoży się na ładny wygląd i lepszą kondycję skóry. To dobry pomysł dla wszystkich miłośników SPA. Wystarczy dużą łyżkę miodu wymieszać z dziecięcą oliwką i maska gotowa. Jeśli chcemy przygotować peeling możemy dodać do tej mieszanki fusy z kawy.
Do czego możemy użyć miód gryczany w kuchni?
Jaka jest cena miodu gryczanego? Za kilogram trzeba zapłacić około 40 zł. To niewiele w porównaniu do miodu spadziowego, który może być droższy nawet o połowę.
Cena miodu gryczanego zależy też od miejsca, w którym jest produkowany, warto szukać ekologicznych gospodarstw, gdzie kupimy miód taniej. Dodatkowo można zaopatrzyć się też w biały ser oraz chleb na prawdziwym zakwasie i z tych zdrowych składników przygotować śniadanie w zimny jesienny poranek.