Sałatka gyros: warstwowa, z kurczakiem i jajkiem. Ile kcal ma sałatka gyros?

Sałatka gyros to świetne danie na imprezę. Szybka w przygotowaniu, jest jednocześnie bardzo smaczna i efektowna. Jak ją przygotować?

Sałatka gyros warstwowa: jak ją przygotować?

Najbardziej znanym rodzajem sałatki gyros jest jej warstwowa odmiana. Co to oznacza? Otóż przygotowując sałatkę nie mieszamy wszystkich składników tworząc tradycyjny miszmasz, tylko układamy kolejne składniki w warstwy. Chcąc nałożyć sobie porcję sałatki konieczne jest więc sięgnięcie do samego dna miski, aby na talerzu nie zabrakło żadnego istotnego składnika. 

Zabierając się do przygotowania sałatki gyros warstwowej należy najpierw zorientować się czy mamy w domu odpowiednie naczynie. Najlepiej w tym celu sprawdzi się szklana salaterka, w której dobrze widoczne będą kolejne warstwy sałatki. Dobrze też, aby miała ona szerokie dno, tak żeby każda kolejna warstwa była mniej więcej tej samej wielkości. 

Zobacz też: Sałatka z ciecierzycy na trzy sposoby - z kurczakiem, tuńczykiem albo wegetariańska

Sałatka gyros z kurczakiem i jajkiem: wariacja na temat sałatki gyros

W tradycyjnym przepisie na sałatkę gyros jajek nie uświadczymy. Jednak cała przyjemność gotowania tkwi w tworzeniu nowych niepowtarzalnych połączeń. Takim niewątpliwie jest sałatka gyros z kurczakiem i jajkiem. Do jej przygotowania potrzebne będą:

  • jedna kapusta pekińska
  • jedna podwójna pierś z kurczaka
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • kukurydza konserwowa
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • opakowanie przyprawy gyros
  • ketchup
  • majonez
  • sól, pieprz

Kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy obficie przyprawą gyros. Podsmażamy go lekko na patelni. Pozostałe składniki kroimy drobno. Następnie układamy je w salaterce, w następującej kolejności: podsmażony kurczak, ogórki. Polewamy ketchupem. Następnie odsączona kukurydza, majonez, jajka, sól i pieprz. Na samą górę ląduje poszatkowana kapusta pekińska.

Sałatka gyros: przepis na oryginalną sałatkę

W tradycyjnej wersji sałatka gyros składa się dokładnie z tych samych składników, co w powyższym przepisie, jednak pozbawiona jest jajek. Spotkać zamiast nich możemy w niej natomiast drobno pokrojoną czerwoną cebulę, która w zdecydowany sposób zaostrza jej smak i dodaje wyrazistości. W oryginalnym przepisie pojawia się także oprócz korniszonów świeży ogórek oraz czerwona papryka, które dodają daniu świeżości i lekkości. W takiej wersji sałatka gyros będzie najlepsza w momencie, gdy mamy dostęp do sezonowych warzyw, które smakują wyśmienicie i dodatkowo są źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych.

Zobacz wideo Przepis na sałatkę gyros

Sałatka gyros: ile ma kcal? Czy można ją jeść będąc na diecie?

Sałatka gyros jest bardzo smaczna i wiele osób ją lubi. Czy będzie jednak odpowiednia dla osób na diecie? Jeśli chodzi o jej składniki to w większości są one bardzo wartościowe i niezbyt kaloryczne. Jednak doprawienie majonezem sprawia, że sałatka przestaje być fit. Majonez obfituje w kalorie, dlatego osoby dbające o linię powinny unikać sałatki gyros posiadającej go w swoim składzie. Ile kalorii może mieć jej porcja? Otóż, przeciętna 200 gramowa porcja zawiera 250 kcal. Jak sprawić, aby sałatka stała się lżejsza? Wystarczy zastąpić tradycyjny majonez tym w wersji light i wartość kaloryczna tej samej porcji spada do 190 kcal a smak nie ulega zmianie.

Zobacz też: Sałatka z makaronem i kurczakiem - pomysły