Brzoskwinie w pełni sezonu. Co z nich zrobić? Mamy genialny przepis na wersję z grilla z tymiankiem i mascarpone

Sezon na brzoskwinie w pełni. Kto z was jadł już ciasto z brzoskwiniami lub zabrał je do pracy jako przekąskę? Dziś mamy dla was inną propozycję. Tym razem zachęcamy do przygotowania brzoskwiń na grillu. Sprawdźcie, jak zrobić grillowane brzoskwinie z tymiankiem i mascarpone.

Pełnia ziołowego aromatu i owocowo-miodowej słodyczy, do tego kremowa konsystencja... To właśnie składa się na pyszne brzoskwinie z grilla z tymiankiem i mascarpone. Oryginalny przepis można znaleźć na stronie The Guardian. Sprawdźcie, jak zrobić ten pyszny deser i zaskoczcie wszystkich gości wyjątkową przekąską.

Grillowane brzoskwinie z tymiankiem i mascarpone oraz sosem miodowo-cynamonowym – przepis

Składniki:

  • 4 dojrzałe brzoskwinie,
  • 50 ml oleju roślinnego,
  • 180 ml śmietanki-kremówki 30 proc.,
  • 2 łyżki posiekanych świeżych liści tymianku,
  • 2 łyżki posiekanych świeżych liści rozmarynu,
  • 5 łyżek płynnego miodu,
  • 180 g serka mascarpone,
  • pół łyżeczki soli,
  • 75 g masła,
  • kilka kropli aromatu waniliowego,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Jak zrobić grillowane brzoskwinie z ziołami, mascarpone i sosem miodowo-cynamonowym?

Brzoskwinie dokładnie myjemy, przekrawamy na połówki i wyjmujemy pestki. Śmietankę mieszamy z tymiankiem i rozmarynem w miseczce, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie przelewamy masę do drugiej miseczki przez sitko. Dodajemy serek mascarpone, dwie łyżki płynnego miodu i sól. Mieszamy trzepaczką lub mikserem (na niewielkich obrotach), aż masa będzie jasna i puszysta.

Masło rozpuszczamy, podgrzewając je w garnuszku. Doprowadzamy do wrzenia, mieszając co kilka chwil, aby się nie przypaliło. Wyłączamy, gdy osiągniemy piękny złoty kolor. Przelewamy je do miski (musi być odporna na wysokie temperatury!) i mieszamy z trzema łyżkami miodu, cynamonem i aromatem waniliowym.

Połówki brzoskwiń kładziemy na tackach do grillowania. Owoce smarujemy odrobiną oleju i grillujemy przez dwie-trzy minuty po każdej stronie. Gdy owoce będą gotowe, przekładamy je na talerzyki i podajemy z porcją kremowego serka i aromatycznego sosu. 

Zobacz wideo Zobacz także pieczone brzoskwinie pod chrupiącą bezą. Trzy "P": proste, piekne, pyszne
Więcej o:
Copyright © Agora SA