Sezon na śliwki w pełni. Przepisy na wyjątkowe desery
Ostatnie tygodnie lata to sezon na śliwki. Soczyste, mięsiste owoce można jeść bez żadnych dodatków, ale także wykorzystać do wielu pysznych deserów. Mamy również jeden przepis na wielbicieli suszonych śliwek. Sprawdźcie, co pysznego zrobić ze śliwek i do dzieła!
Śliwki z kruszonką – przepis
Składniki:
- 1 kg świeżych śliwek węgierek (można też użyć innych odmian),
- 4 łyżki cukru,
- łyżeczka cynamonu,
- 150 g mąki,
- pół kostki zimnego masła,
- 100 g cukru pudru,
- opcjonalnie: 2 łyżki rumu
Śliwki z kruszonką – sposób przygotowania
Śliwki myjemy, przebieramy i usuwamy z nich pestki. Kroimy je na połówki lub (większe śliwki) na ćwiartki, a potem układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy cukrem i cynamonem, opcjonalnie skrapiamy rumem. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i siekamy z zimnym masłem tak, aby powstała kruszonka. Posypujemy nią śliwki, naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około pół godziny. Podajemy na gorąco.
Śliwki z kruszonką fot. Agnes Kantaruk / shutterstock.com
Proste ciasto ze śliwkami – przepis
Składniki:
- 1 kg śliwek węgierek (lub innych),
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
- pół kostki masła,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3/4 szklanki cukru
Ciasto ze śliwkami – sposób przygotowania
Śliwki przebieramy, myjemy i przekrawamy na połówki, aby wyjąć pestki. Masło rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do wystudzenia. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia, wszystko mieszamy. Do suchych składników wlewamy przestudzone masło, wbijamy jajka i dodajemy jogurt naturalny. Wszystko mieszamy, używając miksera. Ciasto wylewamy do tortownicy (ok. 23 cm średnicy) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Jak układać śliwki na cieście? Najlepiej skórką do dołu, a miąższem do góry. Ciasto ze śliwkami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około 45 minut do suchego patyczka.
Śliwki w syropie – przepis
Składniki:
- 1 kg dojrzałych śliwek węgierek,
- 500 ml wody,
- 400 g cukru,
- 6 goździków,
- kawałek laski cynamonu lub 1 łyżeczka cynamonu mielonego,
- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
Śliwki w syropie – sposób przygotowania
Śliwki przebieramy, myjemy i przekrawamy na połówki, aby wyjąć pestki. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, goździki, sok z cytryny i cynamon, a następnie zagotowujemy. Do czystych i wyparzonych słoików wkładamy śliwki (nie upychamy ich!), a następnie zalewamy syropem do 3/4 wysokości słoików i zakręcamy. Stawiamy do góry dnem i czekamy, aż wystygną. Jeżeli zakrętki się nie zassą, pasteryzujemy przez 10-15 minut.
Śliwki w czekoladzie – przepis
Składniki:
- 200 g suszonych śliwek,
- szklanka rumu (opcjonalnie),
- 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej,
- wiórki kokosowe lub siekane orzechy do ozdoby
Śliwki w czekoladzie – sposób przygotowania
Suszone śliwki zalewamy rumem i odstawiamy na dwie godziny. Jeśli nie korzystamy z rumu, od razu możemy przystąpić do działania. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie każdą śliwkę zanurzamy w roztopionej czekoladzie. Kładziemy na talerzyku, ozdabiamy wiórkami kokosowymi lub mielonymi orzechami, talerz wstawiamy do lodówki, aby czekolada zastygła.
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku