Miód lipowy powstaje z nektaru lipy, zarówno szerokolistnej, jak i wąskolistnej, najlepsza pora na pozyskanie go to przełom czerwca i lipca, w okresie kwitnienia drzew. Po raz pierwszy miód ten pojawił się w XVI wieku i po dziś dzień jest określany jako najlepszy miód nektarowy. Właściwości zdrowotne miodu lipowego to temat znany od wieków, a jego bardzo słodki, ale i lekko pikantny smak sprawdzi się w przypadku wielu potraw.
Miód ten posiada wiele mikroskładników. Szczegółowy skład miodu lipowego przedstawia się następująco:
Skład podstawowy:
Mikroskładniki:
Właściwości miodu lipowego są bardzo różnorodne. Jest to ceniony produkt, który od lat wspomaga przede wszystkim nasz układ odpornościowy. Na co jeszcze pomaga miód lipowy?
Cena miodu lipowego jest dosyć wysoka, za kilogram trzeba zapłacić około 50 zł. Można też umówić się z całą rodziną i zamówić miód hurtem, u niektórych producentów, przy większym zamówieniu koszt za kilogramowy słoik to 25 zł. Dobrą okazją do kupna miodu lipowego są także targi regionalne oraz miejsca, takie jak gospodarstwa agroturystyczne, gdzie cena często jest niższa.
Kanapki z miodem lipowym oraz białym serem są warte każdych pieniędzy, to smak dzieciństwa, który warto od czasu do czasu sobie przypomnieć. Miodem można także zastąpić cukier, sprawdzi się zarówno do herbaty, jak i ciast oraz deserów. Słoiczek tego złotego eliksiru można wykorzystać także w łazience w formie naturalnego balsamu lub peelingu, który wyjątkowo odżywi i wygładzi nawet najbardziej suchą skórę.
Zobacz też: Miód spadziowy iglasty i liściasty - poznaj jego smak i właściwości