Papryka marynowana - przepis babci Jadzi. Genialny dodatek do obiadu i na grilla
Papryka marynowana bardzo często pojawia się na stołach jako dodatek do wielu różnych dań. Obok marynowanych grzybków i ogórków to jedna z ulubionych przekąsek na tradycyjnych przyjęciach. Sprawdźcie przepis na paprykę marynowaną i uzupełnijcie piwniczne zapasy.
Papryka marynowana - przepis babci Jadzi
Składniki:
- 2 kg czerwonej papryki (świeżej, mięsistej i nieuszkodzonej),
- 2 litry wody,
- 300 ml octu spirytusowego 10 proc.,
- 1/3 szklanki cukru,
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego,
- 1 duża cebula,
- 2 łyżki soli,
- 2 łyżki pieprzu,
- 2 łyżki gorczycy,
- 15 liści laurowych,
- 7 ziaren ziela angielskiego
Papryka marynowana - sposób przygotowania
Przygotowanie papryki oraz cebuli: papryki dokładnie myjemy, usuwamy ich gniazda nasienne. Miąższ kroimy na grube paski o 2-3 cm szerokości. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w piórka.
Papryka konserwowa – zalewa: wodę zagotowujemy z cukrem, octem oraz solą.
Przygotowanie papryki marynowanej w słoikach: do słoików wkładamy ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, wsypujemy gorczycę oraz pieprz. Wrzucamy także po kilka piórek cebuli oraz po jednej łyżce oleju. Następnie w słoikach ciasno upychamy paprykę, a potem zalewamy gorącą zalewą.
Słoiki mocno zakręcamy i stawiamy do góry dnem, aby się zassały. Po kilku godzinach sprawdzamy, czy wieczko jest wklęsłe. Jeśli nie, pasteryzujemy słoiki przez 15-20 minut.
Papryka konserwowa - zalewa. Pomysły na różne wersje smakowe
Jeśli macie ochotę na paprykę konserwową w innej odmianie niż tradycyjna, spróbujcie wypróbować zalewy z różnymi dodatkami. Jednym z najprostszych sposobów jest dodanie do zalewy łyżek miodu (do składników w proponowanych w przepisie proporcjach należy dodać 5 łyżek miodu i pominąć cukier). Dobrym uzupełnieniem miodowego smaku będą także ząbki czosnku - można je w całości dodać (pojedynczo) do każdego z przygotowanych słoików oraz goździki (po kilka sztuk na słoik). Jeżeli jesteście amatorami ostrych smaków, wykorzystajcie papryczkę chilli do przygotowania papryki konserwowej. W najprostszej wersji do słoika wsypuje się po prostu trochę sproszkowanego chilli lub pieprzu cayenne. Jeśli macie ostre papryczki, możecie pokroić je w plasterki i po kilka dodać do każdego słoiczka (razem z nadającymi ostrość pestkami!).
Do czego marynowana papryka smakuje najlepiej?
Marynowana papryka (w różnych wersjach smakowych) doskonale sprawdza się do pieczonych mięs i pasztetów, możecie ją śmiało podawać także podczas grilla lub do obiadu. Papryka marynowana to przysmak nie tylko dla mięsożerców - wegetariański pasztet również będzie smakował z nią znakomicie. Ciekawym pomysłem jest także podanie jej do roślinnych burgerów (jako dodatek wśród innych warzyw w bułce).
-
Szyba od piekarnika - nie do doczyszczenia? Błąd. Jeden trik ułatwi zadanie
-
W ząbku czosnku pojawiły się zielone kiełki. Czy można go zjeść? Zdania są podzielone
-
Sernik z mlekiem w proszku - delikatny i puszysty. Jak go zrobić? Mamy przepis
-
Krojenie truskawek żyletkami i wywabianie robaków z mięsa napojem. Badaczka obala bezsensowne triki z TikToka
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]