• Link został skopiowany

Papryka marynowana - przepis babci Jadzi. Genialny dodatek do obiadu i na grilla

Papryka marynowana to jeden z najpopularniejszych dodatków do pieczonych mięs, pasztetów i na grilla. Sprawdzi się także jako dodatek do obiadów. Teraz gdy mamy dostęp do świeżej, soczystej i pełnej smaku papryki, warto przygotować zapasy na zimę. Sprawdźcie, jak zrobić paprykę konserwową według babcinego przepisu.
Papryka marynowana
fot. Vlad Ispas / shutterstock.com

Papryka marynowana bardzo często pojawia się na stołach jako dodatek do wielu różnych dań. Obok marynowanych grzybków i ogórków to jedna z ulubionych przekąsek na tradycyjnych przyjęciach. Sprawdźcie przepis na paprykę marynowaną i uzupełnijcie piwniczne zapasy.

Papryka marynowana - przepis babci Jadzi

Składniki:

  • 2 kg czerwonej papryki (świeżej, mięsistej i nieuszkodzonej),
  • 2 litry wody,
  • 300 ml octu spirytusowego 10 proc.,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1 duża cebula,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 łyżki pieprzu,
  • 2 łyżki gorczycy,
  • 15 liści laurowych,
  • 7 ziaren ziela angielskiego

Papryka marynowana - sposób przygotowania

Przygotowanie papryki oraz cebuli: papryki dokładnie myjemy, usuwamy ich gniazda nasienne. Miąższ kroimy na grube paski o 2-3 cm szerokości. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w piórka.

Papryka konserwowa – zalewa: wodę zagotowujemy z cukrem, octem oraz solą.

Przygotowanie papryki marynowanej w słoikach: do słoików wkładamy ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, wsypujemy gorczycę oraz pieprz. Wrzucamy także po kilka piórek cebuli oraz po jednej łyżce oleju. Następnie w słoikach ciasno upychamy paprykę, a potem zalewamy gorącą zalewą.

Słoiki mocno zakręcamy i stawiamy do góry dnem, aby się zassały. Po kilku godzinach sprawdzamy, czy wieczko jest wklęsłe. Jeśli nie, pasteryzujemy słoiki przez 15-20 minut.

Zobacz wideo Zobaczcie także, jak przygotować bałkańska pastę paprykową. Ajwar sprawdzi się idealnie jako smarowidło albo marynata do mięs.

Papryka konserwowa - zalewa. Pomysły na różne wersje smakowe

Jeśli macie ochotę na paprykę konserwową w innej odmianie niż tradycyjna, spróbujcie wypróbować zalewy z różnymi dodatkami. Jednym z najprostszych sposobów jest dodanie do zalewy łyżek miodu (do składników w proponowanych w przepisie proporcjach należy dodać 5 łyżek miodu i pominąć cukier). Dobrym uzupełnieniem miodowego smaku będą także ząbki czosnku - można je w całości dodać (pojedynczo) do każdego z przygotowanych słoików oraz goździki (po kilka sztuk na słoik). Jeżeli jesteście amatorami ostrych smaków, wykorzystajcie papryczkę chilli do przygotowania papryki konserwowej. W najprostszej wersji do słoika wsypuje się po prostu trochę sproszkowanego chilli lub pieprzu cayenne. Jeśli macie ostre papryczki, możecie pokroić je w plasterki i po kilka dodać do każdego słoiczka (razem z nadającymi ostrość pestkami!).

Do czego marynowana papryka smakuje najlepiej?

Marynowana papryka (w różnych wersjach smakowych) doskonale sprawdza się do pieczonych mięs i pasztetów, możecie ją śmiało podawać także podczas grilla lub do obiadu. Papryka marynowana to przysmak nie tylko dla mięsożerców - wegetariański pasztet również będzie smakował z nią znakomicie. Ciekawym pomysłem jest także podanie jej do roślinnych burgerów (jako dodatek wśród innych warzyw w bułce). 

Więcej o: