Sezon na śliwki w pełni. Przepisy na wyjątkowe desery

Sezon na śliwki trwa. Po bogactwie owoców jagodowych czas na słodkie, różnokolorowe śliwki. To idealne owoce nie tylko do przygotowania pysznych powideł, lecz także do wielu różnych deserów. Co zrobić ze śliwek? Mamy dla was kilka propozycji.

Ostatnie tygodnie lata to sezon na śliwki. Soczyste, mięsiste owoce można jeść bez żadnych dodatków, ale także wykorzystać do wielu pysznych deserów. Mamy również jeden przepis na wielbicieli suszonych śliwek. Sprawdźcie, co pysznego zrobić ze śliwek i do dzieła!

Śliwki z kruszonką – przepis

Składniki:

  • 1 kg świeżych śliwek węgierek (można też użyć innych odmian),
  • 4 łyżki cukru,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 150 g mąki,
  • pół kostki zimnego masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • opcjonalnie: 2 łyżki rumu

Śliwki z kruszonką – sposób przygotowania

Śliwki myjemy, przebieramy i usuwamy z nich pestki. Kroimy je na połówki lub (większe śliwki) na ćwiartki, a potem układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy cukrem i cynamonem, opcjonalnie skrapiamy rumem. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i siekamy z zimnym masłem tak, aby powstała kruszonka. Posypujemy nią śliwki, naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około pół godziny. Podajemy na gorąco.

Śliwki z kruszonkąŚliwki z kruszonką fot. Agnes Kantaruk / shutterstock.com

Proste ciasto ze śliwkami – przepis

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek (lub innych),
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • pół kostki masła,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki cukru

Ciasto ze śliwkami – sposób przygotowania

Śliwki przebieramy, myjemy i przekrawamy na połówki, aby wyjąć pestki. Masło rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do wystudzenia. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia, wszystko mieszamy. Do suchych składników wlewamy przestudzone masło, wbijamy jajka i dodajemy jogurt naturalny. Wszystko mieszamy, używając miksera. Ciasto wylewamy do tortownicy (ok. 23 cm średnicy) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Jak układać śliwki na cieście? Najlepiej skórką do dołu, a miąższem do góry. Ciasto ze śliwkami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około 45 minut do suchego patyczka.

Zobacz wideo Tarta z karmelizowanymi śliwkami - niebo w gębie!

Śliwki w syropie – przepis

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych śliwek węgierek,
  • 500 ml wody,
  • 400 g cukru,
  • 6 goździków,
  • kawałek laski cynamonu lub 1 łyżeczka cynamonu mielonego,
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny

Śliwki w syropie – sposób przygotowania

Śliwki przebieramy, myjemy i przekrawamy na połówki, aby wyjąć pestki. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, goździki, sok z cytryny i cynamon, a następnie zagotowujemy. Do czystych i wyparzonych słoików wkładamy śliwki (nie upychamy ich!), a następnie zalewamy syropem do 3/4 wysokości słoików i zakręcamy. Stawiamy do góry dnem i czekamy, aż wystygną. Jeżeli zakrętki się nie zassą, pasteryzujemy przez 10-15 minut.

Śliwki w czekoladzie – przepis

Składniki:

  • 200 g suszonych śliwek,
  • szklanka rumu (opcjonalnie),
  • 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej,
  • wiórki kokosowe lub siekane orzechy do ozdoby

Śliwki w czekoladzie – sposób przygotowania

Suszone śliwki zalewamy rumem i odstawiamy na dwie godziny. Jeśli nie korzystamy z rumu, od razu możemy przystąpić do działania. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie każdą śliwkę zanurzamy w roztopionej czekoladzie. Kładziemy na talerzyku, ozdabiamy wiórkami kokosowymi lub mielonymi orzechami, talerz wstawiamy do lodówki, aby czekolada zastygła.