Ostatnie tygodnie lata to sezon na śliwki. Soczyste, mięsiste owoce można jeść bez żadnych dodatków, ale także wykorzystać do wielu pysznych deserów. Mamy również jeden przepis na wielbicieli suszonych śliwek. Sprawdźcie, co pysznego zrobić ze śliwek i do dzieła!
Składniki:
Śliwki myjemy, przebieramy i usuwamy z nich pestki. Kroimy je na połówki lub (większe śliwki) na ćwiartki, a potem układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy cukrem i cynamonem, opcjonalnie skrapiamy rumem. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i siekamy z zimnym masłem tak, aby powstała kruszonka. Posypujemy nią śliwki, naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około pół godziny. Podajemy na gorąco.
Śliwki z kruszonką fot. Agnes Kantaruk / shutterstock.com
Składniki:
Śliwki przebieramy, myjemy i przekrawamy na połówki, aby wyjąć pestki. Masło rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do wystudzenia. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia, wszystko mieszamy. Do suchych składników wlewamy przestudzone masło, wbijamy jajka i dodajemy jogurt naturalny. Wszystko mieszamy, używając miksera. Ciasto wylewamy do tortownicy (ok. 23 cm średnicy) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Jak układać śliwki na cieście? Najlepiej skórką do dołu, a miąższem do góry. Ciasto ze śliwkami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około 45 minut do suchego patyczka.
Składniki:
Śliwki przebieramy, myjemy i przekrawamy na połówki, aby wyjąć pestki. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, goździki, sok z cytryny i cynamon, a następnie zagotowujemy. Do czystych i wyparzonych słoików wkładamy śliwki (nie upychamy ich!), a następnie zalewamy syropem do 3/4 wysokości słoików i zakręcamy. Stawiamy do góry dnem i czekamy, aż wystygną. Jeżeli zakrętki się nie zassą, pasteryzujemy przez 10-15 minut.
Składniki:
Suszone śliwki zalewamy rumem i odstawiamy na dwie godziny. Jeśli nie korzystamy z rumu, od razu możemy przystąpić do działania. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie każdą śliwkę zanurzamy w roztopionej czekoladzie. Kładziemy na talerzyku, ozdabiamy wiórkami kokosowymi lub mielonymi orzechami, talerz wstawiamy do lodówki, aby czekolada zastygła.