Brzoskwinie w pełni sezonu. Co z nich zrobić? Mamy genialny przepis na wersję z grilla z tymiankiem i mascarpone
Pełnia ziołowego aromatu i owocowo-miodowej słodyczy, do tego kremowa konsystencja... To właśnie składa się na pyszne brzoskwinie z grilla z tymiankiem i mascarpone. Oryginalny przepis można znaleźć na stronie The Guardian. Sprawdźcie, jak zrobić ten pyszny deser i zaskoczcie wszystkich gości wyjątkową przekąską.
Grillowane brzoskwinie z tymiankiem i mascarpone oraz sosem miodowo-cynamonowym – przepis
Składniki:
- 4 dojrzałe brzoskwinie,
- 50 ml oleju roślinnego,
- 180 ml śmietanki-kremówki 30 proc.,
- 2 łyżki posiekanych świeżych liści tymianku,
- 2 łyżki posiekanych świeżych liści rozmarynu,
- 5 łyżek płynnego miodu,
- 180 g serka mascarpone,
- pół łyżeczki soli,
- 75 g masła,
- kilka kropli aromatu waniliowego,
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Jak zrobić grillowane brzoskwinie z ziołami, mascarpone i sosem miodowo-cynamonowym?
Brzoskwinie dokładnie myjemy, przekrawamy na połówki i wyjmujemy pestki. Śmietankę mieszamy z tymiankiem i rozmarynem w miseczce, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie przelewamy masę do drugiej miseczki przez sitko. Dodajemy serek mascarpone, dwie łyżki płynnego miodu i sól. Mieszamy trzepaczką lub mikserem (na niewielkich obrotach), aż masa będzie jasna i puszysta.
Masło rozpuszczamy, podgrzewając je w garnuszku. Doprowadzamy do wrzenia, mieszając co kilka chwil, aby się nie przypaliło. Wyłączamy, gdy osiągniemy piękny złoty kolor. Przelewamy je do miski (musi być odporna na wysokie temperatury!) i mieszamy z trzema łyżkami miodu, cynamonem i aromatem waniliowym.
Połówki brzoskwiń kładziemy na tackach do grillowania. Owoce smarujemy odrobiną oleju i grillujemy przez dwie-trzy minuty po każdej stronie. Gdy owoce będą gotowe, przekładamy je na talerzyki i podajemy z porcją kremowego serka i aromatycznego sosu.
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku