Pełnia ziołowego aromatu i owocowo-miodowej słodyczy, do tego kremowa konsystencja... To właśnie składa się na pyszne brzoskwinie z grilla z tymiankiem i mascarpone. Oryginalny przepis można znaleźć na stronie The Guardian. Sprawdźcie, jak zrobić ten pyszny deser i zaskoczcie wszystkich gości wyjątkową przekąską.
Składniki:
Brzoskwinie dokładnie myjemy, przekrawamy na połówki i wyjmujemy pestki. Śmietankę mieszamy z tymiankiem i rozmarynem w miseczce, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie przelewamy masę do drugiej miseczki przez sitko. Dodajemy serek mascarpone, dwie łyżki płynnego miodu i sól. Mieszamy trzepaczką lub mikserem (na niewielkich obrotach), aż masa będzie jasna i puszysta.
Masło rozpuszczamy, podgrzewając je w garnuszku. Doprowadzamy do wrzenia, mieszając co kilka chwil, aby się nie przypaliło. Wyłączamy, gdy osiągniemy piękny złoty kolor. Przelewamy je do miski (musi być odporna na wysokie temperatury!) i mieszamy z trzema łyżkami miodu, cynamonem i aromatem waniliowym.
Połówki brzoskwiń kładziemy na tackach do grillowania. Owoce smarujemy odrobiną oleju i grillujemy przez dwie-trzy minuty po każdej stronie. Gdy owoce będą gotowe, przekładamy je na talerzyki i podajemy z porcją kremowego serka i aromatycznego sosu.